Historisk arkiv

Om Novel Foods-forordningen / GMO

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Ny mat-forordningen (Novel Foods)

Ny mat-forordningen (Novel Foods, 1997) regulerer godkjenning og merking av genmodifiserte og nye næringsmidler. EU er nå i ferd med å revidere dette regelverket.

Norge har etablert et nasjonalt regelverk for godkjenning og merking av genmodifiserte og nye næringsmidler som generelt sett er noe strengere enn EUs regelverk. Per i dag er ikke noe genmodifisert mat godkjent for salg i Norge. Vi har imidlertid ingen holdepunkter for at genmodifisert mat er helseskadelig, jf. NOU’en "GMO-mat" (NOU 2000:29) hvor det eksisterende kunnskapsgrunnlaget knyttet til bruk av genmodifiserte næringsmidler ble utredet.

Norsk posisjon i saken ble overlevert Kommisjonen i form av et utkast til EØS-komitébeslutning i mai 2001. På bakgrunn av at EU er i ferd med å revidere sitt regelverk, anmodet Norge om å få videreføre nasjonalt regelverk i påvente av at EUs nye regelverk er på plass. Vi har imidlertid fått tilbakemelding om at ovennevnte utkast til EØS-komitébeslutning ikke kan aksepteres av Kommisjonen. Det er uformell kontakt mellom norske myndigheter og Kommisjonen for å finne en løsning i saken.