Historisk arkiv

Norge - Russland og Øst-Europa

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Utenriksdepartementet

.helesiden { background-image: url(/archive/udbilder/01/10/niv2b025.gif); background-repeat: no-repeat; background-color: #FFFFFF; } .hoved, .linker { font-family: Arial, Helvetica, sans-serif; color: #1F4160; } .hoved H1 { font-size: 170%; } .hoved H2 { font-size: 150%; } .hoved H3 { font-size: 120%; } .hoved H4 { font-size: 100%; } .hoved H1, .hoved H2, .hoved H3, .hoved H4 { font-family: Arial, Helvetica, sans-serif; color: #1F4160; margin-top: 10px; margin-bottom: 4px; } .hoved P, .hoved LI { font-family: Arial, Helvetica, sans-serif; color: #1F4160; margin-top: 1px; margin-bottom: 3px; } .hoved LI, .linker LI { list-style: url(/archive/udbilder/01/10/niv2b028.gif); } .hoved A, .linker A { color: #1F4160; } .hoved A:hover, .linker A:hover { color: #17335B; background-color: #F8EAD7; } .linker, .linker UL, .linker LI { margin-top: 0px; padding-top: 0px; margin-bottom: 0px; padding-bottom: 0px; } .faktaboks { padding: 0px 10px 5px 10px; margin: 10px; background-color: #DCE8F2; border-style: solid none solid none; border-color: #9EBEDA; border-width: 2px 0px 1px 0px; }

Norge - Russland og Øst-Europa

Hvilke utfordringer finnes i forholdet mellom Norge og Russland? Hvordan samarbeider vi i dag? Hvorfor er forholdet til Russland så viktig for Norge? Hvordan samarbeider vi med andre nærliggende land i Øst-Europa?

Geografiske forhold bestemmer mange av de interesser Norge ønsker å fremme internasjonalt. Vårt land ligger slik til at vi har behov for nære forbindelser til Norden, Russland og de andre europeiske land.

En utfordring for Europa og Norge

Norge har felles grense med Russland, et land som fremdeles er den største militærmakten i Europa. Et stabilt og demokratisk Russland og frie og økonomisk fremgangsrike land i Sentral- og Øst-Europa vil være av den største betydning for den sikkerhetspolitiske situasjon i Europa. Norge ønsker å støtte de krefter i disse landene som arbeider for å sikre demokratiet og utviklingen av en fri markedsøkonomi. Det er imidlertid ikke gjort i en håndvending å opprette et levedyktig demokrati og et økonomisk system basert på markedet. Dette arbeidet er en av de virkelig store utfordringer i alle europeiske lands politikk.

Regionalt samarbeid

Russland trer mer og mer inn i det brede samarbeid som vokser frem i det nye Europa. Landet har tatt sete i Europarådet og utvikler sine forbindelser til EU, blant annet gjennom EUs nordlige dimensjon. Dette er gode rammer for å utvikle Norges naboskap med Russland.

Det er nå liten eller ingen fare for militære konflikter i nærområdene rundt vårt land. Med Russland som nabo er det viktig at vi kan trekke denne stormakten inn i et forpliktende samarbeid som bygger opp om fred og stabilitet i denne delen av Europa. Norge er en pådriver i dette arbeidet, blant annet gjennom regionale tiltak som Barentssamarbeidet og Østersjøsamarbeidet.

Norge har etablert et eget handlingsprogram for å stimulere til et langsiktig samarbeid med landene i disse regionene. Hovedmålsetningen er å utvikle næringssamarbeid og infrastruktur som kan bidra til å trygge en demokratisk og bærekraftig utvikling. Geografisk er det gitt prioritet til satsninger i Nordvest-Russland, Baltikum og i Polen. Mer enn halvparten av midlene som er avsatt til dette fra norsk side, er gått til Barentsregionen.

En stabil økonomisk utvikling i Nordvest-Russland har stor betydning for Nord-Norge, samtidig som den er med på å sikre grunnlaget for sosial stabilitet og demokrati i Russland.

Petroleumssamarbeid

Vi vil samarbeide om energi. Norge og Russland er Europas største gasseksportører. I markedet er vi konkurrenter, men vi har felles interesser i å fremme bruken av gass fremfor sterkt forurensende kull. Tosidig samarbeid på energisektoren står sentralt, både med petroleumseksporterende og -importerende land. I de senere årene har vi bl.a. lagt økende vekt på å medvirke til å bygge ut og styrke Norges forbindelser med Russland og landene i det kaspiske området.

Havressurser og miljøproblemer

Havet er en viktig ramme rundt viktige deler av naboskapet til Russland. Norge og Russland har i dag et godt grunnlag for å gå nye skritt i samarbeidet, kanskje særlig i miljø- og atomsikkerhetsarbeidet. Det er Russlands ansvar å rydde opp i gammelt avfall. Men omfanget og utfordringene er så store at et internasjonalt løft med europeisk og amerikansk deltakelse er nødvendig. Norge har stilt opp og vil fortsatt gjøre det.

Vi vil verne om fiskebestandene i Barentshavet. Sammen forvalter Norge og Russland en av verdens mest verdifulle torskestammer. Det har vi gjort med klokskap, og det vil også trenges i årene som kommer for å hindre overfiske. Det forutsetter at våre havforskere gis mulighet til å samarbeide enda tettere.

Utfordringer

Mange utfordringer ligger foran oss. En av dem er arbeidet med å trekke en grense i Barentshavet. Lite gjenstår i forhandlingene. Vi må ta den tiden som trengs for å finne frem til gode og balanserte løsninger. Samtidig er mulighetene for samarbeid store, ikke minst på energiområdet, den dag grensen er trukket.

Se også: