Historisk arkiv

Humanitær hjelp og gjenoppbyggingsbistand til landene i regionen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Humanitær hjelp og gjenoppbyggingsbistand til landene i regionen

Status pr. 8. februar 2005.

  • Sri Lanka: Flere av de multilaterale institusjonene (blant annet Verdensbanken) møter Tamiltigrene (LTTE) onsdag 8. mars for å diskutere arbeidet etter flodbølgekatastrofen. Blant giverne blir det arbeidet for at regjeringen og Tamiltigrene (LTTE) kan bedre sitt samarbeid om gjenoppbyggingen.
  • Indonesia: Første utkast av en “rekonstruksjonplan” er ventet 15. februar. Norge vil bidra med ca. USD 20 millioner til et flergiverfond som Verdensbanken vil opprette.
  • Indonesia – Aceh: Det er ingen tegn til fare for epidemier. Adgang til rent vann og sanitære forhold er problematisk i 50 midlertidige flyktningeleirer i Banda Aceh.
  • Norsk bistand: Utenriksdepartementet tildelte i perioden 26.-30. desember i fjor 100 millioner kroner i nødhjelp gjennom FN-systemet og norske og lokale frivillige organisasjoner, over det ordinære naturkatastrofebudsjettet. Av tilleggsbevilgningen på 1 milliard kroner, som Stortinget vedtok 18. januar i år til katastrofebistand og gjenoppbygging etter flodbølgen, er 530 millioner kroner hittil disponert. 416 millioner av disse kanaliseres gjennom ulike FN-organisasjoner som respons på den såkalte ”flash-appellen” av 6. januar, fordelt med 286 millioner til akutt nødhjelp og 130 millioner til gjenoppbygging, særlig i Indonesia og Sri Lanka. De øvrige 114 millioner kanaliseres gjennom frivillige organisasjoner og til spesielle tiltak som oppbygging og drift av leir for FNs hjelpearbeidere i Indonesia og til transport av nødhjelp for den internasjonale Røde Kors komitéen.
VEDLEGG