Historisk arkiv

Utenriksminister Jan Petersens tale til Nordisk Råd

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Kampen mot internasjonal terrorisme er vår alles kamp. Det er ikke snakk om gjengjeldelse, men om selvforsvar. Det ikke snakk om massiv maktbruk, men om målrettede aksjoner. Det er ikke snakk om hevn, men om å forhindre at slike grusomheter som vi var vitne til den 11. september, igjen skjer, sa utenriksminister Jan Petersen i sitt innlegg i Nordisk Råd.

Utenriksminister Jan Petersen

Innlegg i Nordisk Råd

København, 31. oktober 2001

Sjekkes mot fremføringen

President,

Kampen mot internasjonal terrorisme er vår alles kamp. Det er ikke snakk om gjengjeldelse, men om selvforsvar. Det ikke snakk om massiv maktbruk, men om målrettede aksjoner. Det er ikke snakk om hevn, men om å forhindre at slike grusomheter som vi var vitne til den 11. september, igjen skjer.

Det internasjonale samfunn har en soleklar rett til selvforsvar. Norge står fullt og helt bak de militære operasjonene og er en del av den internasjonale kolalisjonen.

Samtidig må verdenssamfunnet ha sitt engasjement rettet mot den alvorlige humanitære situasjonen i Afghanistan. Afghanistan var allerede før den senere tids utvikling et av de største humanitære kriseområder i verden.

Den nye trusselsituasjonen gir også muligheter for et styrket nordisk samarbeid, både innen Schengen, innenfor sivil og militær etterretning, og med hensyn til andre tiltak som EU nå innfører.

Den nytiltrådte norske regjering har en offensiv holdning til det nordiske samarbeidet. En videreutvikling og styrking av det nære og gode samarbeidet mellom de nordiske land vil stå sentralt, ikke minst med hensyn til kampen mot internasjonal terrorisme.

Den nye norske regjering vil føre en aktiv europapolitikk. Gjennom en aktiv dialog og et aktivt samarbeid med EUs institusjoner og EUs medlemsland vil vi søke å gi konkrete bidrag til Europas utvikling. Vårt nære samspill med de nordiske land er her av stor betydning.

Norges tilknytning til EU bygger på EØS-avtalen, som vi vil utnytte så effektivt som mulig.

Norske interesser sammenfaller svært ofte med EUs interesser på en lang rekke områder. Norge støtter aktivt opp om utvidelsen av EU, som vi forventer vil bidra til velferd og stabilitet i Europa. Det har stor verdi at integrasjonen mellom øst og vest i Europa lykkes, og at de forskjellige land kan bidra i et omfang og tempo som samsvarer med deres forutsetninger og befolkningens ønsker.

President,

Norge vil overta formannskapet i det nordiske regjeringssamarbeidet neste år. I tillegg til et styrket nordisk samarbeid i kampen mot internasjonal terrorisme, har vi valgt å prioritere tre satsingsområder:

  • barn og unges helse og levekår;
  • tryggere matvarer, og
  • videreføringen av den nordiske strategi for en bærekraftig utvikling.

Dette er alle tema som har stor betydning for utviklingen av fremtidens Norden.

Neste år vil det nordiske utenrikspolitiske samarbeidet stimuleres og berikes av Danmarks EU-formannskap, Sveriges formannskap i Barentsrådet, Finlands formannskap i Arktisk Råd og i Østersjørådet, og Norges medlemskap i FNs Sikkerhetsråd. Dette vil ikke minst gi oss økte muligheter for å fremme viktige nordiske prioriteringer i sentrale internasjonale, europeiske og regionale fora.

Norge vil legge særlig vekt på nær kontakt og utveksling av synspunkter om aktuelle spørsmål i utviklingen innenfor EU, EØS og Schengen-samarbeidet. Samtidig vil vi arbeide for å styrke samarbeidet for bedre å møte felles utfordringer i Nordens nærområder, og med en vektlegging av de regionale samarbeidsfora.

De nordiske land har gjennom en årrekke sett det som en hovedoppgave å styrke FNs arbeid for fred og forsoning. Som medlem av FNs Sikkerhetsråd er dette en prioritert oppgave for Norge. Vi ønsker å fortsette den tette kontakten med de andre nordiske land, slik at fellesnordiske synspunkter kommer sterkere til uttrykk i Rådet.

President,

Denne sesjonen av Nordisk Råd finner sted i en tid preget av stor usikkerhet internasjonalt.

Sammen med en verdensomspennende koalisjon av land og organisasjoner er vi nå engasjert i en kamp mot internasjonal terrorisme. Felles innsats og et bredt internasjonalt engasjement er helt avgjørende for å vinne denne kampen. Vi må belage oss på at kampen vil bli langvarig og vanskelig. Ikke minst må vi slå ring om våre felles verdier og åpne demokratiske samfunn som terroristene ønsker å ødelegge.

_______

VEDLEGG