Historisk arkiv

Pressekonferanse om ABCDE

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utviklingsminister Hilde Frafjord Johnsons innledning på pressekonferanse 19. juni 2002 om forberedelsene til ABCDE-konferansen

Pressekonferanse om ABCDE

19. juni 2002

Verdensbanken arrangerer hvert år forskerkonferanser i Washington D.C., i Latin-Amerika og i Europa, under navnet Annual Bank Conference on Development Economics, eller ABCDE.

Disse konferansene samler forskere fra hele verden til debatt om utvikling. Det er en av de mest kjente og viktigste serier av konferanser for presentasjon og diskusjon av ny kunnskap og erfaringer om utvikling. Verdensbanken er arrangør av konferansene, men har selv en lære- og lytterolle. Dette er fora som er ment å være inkluderende. Det er ikke meningen å bli enige om noe sluttdokument. Tvert imot er hensikten å få fram nye ideer og stimulere til tankevirksomhet.

Årets europeiske konferanse er den fjerde i rekken. Denne konferansen har fattigdomsbekjempelse som tema. Det er ikke minst en konsekvens av at det er dette innholdet vi ønsker fra norsk side. Fattigdomsbekjempelse er det bærende prinsipp i norsk utviklingspolitikk. I tråd med dette er konferansens tittel " Towards Pro-Poor Policies" – mot en politikk for fattigdomsbekjempelse.

Fattigdom er en av de aller største utfordringene vi står overfor. Mer enn tusen millioner mennesker lever for mindre enn 1 dollar om dagen, i ekstrem fattigdom og sult. Nesten to tusen millioner mennesker lever på grensen til ekstrem fattigdom. De har en dollar om dagen – men ikke to dollar. Alle disse menneskene – rundt 700 ganger Norges befolkning – lever et liv der de balanserer på stram line uten sikkerhetsnett. De vet hva sult er. De har ingen sykeforsikring, ingen pensjonsordning, ingen sparepenger, ingen faste inntekter. De får liten eller ingen skolegang, de har sjelden mulighet til å eie jord.

Fattigdom er et etisk problem, et humanitært problem, et utviklingsproblem og et sikkerhetsproblem. Det er uakseptabelt at så mange barn dør av sult og sykdom før de fyller fem år. Hvert år kunne tre millioner av dem vært reddet om de hadde fått de samme vaksinene som våre barn får. Hvert eneste minutt dør en kvinne i barsel et sted i verden fordi legehjelp ikke er tilgjengelig. Halvannen milliard mennesker lever uten tilgang til rent vann. Ufattelig mange mennesker er uten jobb og uten muligheter til å skape en bedre framtid for seg og sin familie.

Det er derfor vi arrangerer denne konferansen. Vi har stilt oss til disposisjon og bidrar med en møteplass for forskere fra hele verden som skal diskutere hvordan vi alle, i fellesskap, kan være med på å løse verdens fattigdomsproblemer.

Blant emnene som diskuteres under ABCDE-konferansens tre dager er hvordan vi kan oppfylle målsettingen om utdanning for alle, hvordan likestilling bidrar til å bekjempe fattigdom, hvordan privat sektor kan bidra til utvikling og hvordan vi best kan støtte opp om landenes egenutviklede strategier for utvikling og fattigdomsbekjempelse.

Flere av de mest sentrale norske forskningsinstitusjonene deltar, noe jeg tror både Verdensbanken og norske forskere vil ha stort utbytte av. Fattigdomsproblemet har ingen enkle løsninger. Vi er nødt til å lære av hverandre, og utveksle erfaringer og ideer.

Vi markerer i år 50 år med norsk bistand. Dette er også året da vi har lansert Regjeringens strategi for internasjonal fattigdomsbekjempelse. ABCDE-konferansen passer godt inn i denne sammenhengen. Internasjonalt samarbeid om fattigdomsbekjempelse er en 50-årig tradisjon som vi viderefører, og vi markerer dette med å bidra til debatt om framtidens utviklingssamarbeid.

Man kan ha mange meninger om Verdensbanken. Og det er mange som har meninger – spesielt om ting banken gjorde for ti-tjue år siden. Jeg har selv vært blant Bankens kritikere. Slik jeg, progressive utviklingsministre og mange tidligere aktivister ser det har Verdensbanken gjennomgått betydelige reformer. Banken er ikke i mål, men den er utvilsomt på rett vei. denne konferansen skal bidra til debatt om hvordan Bankens politikk kan forbedres ytterligere.

