Historisk arkiv

”... som i et speil. Kina under keiser Jing Di”

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Forord til utstillingskatalogen ved utenriksminister Jan Petersen, utdannings- og forskningsminister Kristin Clemet og kultur- og kirkeminister Valgerd Svarstad Haugland

”... som i et speil. Kina under keiser Jing Di”

16. januar 2005

I år markerer vi at det er 100 år siden unionen med Sverige ble oppløst og at Norge like lenge har hatt sin egen utenrikstjeneste – et diplomatisk nettverk med verden. Vi markerer langvarige forbindelser med sentrale samarbeidsland. Utstillingen setter søkelyset på vårt forhold til Kina og Kinas rike kulturarv gjennom de over to tusen år gamle gjenstandene fra keiser Jingdis grav. Det er en unik del av verdens kulturarv som er blitt brakt til oss fra Midtens rike.

Norge var et av de første land som anerkjente Folkerepublikken Kina i 1950, og i 1954 ble det opprettet diplomatiske forbindelser mellom våre to land. Diplomatiske forbindelser innebærer at vi hele tiden møtes gjennom aktiv dialog. Den unike utstillingen vi nå får se her i Norge, er skapt i samarbeid mellom norske og kinesiske arkeologiske fagmiljøer. Arbeidet har pågått siden høsten 2002, og utstillingen hadde ikke kommet i stand uten deltagelse fra både fagpersoner og myndigheter fra begge land. Arbeidet med utstillingen har gitt nyttig erfaring med tanke på framtidig kultur-, utdannings- og forskningssamarbeid. Det verdsettes høyt at dyrebare gjenstander fra Kinas kulturarv vises frem for et norsk publikum nettopp for å markere 50 år med diplomatiske forbindelser.

To av de tre museene som har samarbeidet om utstillingen er universitetsmuseer underlagt Utdannings- og forskningsdepartementet, og ett av museene er underlagt Kultur- og kirkedepartementet. Utstillingen er et resultat av godt og fruktbart samarbeid mellom museene, og av en god dialog mellom Utenriksdepartementet og de to fagdepartementene.

De utstillende museer er blant landets største og fremste, og ivaretar oppgaver som i mange andre land er lagt til nasjonalmuseer innen kultur- og naturhistorie. Forskning, innsamling og forvaltning av kulturminner er blant deres hovedoppgaver. Med denne utstillingen vil vi få synliggjort for et bredt publikum den viktige rollen disse museene også spiller innen kulturformidling.

Museene er nasjonale kompetansesentra og arenaer for kulturformidling både for voksne og barn. Mange skoleklasser oppsøker museene. For utstillingen er det derfor utviklet et eget pedagogisk opplegg for skoleelever. Det er en nyttig investering at den oppvoksende slekt gjennom utstillingen får et forhold til kinesisk kultur og historie. Utstillingen vil interessere og glede mange og vi ønsker lykke til med dette store internasjonale prosjektet i 2005.

Utstillingen vises ved Arkeologisk Museum i Stavanger 16.01.05 – 10.04.05, ved Kulturhistorisk museum, Universitetet i Oslo 24.04.05 – 04.09.05, og tilslutt ved NTNU Vitenskapsmuseet i Trondheim 18.09.05 – 04.12.05

For mer informasjon se www.ark.museum.no eller www.khm.uio.no

VEDLEGG