Historisk arkiv

Økt timetall og mer til private høyskoler

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

For å bedre lese- og skriveferdigheten hos elever i grunnskolen vil regjeringen øke timetallet for 2.-4 klasse med en undervisningstime per uke i norskfaget. Samarbeidsregjeringen vil øke bevilgningen til bygging av studentboliger tilsvarende ca. 100 nye boliger ut over forslaget fra den forrige regjeringen. Videre vil regjeringen øke tilskuddet til de private høgskolene. Kapitalen i Fondet for forskning og nyskaping foreslås økt med ytterligere 2 milliarder kroner, noe som vil gi en samlet kapital i Forskningsfondet på 13 milliarder kroner fra 1. januar 2002. (9.11.01)

Økt timetall og mer til private høyskoler

Grunnskole og videregående opplæring

  • Samarbeidsregjeringen vil legge vekt på å bedre lese- og skriveferdighetene hos elever i grunnskolen. Som ledd i dette foreslås det å øke undervisningstimetallet for 2.-4 klasse med en time per uke i norskfaget.
  • Den forrige regjeringen fremmet forslag om å legge om ordningen med skriftlig avgangsprøve i grunnskolen. Samarbeidsregjeringen ser eksamensordningen som en viktig del av den samlede elevvurderingen, og bevilger derfor 12 millioner kroner for å opprettholde ordningen med skriftlig avgangsprøve i grunnskolen.
  • Som et ledd i satsingen på å bedre elevenes oppvekst- og læringsmiljø bevilges det 3 millioner kroner til styrket innsats mot mobbing og problematferd i skolen. I tillegg bevilges det 2 millioner kroner til en prosjektplan for arbeidet med verdier i skolen.
  • Regjeringen vil øke bevilgningen til prosjektet "Operasjon Minerva - jenter og matematikk" fra 0,6 til 1,6 millioner kroner. Målsetningen er at prosjektet, som i dag omfatter 22 grunn- og videregående skoler, skal bli landsdekkende.
  • Regjeringen vil vurdere en ny stipendordning knyttet til læremidler for elever i videregående skole, i sammenheng med en helhetlig gjennomgang av støtteordningen i Lånekassen for denne gruppen. Ordningen med tilskudd til utlånsordning for læremidler i videregående opplæring foreslås avviklet fra 2002.

Høgre utdanning:

  • Regjeringen vil bevilge 18 millioner kroner til private høyskoler, slik at tilskuddssatsen bedre samsvarer med kostnadsnivået for statlige institusjoner. Departementet har vært i dialog med de private institusjonene gjennom Nettverket for private høgskoler (NPH) om de nye normalkostnadene.
  • For å møte behovet for studentboliger foreslår Regjeringen å øke bevilgningen til dette formålet med 26 mill. kroner. Økningen vil gi grunnlag for å tildele mellom 80 og 100 ekstra tilsagn til studentboliger i 2002.
  • Det er et mål for Regjeringen å trappe opp arbeidet for fred og menneskerettigheter. Som ledd i dette arbeidet foreslås det bevilget midler til å opprette et senter for fredsutdanning ved Universitetet i Tromsø og til utredning av et fremtidig mastergradstudium i fredsbygging ved Høgskolen i Oslo. Det blir også bevilget midler til en nasjonal institusjon for menneskerettigheter, ved Institutt for menneskerettigheter, Universitetet i Oslo.
  • For å fremskynde ferdigstillelsen av prosjekteringen av nytt sentralbygg ved Høgskolen i Stavanger bevilger regjeringen 4 mill. kroner. Ekstrabevilgningen vil gjøre det mulig å avslutte forprosjekteringen i løpet av 2002.

Studiefinansiering:

  • Regjeringen vil arbeide for å forbedre studiefinansieringen. Regjeringen foreslår at konverteringsordningen, der utdanningsstipend gjøres avhengig av avlagte vekttall, ikke innføres før Kvalitetsreformen i høyere utdanning er gjennomført. I samsvar med St.prp. nr.1 (2001-2001) foreslår Regjeringen å øke kostnadsnormen med om lag 1 000 kr per måned til kr 8 000 per måned fra undervisningsåret 2002-03. Videre foreslås det at dagens stipendandel på 30 pst. videreføres. Stipendandelen vil gradvis bli trappet opp, og opptrappingen blir gjort avhengig av avlagte vekttall.

Forskning:

  • Regjeringen foreslår å øke kapitalen i Fondet for forskning og nyskaping med 2 milliarder kroner i forhold til den forrige regjeringens forslag. Forslaget vil gi en samlet kapital i fondet på 13 milliarder kroner fra 1. januar 2002. Avkastningen fra Fondet går til styrking av langsiktig, grunnleggende forskning. Det er hovedprioriteringen i forskningspolitikken. Gitt dagens rentenivå, vil avkastningen i Forskningsfondet derved komme opp i 780 mill. kroner i 2003.
  • For å forsere utbyggingen av et landsdekkende værradarnett, foreslår Regjeringen å bevilge 5 millioner kroner til å fullfinansiere landets fjerde værradar i Bømlo i Hordaland og påbegynne arbeidet med værradar nummer fem på Røst i Nordland.
  • Regjeringen vil utvide den fremlagte skatteincentivordningen for FoU-investeringer i næringslivet. Den nye ordningen antas å gi bedrifter som investerer i FoU en samlet skattelette på 510 millioner kroner. Ordningen er utformet slik at også bedrifter som ikke er i skatteposisjon, får nyte godt av den.

Pressemelding: Fortsatt eksamen – økt timetall

Pressemelding: Økt innsats mot mobbing – fokus på verdier

Pressemelding: Jenter og matematikk

Pressemelding: Utbygging av værradarnettet

Pressemelding : Økt satsing på fredsstudier

Tilleggsproposisjonen til statsbudsjettet