La meg også slå fast: Verdensbanken er en sentral aktør, den største utviklingsaktøren internasjonalt. Banken er en av de viktigste kilder til finansiering av utvikling, og i likhet med oss har banken som hovedformål å bekjempe fattigdom. Verdensbanken er den viktigste finansieringskilde for utdanning i verden i dag, den viktigste finansieringskilde for kampen mot AIDS, den viktigste finansieringskilde for helseprogrammer. Banken har gjort og gjør en stor innsats for å hjelpe utviklingsland ut av gjeldsslaveriet. Banken står sentralt i arbeidet for å fremme biodiversitet, bekjempe korrupsjon og fremme godt styresett.

Ikke minst: Banken spiller en sentral rolle i utviklingsforskningen. Mye av det vi vet om fattigdommens karakter og løsningsmuligheter kommer fra Verdensbanken. Konferansen er en god anledning til å påvirke Verdensbankens videre arbeid, og også til å lære av erfaringene så langt.

For oss er konferansen et viktig forum for å spre kunnskap og større forståelse for utviklingsspørsmålene og skape debatt.

Dette er også viktig for å vite hvordan vi best kan oppfylle FNs tusenårsmål: Utrydde ekstrem fattigdom og sult, få alle barn på skole, fremme likestilling, redusere barnedødeligheten og dødeligheten i barsel, bekjempe aids, malaria og tuberkulose, sikre bærekraftig utvikling og få på plass et globalt partnerskap for utvikling.

Vi har vært opptatt av å bidra til at ulike syn på utvikling, også de som er kritiske til Verdensbankens virksomhet, kommer fram på konferansen. Jeg beklager at enkelte grupper har takket nei og valgt å ikke delta.

Aksjonister og pressefolk har funnet hverandre foran denne konferansen. De ser ut til å være mer opptatt av uenighet og ikke minst av aksjonsformer, enn av det vi skal komme sammen for å diskutere. Det er tydelig at muligheten for uro i Oslos gater er mer sexy både for aksjonister og pressefolk enn verdens fattigdomsproblem. Jeg beklager at man på denne måten bidrar til å ta oppmerksomheten bort fra det viktige arbeidet vi er her for å diskutere.

Likevel, reell diskusjon er den eneste veien til bedre forståelse av hvilken politikk som best bidrar til fattigdomsbekjempelse, og vi gjør hva vi kan for å fremme den diskusjonen.

Derfor deltar både jeg og representanter fra Banken på Oslo 2002’s motkonferanse på søndag 23. juni.

Oslos Biskop, Gunnar Stålsett, har også invitert utvalgte deltagere på konferansen, representanter for Verdensbanken, og ikke minst representanter for organisasjoner som valgte å stå utenfor ABCDE-konferansen til et dialogmøte i Bispegården onsdag 26. juni. Jeg ser frem til å delta også på dette arrangementet, og ser det som en anledning til å skape en genuin dialog mellom de som står lengst fra hverandre i utviklingsdebatten.

Jeg håper at vi i det minste kan få bekreftet at vi alle er enige om at målet er – og må være – å bekjempe fattigdom.

Vi har i dag fått bekreftet at presidenten for Verdensbanken, Jim Wolfensohn vil åpne konferansen. Han anser det som såpass viktig å være til stede og lytte til forskerne at han kommer, åpner og tar en spørsmålsrunde med forskerne før nye møter og avreise fra Oslo. Statsminister Kjell Magne Bondevik vil derfor også delta ved åpningen av konferansen. Deretter vil forskerne bruke 2 ^2 dag på sine diskusjoner før jeg som utviklingsminister avslutter konferansen.

Det vil bli en pressekonferanse ped President Jim Wolfensohn, visepresident Rischard og meg mandag kl 10:45-11:15.

Utover dette vil det bli daglige pressebriefinger kl. 17:00, og en avsluttende pressekonferanse holdes onsdag 26. juni kl 14:00.

Vi håper at dere vil benytte disse anledningene til å holde dere løpende orientert om de faglige diskusjonene på konferansen.