Historisk arkiv

EUs fremtid og Norge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Konventet om Europas fremtid fremla i sommer et "forslag til traktat som oppretter en grunnlov for Europa". Hvor går EU dersom forslaget blir vedtatt? Utenriksdepartementet og ARENA-programmet inviterer til åpen debatt og dialog på konferansen "EUs fremtid og Norge" i Oslo 30. oktober. (10.10.03)

EUs fremtid og Norge

The Future of the European Union and Norway

Konferanse 30. oktober 2003 kl. 0830-1615, Hotel Bristol, Oslo

Konferanseprogram
Praktiske opplysninger og påmelding

Konventet om Europas fremtid fremla i sommer et "forslag til traktat som oppretter en grunnlov for Europa". EU-landenes regjeringer begynte 4. oktober drøftingene av forslaget, med sikte på å bli enige om en ny konstitusjonell traktat før jul. Dersom man blir enige, skal EU-grunnloven undertegnes kort etter at EU utvides fra 15 til 25. land 1. mai neste år.

Hvor går EU dersom forslaget blir vedtatt? Mot en superstat – et Europas Forente Stater? Eller er grunnloven først og fremst en justering og opprydning i traktatverket som ikke innebærer noe grunnleggende nytt? Vil kanskje utvidelsen bety at motsetningene og mangfoldet i EU øker i den grad at det endelige utfallet blir et utvannet EU i ulike hastigheter, der medlemslandene selv kan velge hvor forpliktende samarbeid man vil delta i? Hva vil en ny EU-grunnlov bety for demokratiet, for borgerne og for nye og gamle medlemsstater? Hva blir den nye balansen mellom EU, medlemsstatene og den enkelte innbygger? Hvordan forandres forholdet mellom små og store medlemsland?

Norge, med sin tette tilknytning til EU, vil bli berørt både av en ny EU-grunnlov og av EU-utvidelsen. Parallelt med den brede europeiske debatten om Europas fremtid ser vi konturene av en ny norsk europadebatt. Hvordan vil Norge bli berørt av en ny EU-grunnlov og et utvidet EU? Hva betyr grunnloven og utvidelsen for EØS-avtalen? Hva er Norges fremtid i Europa? Bør EU-medlemskap igjen komme på dagsorden? Hvilke alternativer finnes?

Utenriksdepartementet og ARENA-programmet inviterer til åpen debatt og dialog om disse spørsmålene på konferansen "EUs fremtid og Norge" på Hotel Bristol i Oslo 30. oktober. Registrering fra kl. 0830, første innlegg kl. 0900. Programmet varer til ca. 16.15