Katastrofen i Asia - Utenriksdepartementets videre arbeid
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Bondevik II
Utgiver: Utenriksdepartementet
Status pr. 6 . januar 2005
Nyhet | Dato: 06.01.2005 | Sist oppdatert: 21.10.2006
Status pr. 6. januar. (06.01)
Katastrofen i Asia - det videre arbeid. Status pr. 6 . januar 2005
1. Situasjonen i regionen / politiske besøk
- Besøk til katastrofeområdet: Utenriksministeren besøker Indonesia/Thailand 5.-10. januar.
- Toppmøte i regionen: Indonesia har invitert til et toppmøte i Jakarta 6. januar med deltakelse av stats- og regjeringssjefer fra landene rammet av flodbølgen. Utenriksministeren deltar på toppmøtet og holder et innlegg. Han har i dag hatt samtale med Indonesias utenriksminister, og sammen med den danske utviklingsministeren hatt et møte med Indonesias vise-president. Han skal også ha møte med Sri Lankas utenriksminister.
- Giverkonferanse i Genéve: Utviklingsministeren tar sikte på å delta i en giverkonferanse innkalt av FN i Genéve tirsdag 11. januar hvor FNs appell om bistand til katastrofeområdet vil bli drøftet.
- Det er ikke rapportert om epidemier i regionen.
- Sri Lanka: FNs generalsekretær Kofi Annan ventes til Sri Lanka 7. januar. Norsk besøk ventes på et senere tidspunkt.
- Indonesia: Det offisielle tallet på omkomne etter katastrofen er 94 200. Rundt 400 000 bor i telt eller flyktningeleierer, ifølge FN. WHO har rapportert om flere tilfeller av lungebetennelse, diarè, malaria, hudsykdommer og koldbrann grunnet forurenset vann og utilstrekkelig medisinsk behandling.
2. Organiseringen av arbeidet i regionen
- Sri Lanka: Hjelpearbeidet er i gang i alle katastrofeområdene. Ambassaden møter med norske humanitære organisasjoner fredag 7. januar. Det er jevnlige koordineringsmøter med regjeringen, FN og og andre bilaterale givere. Norsk stressmestringsteam har vært i kontakt med alle nødlidende som har ønsket slik bistand.To personer fra Kripos er fortsatt i Sri Lanka for mulig funn og identifisering av europeiske borgere.
- Indonesia: Det blir rapportert om bedre koordinering av hjelpearbeidet i Aceh, spesielt på logistikksiden. Det Nasjonale Koordineringsorganet (Baakornas) har satt opp en prioriteringsliste: Oksygen, babymat, legeteam, legeutstyr, vannrensere og kommunikasjonsutstyr.
- Thailand: Ikke noe nytt å rapportere.
3. Hjemtransport
- Sri Lanka: Avreise for de siste nødlidende som ønsker å reise til Norge er torsdag 6. januar, men det er mulig å skaffe plasser på rutefly for de gjenværende.
- Thailand: Ambassaden er blitt styrket i arbeidet med forberedelse av hjemsending av omkomne, inkludert prosedyrer for kremering og frigivelse av omkomne. Det er etablert et internasjonalt identifikasjonsapparat i Phuket. Identifikasjon gjøres i følge Interpols standarder og internasjonalt anerkjente prosedyrer.
- Flyavganger: Et ekstraordinært SAS-fly er nå satt opp med avreise fra Bangkok lørdag 8. januar. Nye charterflygninger på Bangkok starter opp igjen 8. januar. På returen 9. januar vil man kunne ta folk som har blitt igjen av ulike årsaker. Det vil være ukentlige flygninger t/r Bangkok etter dette.
4. Markeringer / kondolanser
- Kondolanseprotokoll: legges ut på Sri Lankas ambassade i Oslo torsdag 6. januar i tiden 14.00-16:00. Kondolanseprotokoll legges også ut i Thailands ambassade kl. 1000-1200 og kl. 1400-1600 torsdag.
5. Konsulær bistand
- Reiseråd: Gjeldende reiseråd opprettholdes, og vil bli vurdert på nytt fredag 7. januar.
6. Humanitær hjelp og gjenoppbyggingsbistand til landene i regionen
- FNs nødhjelpsappell ble lansert i Jakarta i dag. FN ber om USD 977 mill. (ca. 6 mrd. kr.) til nødhjelpsarbeidet de kommende seks månedene. Appellen inneholder forslag til hjelpearbeid fra flere deler av FN-systemet. Deler av bidragene skal kanaliseres via frivillige organisasjoner. Norske bidrag til FN baseres på appellen. Det innhentes informasjon fra andre giverland om deres planer for bidrag til appellen.
- På verdensbasis er det gitt tilsagn om 3,7 mrd. USD (22 mrd. kr.) til de flodbølgerammede.Tallene kan imidlertid vanskelig sammenlignes med nødhjelpsappellen. Noen tilsagn er flerårige bidrag. Det er også uklart hva de enkelte tilsagn konkret vil bli brukt til og hvorvidt totalbeløpet faktisk blir så høyt.
Se også Helse- og omsorgsdepartementets oppdaterte faktaark.
VEDLEGG