Historisk arkiv

Katastrofen i Asia - Utenriksdepartementets videre arbeid

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Status pr. 11. januar 2005

Status pr. 11. januar 2005. (11.01)

Katastrofen i Asia - det videre arbeid

Status pr. 11. januar 2005

Situasjonen i regionen / politiske besøk

  • Giverkonferanse i Genéve 11. januar: Utviklingsministeren deltar på FNs giverkonferanse der FNs appell om bistand til katastrofeområdet vil bli drøftet. Hun vil bekrefte de norske bidragene på 416 millioner kroner til FN-appellen. 286 millioner kroner går til akutt nødhjelp, mens 130 millioner kroner går til gjenoppbygging, særlig i Indonesia og på Sri Lanka. FNs barnefond Unicef vil motta 98 millioner kroner.
  • Nordisk statsministerbesøk 16.-19. januar: Statsminister Kjell Magne Bondevik besøker Thailand sammen med Sveriges statsminister Göran Persson og Finlands statsminister Matti Vanhanen.
  • Indonesia: FN melder om 104.055 omkomne, 10.088 savnede og 655.144 internt fordrevne.
  • Aceh-provinsen: Sikkerhetssituasjonen er fremdeles usikker. Det har vært rapporter om skyting i Banda Aceh.

Organiseringen av arbeidet i regionen

  • Indonesia: Den indonesiske regjeringen og FN etablerte den 10. januar et felles “Disaster Management Centre” (DMC), som skal sørge for samordning mellom regjeringen og FN .Verdens helseorganisasjon (WHO) har tatt initiativ til et varslingssystem for utbrudd av sykdommer i Aceh. Ifølge FNs barnefond, Unicef, åpnet den første skolen igjen i Banda Aceh 10. januar.
  • Sri Lanka: Nødhjelpen kommer fram i den nordlige og østlige delen av landet som kontrolleres av Tamiltigrene (LTTE). Arbeidet med å få hjelp ut til dem som trenger det synes godt organisert . Myndighetene og LTTE samarbeider med lokale og internasjonale organisasjoner i lokale “task forces”.

Humanitær hjelp og gjenoppbyggingsbistand til landene i regionen

  • Stasjonene i Colombo og Jakarta styrkes personellmessig for å kunne bidra til den umiddelbare innsatsen i nødhjelps- og gjenoppbyggingsarbeidet.
VEDLEGG