Historisk arkiv

Økt fokus på næringsrettet arbeid i norsk utenrikstjeneste (Graham)

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Dagens Næringsliv 13. september 2004

Innlegg av statssekretær Sylvi Graham:
Økt fokus på næringsrettet arbeid i norsk utenrikstjeneste

Innovasjon Norge, som ble etablert 1. januar 2004, har tatt over virksomheten til Norges Turistråd, Norges Eksportråd, Statens nærings- og distriktsutviklingsfond (SND) og Statens veiledningskontor for oppfinnere. Innovasjon Norges utenlandsapparat er fra 1. september integrert i den norske utenrikstjenesten. Endringen er et uttrykk for økt fokus på næringsrettet arbeid som en integrert og prioritert del av utenriksstasjonenes samlede virksomhet.

Næringslivsfremme har alltid vært en viktig oppgave for norsk utenrikstjeneste. Vi ønsker nå at utenrikstjenesten skal bli en mer strategisk partner for et internasjonalisert norsk næringsliv. Det er et mål at tjenesten ikke bare skal ha den tradisjonelle døråpner- og problemløserrollen, men identifisere nye kommersielle muligheter og vektlegge nettverksbygging.

En viktig oppgave for utenrikstjenesten er å bidra til at rammebetingelsene for internasjonal handel ligger best mulig til rette for norsk næringsliv. I dette arbeidet er aktiv bruk av EØS-avtalen og sikring av norske interesser i WTO-samarbeidet avgjørende. Næringslivets muligheter internasjonalt henger også nøye sammen med Norgesprofilering, som prioriteres høyt på den utenrikspolitiske agenda. Norgesportalen på internett som ble åpnet i 2003 vil være et viktig virkemiddel. Portalen er så langt lansert som eget nettsted i over 60 land og har informasjon på 18 ulike språk. Hvert enkelt nettsted er spesialtilpasset lokale forhold. I tillegg til nyhetsstoff inneholder nettstedene store mengder faktainformasjon om norsk kultur, samfunn og næringsliv.

Den økte satsningen på næringsfremme vil bli kombinert med generell kompetanseheving på det næringsøkonomiske området i Utenriksdepartementet og i utenrikstjenesten. Samtidig må tilbudene fra utenrikstjenesten gjøres bedre kjent for Innovasjon Norges regionalkontorer og for bedrifter i distriktene. I dette arbeidet er næringslivets ønsker, erfaringer og egne nettverk viktige. Vi ønsker å skape et mer effektivt virkemiddelapparat for bistand til norsk næringsliv gjennom en sterk, enhetlig brukerfront. Vi trenger ideer, samarbeid og dialog for å lykkes med det endelige målet; å gjøre det lettere for en norsk bedrift å virkeliggjøre innovative og levedyktige ideer internasjonalt.

VEDLEGG