Historisk arkiv

Åpning av utstillingen "Etter Columbus.com"

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utenriksminister Jan Petersen

Åpning av utstillingen "Etter Columbus.com"

Kunstnernes Hus, 28. mars 2003

Kultursamarbeid en viktig del av norsk utenriks- og utviklingspolitikk. Ikke minst forsøker vi å utnytte kultursamarbeidets muligheter til å fremme globalt kulturelt mangfold, og forståelse mellom Nord og Sør. I tillegg åpner kulturutveksling for likeverdig samarbeid og gjensidighet som er unikt i utviklingssammenheng.

Kultur er også et glimrende verktøy for å sette søkelys viktige utenriks- og utviklingspolitiske spørsmål som demokratiutvikling, freds- og forsoningsarbeid, menneskerettigheter, fattigdom osv. Kulturelle, etniske og religiøse faktorer har en tendens til å forsterke politiske og økonomiske konflikter. Samarbeidsprosjekter på tvers av politiske, kulturelle og geografiske skillelinjer styrker felles normer og referanserammer og bidrar til å dempe etablerte fiendebilder. Utenriksdepartementet er derfor innstilt på å integrere kultursamarbeid i de brobyggende og konfliktforebyggende prosesser Norge engasjerer seg i.

Haiti og Den dominikanske Republikk er to land som deler en øy. Forskjellene mellom dem har i større grad fått prege bildet de har dannet seg av hverandre enn de forhold som knytter dem sammen. Det er en økende erkjennelse på øya av at slike negative holdninger må endres.

Norge har de siste årene vært involvert i en dialog som aktivt involverer det sivile samfunn i begge land hvis målsetning det er å finne felles løsninger på felles problemer. Utstillingen ”Etter Columbus.com”, som jeg har fått æren av å åpne her i kveld, er en direkte konsekvens av dette engasjementet. Den viser spennende samtidskunst fra Haiti og Den dominikanske republikk og er et samarbeidsprosjekt mellom Kunstnernes Hus, stiftelsen INNSIKT og Utenriksdepartementet.

Kultur gjenspeiler identitet. Denne utstillingen bidrar til å fremstille Haiti og Den dominikanske republikk på en positiv og verdifull måte gjennom kulturelle uttrykksformer. Samtidig utvider den kretsen av land Norge mottar impulser og inspirasjon fra, noe som er viktig med tanke på det kulturelle mangfold her hjemme. Den er også et viktig eksempel på hvordan kunstnerisk samarbeid kan underbygge og supplere norsk innsats på andre områder. Jeg er glad for å kunne være tilstede ved åpningen av ”Etter Colombus.com”.