Historisk arkiv

Tale ved åpning av utstilling om Redd Barnas arbeid i Kambodsja

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson
Menneskerettighetshuset Arkivet, Kristiansand
14. oktober 2003

(Sjekkes mot framføring)

Tale ved åpning av utstilling om Redd Barnas arbeid i Kambodsja

Kjære venner,

Det er en glede for meg å få besøke Arkivet og Redd Barnas utstilling om Kambodsja.

Dette huset, med sin brutale historie, er en konstant påminnelse om hvor viktig det er å hegne om menneskerettighetene - å verne om enkeltmenneskets ukrenkelige rett til liv og sikkerhet. At dette bygget nå huser menneskerettighetsorganisasjoner og utstillinger som den vi ser i dag, er en viktig og riktig måte å hedre minnet til de mange som her ble holdt fanget og torturert her under 2. verdenskrig.

Utstillingen om Kambodsja og Redd Barnas arbeid i landet gir et verdifullt innblikk i en kultur som strekker seg langt tilbake. Men Kambodsjas nyere historie minner oss igjen om at arbeidet for fred, forsoning og respekt for menneskerettighetene må være varig og verdensomspennende.

Det dere har samlet her på Arkivet hjelper oss til å huske historien – en historie som aldri må gjenta seg. Dette var også FNs utgangspunkt da de vedtok Verdenserklæringen om Menneskerettighetene. Erklæringens hovedmål er å beskytte og ivareta individets verdighet og fastslår at vi alle har grunnleggende rettigheter i kraft av å være mennesker.

Kampen for frihet og mot okkupasjon stilte alle andre oppgaver i skyggen under 2. verdenskrig. Nå er det på tide å bekjempe en annen form for okkupasjon som har frarøvet store deler av verdens befolkning deres frihet. Jeg snakker om fattigdommen. Den indiske nobelprisvinneren i økonomi, Amartya Sen, sier det slik:

" Fattigdom er mangel på frihet. Frihet til å foreta reelle valg i livet, til å kunne dekke livsnødvendige behov".

Å leve under ekstrem fattigdom er som å balansere på stram line uten sikkerhetsnett – uten fast arbeid, uten stabile inntekter, uten sparepenger og uten sykeforsikring. Ekstrem fattigdom betyr ekstrem utrygghet. Alt man har kan forsvinne fra det ene øyeblikket til det neste, også livet selv.

Kampen mot fattigdom er vårt århundres viktigste oppgave. Med vedtaket om FNs Tusenårsmål, - der det første målet er å utrydde ekstrem fattigdom og sult - har verdenssamfunnet erkjent dette. Med den norske handlingsplanen for fattigdomsbekjempelse, som regjeringen vedtok i fjor, har Norge fulgt opp med et nasjonalt kampskrift mot fattigdom. Fattigdom fører med seg at retten til mat, til vann, til helsetjenester brytes for milliarder av mennesker hver dag. Dette er et gigantisk menneskerettighetsovergrep. Vår nasjonale handlingsplan er et bidrag i kampen for å nå de globale Tusenårsmålene slik at grunnleggende menneskerettigheter kan realiseres.

Kampen mot fattigdom er også en kamp for fred og mot terrorisme. Fattigdom fører i seg selv ikke til konflikt. Men fattigdom kan være en underliggende kilde til konflikt, og skape grobunn for rekruttering til ekstreme bevegelser og i neste omgang til terroristorganisasjoner. Terrorisme må bekjempes. Men kampen må vinnes innenfor rammen av de etablerte internasjonale menneskerettighets-standardene og den internasjonale rettsorden. Terrorisme er et angrep på den internasjonale rettsorden. Den kan bare bekjempes med midler innenfor den internasjonale rettsorden. Fattigdomsbekjempelse må og skal være et ledd i den samlede strategien for å få bukt med terrorisme.

Nordahl Grieg så sammenhengene mellom nød og ufred, og udødeliggjorde sin innsikt i diktet "Til ungdommen" fra 1936. La meg lese noen verselinjer fra dette diktet som en appell til oss alle:

Edelt er mennesket,
jorden er rik!
Finnes her nød og sult
skyldes det svik.

Knus det! I livets navn
skal urett falle.
Solskinn og brød og ånd
eies av alle.

Da synker våpnene
maktesløs ned!
Skaper vi menneskeverd
skaper vi fred.

Vi må aldri glemme hvor viktig det er å fortsette arbeidet for å verne om individets ukrenkelige rett til liv, menneskeverd, frihet og personlig sikkerhet; enten det dreier seg om krig og konflikt – eller i forhold til frihet fra fattigdom.

Både Arkivet og dagens utstilling er viktige bidrag til å holde fokus på dette. Vi må ikke glemme de grusomheter som er begått. Vi må ikke glemme at vi alle har et ansvar for å hindre at slikt kan skje igjen.

Det er viktig hver dag. Hver dag må vi være våkne. Hver dag må vi arbeide for nye seire for de verdiene disse døde for. Nye seire for menneskeverdet og menneskerettighetene.

Takk for oppmerksomheten.