Historisk arkiv

Innlegg på pressekonferanse om menneskehandel

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Politisk rådgiver Marit Berger

Innlegg på pressekonferanse om menneskehandel

Oslo, 23. juni 2005

  • Rekruttering av ofre for menneskehandel skjer vanligvis utenfor Norge. Krig og konflikt, fattigdom, arbeidsledighet, diskriminering og manglende likestilling kan gi grobunn for menneskehandel. Regjeringens handlingsplan har derfor en tung internasjonal dimensjon. 90 av de 100 millionene som er øremerket over tre år til gjennomføringen av planen, skal brukes utenfor Norges grenser.
  • Midlene skal gå til tiltak som skal forebygge rekruttering til menneskehandel i opprinnelsesland og til trygg retur og rehabiliteringsprogrammer for ofre slik at de unngår å bli rekruttert på nytt. Viktige kanaler for vår bistand er FNs særorganisasjoner, internasjonale organisasjoner og NGOer. Når arbeidet er sluttført i 2008, vil vi ha brukt i alt 180 millioner kroner på slike tiltak.
  • Utenriksdepartementet vil i den nye handlingsplanen videreføre et aktivt engasjement for å bekjempe menneskehandel.
  • Trygg retur til hjemlandet for ofre som har oppholdt seg i Norge er et viktig innsatsområde fremover. Sammen med Justisdepartementet har vi utarbeidet et helhetlig bistandstilbud. Vi regner med at dette vil være fullt operativt innen utgangen av 2005. Våre utenriks-stasjoner vil bli trukket tett inn i dette arbeidet.
  • UD vil som et prøveprosjekt ansette en ambulerende returattaché med ansvar for å etablere rutiner for koordinert oppfølging, tilbakeføring og reetablering av ofre for menneskehandel. Det skal skje i samarbeid med organisasjoner og myndigheter i Norge og i opprinnelsesland.
  • For å forebygge og bekjempe handel med mennesker kreves det internasjonalt samarbeid på flere plan. Norge går i bresjen for å utvikle og gjennomføre internasjonalt regelverk som forplikter landene til å samarbeide i kampen mot menneskehandel. Blant annet vil vi engasjere oss sterkt i oppfølgingen av Europarådskonvensjonen om tiltak mot menneskehandel som ble undertegnet av statsministeren på Europarådets toppmøtet 16. mai i år. Den setter felles standarder for 46 land for å forfølge de kriminelle og å beskytte ofrene på vårt kontinent.
  • Vi vil videre arbeide for at flest mulig land undertegner og ratifiserer FNs konvensjon om grense-overskridende kriminalitet. Dette er det viktigste folkerettslige instrumentet i denne sammenheng.
  • Samarbeidet på nordisk–baltisk plan er viktig for oss. En samlet innsats både fra mottaker- , transitt og opprinnelsesland er helt påkrevet hvis vi skal klare å bekjempe den handelen som skjer i våre nærområder.
  • Jeg er videre opptatt av at det settes igang menneskehandel-prosjekter under EØS- finansieringsordningene. Norge har vært pådriver for at menneskehandel skal prioriteres i avtalene som er inngått med mottakerlandene. Det er det enkelte mottakerland som bestemmer hvilke prosjekter som skal fremmes, men jeg regner med at tiltak for å bekjempe menneskehandel vil inngå i prosjekt-forslagene fra flere land.
  • Vi må kjempe mot nettverkene gjennom et tett politi- og grensesamarbeid. Sammen med Justisdepartementet vil vi styrke internasjonalt politisamarbeid, både bilateralt, i samarbeid med EU og innen rammen av Interpol.
  • Som deltakere i internasjonale operasjoner har vi et ansvar for å bidra til at norske soldater og offiserer har kunnskap om Norges holdning til handel med kvinner og barn. I Forsvarets ”Bestemmelser om opptreden for Forsvarets personell som tjenestegjør i utlandet” er det nedfelt at personellet plikter å avstå fra kjøp av seksuelle tjenester når de tjenestegjør i utlandet. Sammen med Forsvarsdepartementet vil vi støtte opp om NATOs og FNs arbeid for bekjempe uakseptable holdninger og adferd blant alle kategorier av personell i internasjonale operasjoner.
  • La meg avslutningsvis si at handel med mennesker er det moderne slaveri. Det er en milliardindustri – sannsynligvis den nest største illegale økonomi i verden. Bare i OSSE-området regner man med at mellom 200.000 og 300.000 kvinner og barn hvert år tvinges til prostitusjon og andre former for slavearbeid. Vi har en moralsk plikt til å bekjempe dette fenomenet uansett hvor det måtte finnes. Norge skal stå i fremste rekke i denne kampen.