Historisk arkiv

60 år siden frigjøringen av Finnmark

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Utenriksdepartementet

På vegne av regjeringen la utenriksminister Jan Petersen ned krans på minnesmerket for sovjetiske krigsofre på Vestre Gravlund 25. oktober. "Altfor mange, altfor unge, mistet livet på brutalt vis. Vi vil minnes dem, i takknemlighet. De ofret sin fremtid, sitt liv. Det er vårt ansvar å huske dette," sa utenriksministeren. (25.10)

Utenriksminister Jan Petersen

60 år siden frigjøringen av Finnmark

Tale ved kransnedleggelse
Vestre Gravlund, Oslo, 25. oktober 2004

Sjekkes mot fremføringen

Vi minnes i dag at det er 60 år siden soldater fra Den Røde Armé krysset grensen til Norge, for å frigjøre den nordligste delen av landet vårt fra tysk okkupasjon.

Frigjøringen av Sør-Varanger var en milepæl i Norges krigshistorie og i vår historie i det forrige århundre i det hele. For Norge var dette et vendepunkt i annen verdenskrig.

Frigjøringen skjedde etter harde og blodige kamper, med store tap av sovjetiske soldater, også på norsk jord.

Vi føler en dyp og ekte takknemlighet overfor disse soldatene for deres innsats og deres ofre. Deres oppofrelse var av største betydning for at Norge kunne gjenvinne friheten - og freden - for 60 år siden.

La meg også uttrykke min dype respekt for de mange sovjetiske borgere som ble tatt til fange i krigshandlinger ved andre fronter, og som ble satt i fangeleirer i Norge. De gjennomgikk ufattelige lidelser, ofte forbundet med slavearbeid, langt nord i Norge.

Altfor mange, altfor unge, mistet livet på brutalt vis.

Vi vil minnes dem, i takknemlighet. De ofret sin fremtid, sitt liv. Det er vårt ansvar å huske dette.

For 60 år siden sto nordmenn og russere sammen i kampen mot en felles fiende. I dag står vi sammen i fredelig samarbeid, for en bedre fremtid for våre folk.

De dramatiske, avgjørende begivenhetene i 1944 er blitt en del av vår felles historiske arv.

Tapene, minnene, fra den annen verdenskrig bærer vi i fellesskap.

På vegne av den norske regjering, legger jeg ned denne kransen for å hedre minnet til de mange sovjetiske soldater som ga sitt liv for frigjøringen av Finnmark. De vil for alltid bli husket med ærbødighet, respekt og takknemlighet.

VEDLEGG