Historisk arkiv

En ansvarlig utenrikspolitikk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utenriksminister Jan Petersen

En ansvarlig utenrikspolitikk

Replikk i VG, 13. september 2005

Når verden er i endring, må også utenrikspolitikken endres. Men kanskje ikke hver uke? I VG 4. september avdekker Kristin Halvorsen hvor ustabilt partiet er i utenrikspolitikken. Når de rødgrønne skaper så stor usikkerhet i en fire ukers valgkamp, bør de ikke få ansvar for utenrikspolitikken i fire år. Det er rødgrønt rot om alle de tyngste spørsmålene i utenrikspolitikken.

Rot om NATO: Ap er enig med Regjeringen i at NATO skal være det sentrale forum for transatlantisk dialog, mens SV mener NATO er uegnet i møtet med dagens globale sikkerhetsutfordringer. Senterpartiet støtter Regjeringens politikk for NATO-opplæring av irakiske militære og politi i Irak, SV har fått med seg Ap på å kutte slik støtte.

Rot om FN: Stabilisering og opplæring i Irak har klar støtte i flere resolusjoner fra FNs sikkerhetsråd. SVs landsmøte vedtok i vår støtte til væpnet opprør mot de internasjonale styrkene som er i Irak på oppfordring fra FN.

Rot om USA: Kristin Halvorsen fastholder at USA er den største trusselen mot verdensfreden. Dette mens Jens Stoltenberg mener USA gir en avgjørende sikkerhetsgaranti for Norge.

Rot om olje og gass: SV ønsker ikke å ta i bruk Norges viktigste strategiske ressurs i nord, nemlig oljen og gassen. Kristin Halvorsen har gjort det klart at hun vil stå knallhardt på sitt syn i eventuelle forhandlinger med Ap. Rødgrønn nordområdesatsing kan derfor lett bli et stort mageplask i Barentshavet.

Rot om handel: SV og Sp er i opposisjon til Verdens Handelsorgansasjon (WHO). Partiene er mot frihandel med tjenester, i strid med interessene til norske selskaper i en rekke sektorer som skipsfart og maritime tjenester, sjøforsikring, telekommunikasjon og energitjenester. Ap-leder Jens Stoltenberg har vært bekymringsverdig uklar om hva han mener.

Utenrikspolitikk er ikke stedet for å drive med eksperimenter. Et lite land som Norge bør føre en utenrikspolitikk som tilpasser seg nye tider. Men vi må ikke på område etter område skape usikkerhet om hvor vi står.

Det rødgrønne alternativet og dets statsministerkandidat har ikke tatt nødvendig ansvar for å avklare hvor de står.