Historisk arkiv

Utviklingsministeren til Sudan 1. - 4. oktober

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Det er meget positivt at den nye samlingsregjeringen i Khartoum nå er etablert. Vi forventer at regjeringen setter fortgang i gjennomføringen av fredsavtalen og arbeider for å skape fred i hele Sudan. Samtidig er det avgjørende at det internasjonale samfunn holder de løfter som ble gitt på giverkonferansen i Oslo, sier utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson. (03.10)

Pressemelding

Nr.: 169/05
Dato: 30.09.2005

Utviklingsministeren til Sudan 1. - 4. oktober

Utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson besøker Sudan 1.-4. oktober. Hensikten med reisen er møter med den nye samlingsregjeringen i Sudan og de nye regionale myndighetene i Sør-Sudan. Statsråden vil drøfte oppfølgingen av fredsavtalen for Sudan.

- Det er meget positivt at den nye samlingsregjeringen i Khartoum nå er etablert. Vi forventer at regjeringen setter fortgang i gjennomføringen av fredsavtalen og arbeider for å skape fred i hele Sudan. Samtidig er det avgjørende at det internasjonale samfunn holder de løfter som ble gitt på giverkonferansen i Oslo, sier utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson.

- Jeg vil også ta opp situasjonen i Darfur som fortsatt er meget vanskelig. Norge bidrar til de AU-ledede forhandlingene om Darfur i Nigeria og støtter AUs operasjon i Darfur. Det er helt avgjørende at partene i Abuja forhandler seriøst med sikte på å finne en snarlig løsning på konflikten, sier Frafjord Johnson.

Priv til red.

Den nye samlingsregjeringen i Sudan ble utnevnt 15. september. Regionalregjeringen i Sør-Sudan ventes å bli utnevnt om kort tid. Begge disse regjeringer er resultater av fredsavtalen for Sudan som ble undertegnet 9. januar i år. Utnevningene av de nye regjeringene har blitt forsinket blant annet pga. SPLM-leder John Garangs dødsfall i en helikopterulykke 30. juli.

Den 6. runden i forhandlingene for Darfur startet 15. september. Opprørsbevegelsene Sudan Liberation Movement (SLM) og Justice and Equality Movement (JEM) forhandler med regjeringen i Khartoum om selvstyre for Darfur og regionens andel av de nasjonale økonomiske ressurser og deltagelse i sentralregjeringen. Forhandlingene foregår i regi av Den afrikanske union (AU), og ledes av Salim Ahmed Salim, tidligere generalsekretær i OAU (nå AU) og tidligere statsminister i Tanzania. Norge deltar som observatør i forhandlingene og gir finansiell og faglig støtte til AUs forhandlingsteam i Abuja. Norge støtter også AUs overvåking av våpenhvilen i Darfur (AMIS) med utplassering av sivile politistasjoner.

Opprøret i Darfur startet i februar 2004. Mer enn 2 millioner mennesker er blitt drevet fra sine hjem og 180.000 er døde som følge av krigen, i følge FN.

Situasjonen i Sudan var et sentralt tema under utviklingsministerens deltakelse på årsmøtet i Verdensbankens i Washington den 24. og 25. september, der hun la vekt på at giverlandene må holde de løfter som ble gitt på giverkonferansen for Sudan i Oslo i april. Statsråden har nylig sendt et brev til alle deltakerland, der hun minner om viktigheten av at både den humanitære støtten til befolkningen videreføres og at det bevilges tilstrekkelig støtte til gjenoppbyggingen av landet.