Historisk arkiv

Nytt KRL-skjema til foresatte

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

Foresatte til elever i offentlig grunnskole vil nå motta informasjon om KRL og fritaksskjema for deler av faget. Dette skjer for å realisere departementets og Stortingets intensjoner om en bedre og mer ensartet praktisering av den delvise fritaksretten for KRL.(25.10.01)

Pressemelding

Nr.: 082-01
Dato: 25.oktober

Nytt KRL-skjema til foresatte

Foresatte til elever i offentlig grunnskole vil nå motta informasjon om KRL og fritaksskjema for deler av faget. Dette skjer for å realisere departementets og Stortingets intensjoner om en bedre og mer ensartet praktisering av den delvise fritaksretten for KRL.

Kristendomskunnskap med religions- og livssynsorientering (KRL) ble innført som obligatoriske fag i grunnskolen høsten 1997, med mulighet for fritak fra deler av undervisningen. Det er nå foretatt en evaluering av ulike sider ved faget og praktiseringen av fritaksretten. Stortinget behandlet våren 2001 en melding om KRL-faget, St. meld. Nr. 32 (2000-2001), og departementet ønsker nå å informere alle elever og foresatte i de offentlige grunnskoler om gjeldende regler.

I informasjonen som nå går ut understrekes følgende punkter:

  • At KRL-faget fortsatt er obligatorisk
  • At KRL-faget videreføres som et ordinært fag. Det presiseres at ansvaret for barns religiøse eller livssynsmessige oppdragelse ligger i hjemmet.
  • At Opplæringsloven gir adgang til delvis fritak fra KRL-faget
  • At fritaksretten skal sikres i praksis ved en enkel meldingsprosedyre. De som ønsker delvis fritak skal gi skolen skriftlig beskjed om dette på fastsatt skjema. Skjema gir foresatte (eller fra elever som har fylt 15 år) mulighet til å melde om fritak fra aktuelle aktiviteter uten nærmere begrunnelse. Ut over disse aktivitetene kan det søkes om fritak med en nærmere begrunnelse.
  • At det vil bli utarbeidet en revidert læreplan og ny lærerveiledning for KRL-faget og at lærebøkene i fagene vil bli gjennomgått.

Informasjonsbrevet og fritaksskjema vil bli oversatt til ulike språk og sendt alle grunnskolene for kopiering og distribusjon. Det henvises også til Internett der stortingsmeldingen, rundskriv og andre aktuelle dokumenter om KRL-faget er tilgjengelig på http://odin.dep.no.kuf.

Rundskriv F-032-01