Historisk arkiv

Situasjonen i regionen / politiske besøk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Status pr. 20 januar 2005

Situasjonen i regionen / politiske besøk

Status pr. 20 januar 2005

  • Tallet på omkomne: Helsemyndighetene i Indonesia øker tallet på omkomne etter flodbølgekatastrofen fra 115 000 til 166 320. Dermed har trolig minst 225 000 mennesker mistet livet i naturkatastrofen.
  • Sri Lanka 20.-24. januar: Utenriksminister Jan Petersen og utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson kommer til landet for å få et nærmere innblikk i ødeleggelsene og hvilke behov befolkningen har for bistand. De besøker byene Hambantota i sør og Mullaittivu i nordøst, og møter president Kumaratunga fredag og leder for Tamiltigrene (LTTE) Prabhakaran lørdag.
  • Japan, Kobe, 18.-22. januar: Verdenskonferanse om forebygging av og beredskap mot naturkatastrofer.
  • Thailand 28.-29. januar planlegges et internasjonalt møte i Phuket for å drøfte et varslingssystem for flodbølger i Det indiske hav. Norge er invitert, og miljøvernminister Knut Arild Hareide vurderer å delta. En workshop arrangeres i Bangkok 31. januar og 1. februar. En regional tsunami-konferanse finner sted i Bejing 25.-26. januar.
  • Indonesia 19.-20. januar: Konferanse for giverland i regi av indonesiske myndigheter arrangeres i Jakarta. Det er lagt fram en langsiktig plan for gjenoppbyggingen i Aceh, som blant annet omfatter opprettelsen av et internasjonalt giverfond. Giverfondet skal styres i et samarbeid mellom myndighetene, giverlandene, Verdensbanken, FN og andre store givere.
  • Indonesia- Aceh: De materielle skadene er på rundt 4,5 milliarder dollar eller 97 prosent av Aceh-provinsens BNP. Ifølge utenriksministeren har det vært uformelle samtaler mellom myndighetene og separatistbevegelsen GAM, og det er håp om at formelle samtaler starter i slutten av januar.