Historisk arkiv

Tale holdt ved handelsmarkeringen på Egertorget i Oslo den 18.06.03

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson

Tale holdt ved handelsmarkeringen på Egertorget i Oslo den 18.06.03

Kjære venner,

Velkommen til Handelsdugnad. Vi serverer lekker sjømat, kjøtt, frukt og grønt. Varene kommer fra fattige utviklingsland - scampi fra Bangladesh, lam fra Namibia, grønnsaker fra Kenya. Alt lekkert og innbydende - vi viser kvalitet - virkelig kvalitet fra utviklingslandene.

Hvorfor? Fordi - vi i dag kjøper for lite varer fra utviklingslandene. Handel gir utviklingslandene inntekter som er avgjørende for å finne veien ut av fattigdommen. Handelen er minst like viktig som bistand. Handelen kan bety høyere levestandard og et mer verdig liv for millioner av mennesker. Å bidra til å bekjempe fattigdommen er vår utfordring nummer en. Derfor må vi sørge for at varer fra de fattige utviklingslandene finner veien også til norske forbrukere.

I mange utviklingsland er rundt 80% av befolkningen sysselsatt i landbruk og fiske. Landbruksvarer er ofte de eneste varer landene har å selge.

Men, det er vanskelig å selge til Norge. Det har vært vanskelig fordi vi har hatt høye tollmurer og små kvoter. Tollmurene mot mat fra de fattigste landene har vi nå revet ned - ingen kvoter begrenser importen. I snart et år har det vært nulltoll og kvotefri import av alle varer fra de fattigste landene til Norge. Likevel er matimporten fra de fattigste utviklingslandene langt mindre enn importen fra andre industriland - og alt for liten. Det må vi gjøre noe med! Min oppfordring til alle i dag er derfor: Kjøp mer varer fra utviklingslandene - her får dere smaksprøvene!

I Norge er interessen for mat fra hele verden økende. Innvandrerbutikker med etnisk mat bidrar til dette. Også mer tradisjonelle matkjeder er også i ferd med å tilby flere matvarer fra land i sør i sine hyller.

Så la oss da utnytte denne interessen for et fargerikt matfellesskap til å sette varer fra den fattigste delen av verden i hyllene! La oss utnytte interessen for matmangfold til å demonstrere for forbrukerne at det er smak og kvalitet i maten fra de fattigste landene.

De er konkurransedyktige på pris. La oss få mer u-landsvarer på norske bord. Det er god utviklingspolitikk.

Derfor arbeider vi aktivt for å øke importen av varer fra fattige utviklingsland. Derfor har vi denne handelsdugnaden.

Vi vil vise hva vi gjør for å få flere varer fra de fattigste landene inn i norske butikkhyller og norske hjem

Vi vil vise importører, kjeder og forbrukere hva som allerede i dag finnes på markedet av kvalitetsvarer fra de fattigste landene

Vi vil utfordre forbrukere, importører, og matvarekjedene til å kjøpe mer ulandsvarer.

Lavere tollsatser er ikke nok til å sikre u-landsvarer adgang til det norske markedet. Mange land trenger bistand og faglige råd for å utvikle kvalitetsprodukter med like høy helsestandard som norske forbrukere er vant til - og skal være vant til. Det stilles strenge krav til kvalitet og kontroll for å sikre at den sanitære standarden er på topp. Det hjelper vi til med.

Vi har krav til merking og informasjon. Vi hjelper til med dette også - og vi skal gjøre mer.

Vi samarbeider med representanter for importører og bedrifter for å få flere u-landsvarer i hyllene - der de synes! Handels- og servicenæringens hovedorganisasjon er med oss - Forum for utviklingshandel er med oss. Max Havelaar og Initiativet for etisk handel støttes.

Flere norske bedrifter/importører som er interessert i å utvikle eksport til bl.a det norske marked støttes. Mange av de produktene dere ser her i dag er kommet inn som resultat av samarbeidet mellom myndighetene og eksportør eller importør om utvikling og kvalitetskontroll.

Men det er allikevel dere som importører og forbrukere som i siste instans bestemmer om varer fra land i sør har et marked her i landet.

Vil forbrukerne ha varer fra utviklingslandene? Ja!

Vi vet at 66 % av forbrukerne mener vi bør handle mer med utviklingslandene – 66 % av forbrukerne - det er markedspotensiale! Vi vet at hele 72 % mener det ikke spiller noen rolle hvor maten er produsert så lenge det er god kvalitet og akseptabel pris.

Så min oppfordring til importører, til handelskjeder er; Velg selv om dere vil satse på de 66 % som har et aktivt ønske om mer varer fra utviklingslandene - eller de 72 % som er mest opptatt av kvalitet og pris! Ta forbrukernes ønske på alvor - gi forbrukerne kvalitetsvarer fra fattige utviklingsland!

Mange ønsker seg mer informasjon om hvor utenlandske varer kan kjøpes og informasjon om produktene.

Vi satser på informasjon, aktive holdningskampanjer og markedsføring av u-landsvarer. Det bør også importører og matvarekjeder ta alvorlig.

Så - smak på en del av de kvalitetsvarene fra fattige utviklingsland som allerede i dag finnes på det norske marked. La meg anbefale gyldne scampi fra Bangladesh, lam fra de solfylte slettene i Namibia.

Skal det være litt kaffe - te? Hva med litt krydder, ris eller 5 grønne hver dag /eksotisk frukt og grønt? Snart kan vi også by på honningglasert antiloperygg fra Namibia!

Jeg håper at interessen for spennende og gode produkter fra utviklingsland vil øke – innen alle kjeder og storkjøkken. Jeg vil utfordre dere som forbrukere og importører, og ikke minst de store kjedene, ta utfordringen - kjøp mer fra fattige land i Sør!

Informasjonssjef Per Roskifte fra Norgesgruppen - som er den gruppering som omsetter mest u-landsvarer - stiller sporty opp her i dag. Han er utfordret spesielt til å si hvordan de arbeider med matvarer fra sør, og hva de konkret gjøre for å øke tilbudet av kvalitetsvarer fra de fattigste landene i sine butikker.

Vær så god - jeg tar meg en velsmakende lunsj mens jeg hører på! Takk for meg.