Historisk arkiv

Samtaler mellom Etiopias regjering og Oromo Liberation Front velkomne

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Dette er et viktig skritt i retning av å finne en løsning på en konflikt som i mange år har vært ødeleggende for Etiopias politiske og økonomiske utvikling, sier statssekretær Vidar Helgesen. (15.09)

Pressemelding

Nr.: 159/05
Dato: 14.09.2005

Etiopia. Norge ønsker velkommen samtaler mellom Etiopias regjering og Oromo Liberation Front

Norge ønsker velkommen utspillene fra den etiopiske regjeringen om at de ønsker å innlede samtaler med opprørsbevegelsen Oromo Liberation Front (OLF). Dette er et viktig skritt i retning av å finne en løsning på en konflikt som i mange år har vært ødeleggende for Etiopias politiske og økonomiske utvikling, sier statssekretær Vidar Helgesen.

Norge oppfordrer begge parter til konstruktivt å arbeide for at OLF kan vende tilbake til Etiopia og delta i det interne politiske liv. I tillegg til det positive innenrikspolitiske aspektet ved dette vil en fredelig løsning på konflikten også kunne få omfattende virkninger når det gjelder fred og stabilitet på Afrikas Horn generelt, avslutter statssekretær Helgesen.

Oromo Liberation Front var en de mest sentrale motstandsbevegelsene i kampen mot militærdikaturet som styrte Etiopia fra 1973 til 1991. OLF satt i overgangsregjeringen etter diktaturets fall, men økende konflikt med det som senere ble regjeringspartiet i Etiopia førte til at OLF etter hvert innledet en væpnet kamp mot regjeringen i Addis Abeba.