Historisk arkiv

Svar på interpellasjon fra Åslaug Haga (Sp) om WTO-forhandlingene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utenriksminister Jan Petersen

Svar på interpellasjon fra Åslaug Haga (Sp) om WTO-forhandlingene

Stortinget, 26. april 2005

Interpellasjonen 15. mars 2005:

“Utenriksminister Jan Petersen har uttrykt tvil om Regjeringens evne til å sikre norske interesser i de pågående WTO-forhandlingene på landbruk. Dette er oppsiktsvekkende og dramatisk. Det er grunn til å tro at mye av innholdet i en ny WTO-avtale vil kunne falle på plass allerede under hovedrådsmøtet i Genève i juli. Hvis utenriksministeren og regjeringen forholder seg passive frem til dette hovedrådsmøtet, er det vanskelig å se for seg hvordan den endelige forhandlingsløsningen skal kunne bli i tråd med norske interesser. Det kreves derfor en tøff opptreden fra regjeringen i den fasen WTO-forhandlingene nå er inne i. Hvilke konkrete krav har Regjeringen satt vedrørende tollvern og muligheten til å opprettholde nasjonale målpriser i de pågående WTO-forhandlingene på landbruk, og hvilken strategi ser utenriksministeren for seg skal føre til at Regjeringens mål blir nådd?”

Utenriksministerens svarinnlegg:

Sjekkes mot fremføring
(jfr møtereferatet lagt ut på Stortingets websider)

Ærede president,

Jeg har ved flere anledninger, senest i oktober i fjor, redegjort for de pågående forhandlingene i WTO. Debattene etter redegjørelsene har vist at det er klar støtte fra et bredt flertall i Stortinget til regjeringens linje i forhandlingene.

Det er i Norges interesse å bidra aktivt og konstruktivt til at WTOs medlemsland kan komme til enighet om en ny avtale. En ny avtale vil innebære at WTO kan videreføre sin sentrale rolle på det handelspolitiske området, noe som er helt avgjørende for en så liten og en så åpen økonomi som Norges. I vår utenrikspolitikk søker vi multinasjonale løsninger – dette er også viktig i handelspolitikken.

WTO-forhandlingene pågår nå for fullt. Markedsadgang for industrivarer inkludert fisk, og landbruk står nå sentralt. På begge områder forhandles det på grunnlag av det rammeverk som ble vedtatt av WTOs hovedråd 1. august i fjor, og som jeg orienterte Stortinget om i oktober.

Jeg finner det på sin plass her å minne om mandatet for forhandlingene fra Doha, og som alle WTOs medlemsland godtok: Dette fastslår blant annet at forhandlingene skal føre til vesentlige forbedringer i markedsadgangen for landbruksvarer, vesentlige reduksjoner i handelsvridende nasjonal landbruksstøtte, og reduksjoner med sikte på utfasing av eksportsubsidiene.

Det har vært bred politisk oppslutning i Stortinget om regjeringens tilslutning til dette mandatet.

Norge har derfor siden Doha-runden startet i 2001 deltatt aktivt på samtlige forhandlingsområder. På landbruksområdet samarbeider vi nært med de andre landene i den såkalte G10-gruppen, som er etablert for å ivareta de defensive interessene som Norge og de andre landene i denne gruppen har på landbruksområdet. Her er Norge en av de sentrale aktørene sammen med Japan, Sør-Korea og Sveits.

Jeg har selv besøkt en rekke viktige aktører i forhandlingene, bl.a. USA, Kina, India, Sør-Afrika, Thailand, Indonesia, samt Hong Kong som er vertskap for WTOs neste ministerkonferanse i desember i år. I samtalene med disse landenes WTO-ansvarlige ministre har jeg lagt vekt på å formidle og forklare de problemer Norge har på landbruksområdet, og jeg har fremhevet betydningen av å opprettholde et levedyktig norsk landbruk.

