Historisk arkiv

Styrket næringssamarbeid med Russland i Nord.

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Den russiske økonomien har utviklet seg positivt de seneste årene, også i nord. Ramme­betingelsene for næringsvirksomhet i Russland er bedret. Dette gir nye muligheter også for næringssamarbeidet mellom Norge og Nordvest-Russland. (15.04)

Pressemelding

Nr.: 57/05
Dato: 15.04.05

Stortingsmeldingen om muligheter og utfordringer i nord.

Styrket næringssamarbeid med Russland i Nord.

Stortingsmeldingen om nordområdene ble i dag lagt frem i statsråd (St.meld. nr. 30, Muligheter og utfordringer i nord). I meldingen redegjør Regjeringen for de nye mulighetene og utfordringene Norge står overfor i nord, og hvordan Regjeringen vil møte disse for å sikre politisk stabilitet og bærekraftig utvikling i området.

Den russiske økonomien har utviklet seg positivt de seneste årene, også i nord. Ramme­betingelsene for næringsvirksomhet i Russland er bedret. Dette gir nye muligheter også for næringssamarbeidet mellom Norge og Nordvest-Russland. Norske investeringer i Nordvest-Russland tar seg nå opp, og samhandelen har økt betydelig de siste to årene. En slagkraftig nordområdepolitikk må legge forholdene til rette for at denne positive utviklingen fortsetter.

- Det er en utfordring å utnytte de muligheter som vekst og reform i russisk økonomi nå gir for økt sysselsetting og verdiskaping i de nordligste fylker, sier utenriksminister Jan Petersen. Et aktivt næringssamarbeid over grensene i nord må utvikles av næringslivet selv. Erfaringene hittil viser imidlertid at myndighetene må bidra som døråpner og tilrettelegger. Gode og stabile rammebetingelser for næringsvirksomhet i Russland er likevel en forutsetning for at man skal kunne se en betydelig økning av norske investeringer i landet.

Myndighetene disponerer ulike virkemidler for å stimulere det økonomiske samarbeidet. Innovasjon Norge bestyrer et investeringsfond for Nordvest-Russland og et tilsvarende fond for Russland som helhet. SIVA driver en næringspark i Murmansk. Støtte fra myndighetene gjennom slike virkemidler vil ennå lenge være en forutsetning for at små aktører skal kunne lykkes.

I lys av de nye mulighetene for norsk-russisk næringssamarbeid i nord, ikke minst når det gjelder fremtidig olje- og gassutvinning i Barentshavet, vil Regjeringen i samråd med Innovasjon Norge søke å legge forholdene til rette for at det som en prøveordning etableres en stilling for en næringslivsmedarbeider ved generalkonsulatet i Murmansk. Regjeringen vil i samarbeid med NHO legge til rette for presentasjoner av norsk, særlig nordnorsk, næringsliv i Nordvest-Russland. Av hensyn til den økende transport av varer og tjenester over den norsk-russiske grense i Sør-Varanger vil Regjeringen også ta et initiativ overfor Russland med sikte på lengre åpningstider og raskere behandling ved de to lands grensekontrollstasjoner på Storskog.