Historisk arkiv

De forente nasjoner 60 år i 2005

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utenriksminister Jan Petersen har skrevet brev til lærere ved alle skoler tilsluttet FN-sambandet i forbindelse med utarbeidelse av skolemateriell i anledning at FN er 60 år i år. (01.02)

Utenriksministerens brev til lærere ved alle skoler tilsluttet FN-sambandet i forbindelse med utarbeidelse av skolemateriell i anledning FN 60 år

De forente nasjoner 60 år i 2005

Kjære lærer

I 2005 er det 60 år siden De forente nasjoner ble stiftet. I ruinene av Den andre verdenskrig ble det bygd en organisasjon som skulle -”redde kommende slektsledd fra krigens svøpe ”.

Det har ikke alltid vært like enkelt å oppfylle denne ambisiøse målsettingen. Men til tross for tilbakeslag har FNs arbeid for fred, bedring av sosiale og økonomiske forhold og styrking av menneskerettigheter hatt stor betydning.

De forente nasjoner har siden starten i 1945 vært en hjørnestein i norsk utenrikspolitikk. Det har vært bred politisk enighet om behovet for forpliktende internasjonalt samarbeid. Små nasjoners interesser – ja, alle nasjoners interesser – kan best ivaretas gjennom denne type samarbeid. Det gir flere muligheter for et land som Norge å bidra til å legge premisser og kjøreregler for samhandling og atferd både mellom nasjoner og i de enkelte land.

FNs verdensomfavnende mandat og medlemsmasse gir organisasjonen en legitimitet som er enda viktigere i dagens globale konfliktbilde – ja, viktigere enn tilfellet var under den kalde krigen. Konflikter og oppgaver har stått i kø for FN, og de har ofte vært flere og større enn det organisasjonen har hatt ressurser til å løse. Derfor er det viktig at vi bruker markeringen av FNs 60-årige virke som en anledning til å peke de utfordringer alle land i verden står overfor. Disse krever en sterk og handlekraftig verdensorganisasjon. Det er en kjensgjerning at FN aldri blir sterkere enn det medlemslandene i fellesskap gjør FN til.

Materialet som FN-sambandet har utarbeidet og som følger i denne pakken er et bidrag i dette arbeidet. Utenriksdepartementet støtter FN-sambandet i oppgaven med å sørge for at informasjon blir fulgt opp med nye forsendelser utover i 2005. Sammen vil vi bidra til at FN også blir synlig gjennom markeringer og arrangementer, blant annet gjennom de mange internasjonale merkedagene. Fremst av disse står selve FN-dagen – 24. oktober.

Flodbølgekatastrofen i Det indiske hav 26. desember 2004 førte til en ytterst tragisk start på det nye året. Overfor slike sterke naturkrefter er vi mennesker vergeløse. Hundretusener omkom eller ble skadd og millioner mistet hjem og livsgrunnlag. Det internasjonale samfunn trenger å stå sammen om den bistand som må ytes. Koordinert og effektiv innsats overfor de som er rammet er helt nødvendig. Her spiller FN-organisasjonene en nøkkelrolle.

For hundre år siden ble Norge en selvstendig utenrikspolitisk aktør. I 2005 vil vår oppmerksomhet være rettet mot hundreårsmarkeringen av unionsoppløsningen. Målet med 1905/2005-markeringen er blant annet å se på vårt lands historie, våre felles verdier og framtidsmuligheter med nye øyne – inklusive vår rolle som en aktiv pådriver internasjonalt. Denne målsettingen setter fokus på vårt internasjonale ansvar. Deltakelse på de internasjonale arenaer realiserer vi best gjennom aktiv innsats for et sterkt og handlekraftig FN.

– Jeg ønsker dere lykke til med året og undervisningen.

Jan Petersen

VEDLEGG