Historisk arkiv

Utenriksminister Jan Petersen om valget av president Abbas

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Jeg gratulerer den nyvalgte palestinske president Mahmoud Abbas med valget, sier utenriksminister Jan Petersen. Valgresultatet er en tillitserklæring til moderate krefter på palestinsk side. (11.01)

Pressemelding

Nr.: 08/05
Dato: 10.01.2005

Utenriksminister Jan Petersen om valget av president Abbas

Jeg gratulerer den nyvalgte palestinske president Mahmoud Abbas med valget, sier utenriksminister Jan Petersen. Valgresultatet er en tillitserklæring til moderate krefter på palestinsk side, og viser at det palestinske folket nå ønsker å styrke det palestinske demokratiet, styrke reformene og videreføre fredsprosessen, sier utenriksministeren.

Med et nytt palestinsk lederskap og en israelsk regjering som har uttrykt vilje til å få nytt liv i fredsprosessen har partene en unik mulighet. Abbas må nå vise lederskap og være rede til å fatte vanskelige beslutninger bl.a. når det gjelder reform av de palestinske sikkerhetsstyrkene. Samtidig må israelske myndigheter gjøre sitt til at Abbas kan lykkes i sitt arbeid. Det vil være viktig med nært samarbeid mellom det nye palestinske lederskapet og Israels regjering bl.a. om planene for tilbaketrekning fra Gaza og deler av Vestbredden. Bare gjennom samarbeid, og ved å vise reell politisk vilje til fred, kan partene få fredsprosessen i gang igjen, sier utenriksministeren.