Historisk arkiv

Utviklingsministeren deltar i Sudans visepresident John Garangs begravelse

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson vil delta i begravelsen til Sudans første visepresident, Dr. John Garang de Mabior. Begravelsen finner sted 6. august i Juba i Sør-Sudan. (05.08)

Pressemelding

Nr.: 124/05
Dato: 05.08.2005

Utviklingsministeren deltar i Sudans visepresident John Garangs begravelse

Utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson vil delta i begravelsen til Sudans første visepresident, Dr. John Garang de Mabior. Begravelsen finner sted 6. august i Juba i Sør-Sudan. Det er ventet bred internasjonal deltagelse i begravelsen.

Dr. John Garang omkom i en helikopterulykke i Sør-Sudan 30. juli. Garang ledet opprørsbevegelsen SPLM i Sør-Sudan fra opprøret startet i 1983. Han var en sentral aktør i fredsforhandlingene med regjeringen i Khartoum, som ble avsluttet med undertegningen av en fredsavtale 9. januar i år. Garang ble innsatt som ny første visepresident i Sudan 9. juli.

– John Garangs dødsfall er svært tragisk for Sudan. Det viktige nå er at fredsavtalen gjennomføres som planlagt, og at partene samarbeider om håndteringen av den urolige situasjonen som har oppstått i Sudan etter Garangs død, sier Frafjord Johnson.

SPLMs nestleder Salva Kiir Mayardit er utpekt til ny leder for SPLM og president for regjeringen i Sør-Sudan, og er nominert til ny første visepresident i Sudan.

I sitt kondolansebrev av 2. august til Mayardit forsikrer utviklingsministeren at Norge vil fortsette å støtte fred, forsoning og utvikling i Sudan.

– Det er avgjørende at det internasjonale samfunn nå følger opp de løfter som er gitt om støtte til Sudan og befolkningen i landet. Det trengs fortsatt omfattende bistand til humanitære tiltak og det langsiktige oppbyggingsarbeidet, sier utviklingsministeren.

På giverlandskonferansen for Sudan, avholdt i Oslo 12. april i år, ble det gitt løfter om en samlet internasjonal bistand til Sudan på i underkant av 4,5 milliarder USD i perioden 2005-2007.

Pressekontakt: Informasjonsrådgiver Wera Helstrøm, tel 99 40 93 23.