Parallelt med de pågående forhandlingene i Genève arrangeres uformelle møter – bl.a. en serie såkalte ”mini-ministermøter” der et 20-30 talls land kommer sammen for å forsøke å identifisere løsninger innenfor en mer begrenset ramme. I tillegg til de store aktørene i internasjonal handel deltar også andre sentrale WTO-medlemmer.

Det er langtfra noen selvfølge at Norge blir invitert inn i slike sammenhenger. Vi er aktive deltakere.

Norge har deltatt i disse mini-ministermøtene som har vært arrangert hittil i år, i Davos i januar og i Kenya i mars. Jeg kommer også til å delta på det neste møtet som vil finne sted i Paris i forbindelse med OECDs ministermøte, tirsdag i neste uke.

Norge deltar svært aktivt i de pågående forhandlingene for å sikre våre interesser på landbruksområdet og på de øvrige felt hvor norsk næringsliv har klare offensive interesser. – Det gjelder for eksempel tjenester og industrivarer - inkludert fisk. I lys av den pågående laksesaken med EU, vil jeg nevne at vi, sammen med blant annet Japan og Brasil, er en av hovedaktørene i forhandlingene om forbedringer av antidumping-regelverket.

Som utenriksminister er det min oppgave å vurdere utviklingen i forhandlingsrunden med henblikk på Norges totale interesser. Jeg tror vi alle er enige om at det er i Norges interesse å bidra til at man kommer frem til en bred forhandlingsløsning.

Representanten Haga mener det er grunn til å tro at mye av innholdet i en ny WTO-avtale vil falle på plass under hovedrådsmøtet i WTO i juli i år. Målsettingen WTOs medlemsland arbeider etter er at man skal kunne bli enige om de mest sentrale spørsmålene under ministerkonferansen i Hong Kong i desember. Det er også enighet om at en forutsetning for å få dette til, er at forhandlingene utover høsten blir ført på grunnlag av konkrete tekster.

Formennene for forhandlingene om landbruk og industrivarer, inkludert fisk, tar sikte på å presentere sine første utkast til avtaletekster – det vil si en såkalt "first approximation" – i løpet av juli måned. Disse utkastene vil danne grunnlaget for de videre forhandlingene frem mot ministerkonferansen i Hong Kong i desember.

Formennenes tekstutkast vil være basert på innspill fra medlemslandene i forhandlingsrundene i Genève siden i fjor sommer. I dette arbeidet kan også prinsippavklaringer og politiske føringer fra de såkalte mini-ministermøter spille en viktig rolle.

I alle disse prosessene har Norge vært og vil fortsatt være aktivt involvert. Jeg tror trygt jeg kan si at formannen for landbruksforhandlingene er godt kjent med de norske posisjonene og begrunnelsen for disse.

Representanten Haga stiller konkrete spørsmål om hvilke krav regjeringen har fremmet knyttet til tollvern og interne støtteordninger. Til dette vil jeg fremheve at regjeringens målsetting står fast. Vi arbeider for å bevare et handlingsrom til å føre en nasjonal landbrukspolitikk som er i samsvar med våre behov, herunder i form av et importvern som fortsatt sikrer norsk produksjon på viktige områder. Man har imidlertid ikke kommet så langt i de drøftelsene som har pågått siden i fjor sommer at man har begynt å diskutere for eksempel nivået på tollreduksjoner.

Vi samarbeider nært med våre allierte i G10-gruppen om utformingen av konkrete forhandlingsutspill, samt om vurderingen av mer taktiske spørsmål – noe som også gjelder spørsmålet om på hvilket tidspunkt våre ulike forslag bør fremmes.
Regjeringen vil fortsette sitt målrettede arbeid i alle relevante fora og i samarbeid med nærtstående land på de ulike forhandlingsområdene. Målsettingen er at en ny WTO-avtale på best mulig måte ivaretar Norges samlede interesser. Jeg kan forsikre representanten Haga om at regjeringens målsetting om å sikre nødvendige forutsetninger for å opprettholde et levedyktig landbruk i Norge, ligger fast.

- - - - -

VEDLEGG