Historisk arkiv

Økt valgfrihet og mer fordypning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet sender i dag på høring et notat der alternative modeller for å organisere førskolelærerutdanning, allmennlærerutdanning og praktisk-pedagogisk utdanning blir drøftet. Dette er et ledd i arbeidet med en stortingsmelding om lærerutdanning som legges fram våren 2002.(20.11.01)

Økt valgfrihet og mer fordypning

Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet sender i dag på høring et notat der alternative modeller for å organisere førskolelærerutdanning, allmennlærerutdanning og praktisk-pedagogisk utdanning blir drøftet.

Dette er et ledd i arbeidet med en stortingsmelding om lærerutdanning som legges fram våren 2002.

Departementet ønsker en mer fleksibel organisering som kan sikre kvalitet og relevans i lærerutdanningen. I høringsnotatet er det lagt vekt på å styrke begynneropplæringen i lesing, skriving og matematikk. Fagene norsk, matematikk og kristendom-, religion og livssynskunnskap er sentrale i grunnskolen. I modellene som presenteres for allmennlærerutdanningen er derfor disse fagene i hovedsak foreslått som obligatoriske.

  • Foreløpige forskningsresultater tyder på at lese – og skriveferdighetene er mangelfulle hos 15-20 prosent av elevene, og de har blitt dårligere etter Reform 97. Matematikk-kunnskapene er dårligere enn OECD-gjennomsnittet på de laveste trinnene. Dette er forhold som ikke er tilstrekkelig ivaretatt i dagens lærerutdanning, og som den nye lærerutdanningen må gripe fatt i, sier utdannings – og forskningsminister Kristin Clemet.

Hun understreker også betydningen av større fleksibilitet:

  • Mens dagens lærerutdanning har sju obligatoriske fag, legger vi fram modeller med helt ned til fire slike fag. Det gir større mulighet for faglig fordypning og økt valgfrihet, sier Clemet.

Stortingsmeldingen vil omfatte alle typer lærerutdanning. I meldingen blir sentrale spørsmål som gjelder kvalitet og relevans i lærerutdanningene vurdert, herunder forhold knyttet til nytt gradssystem, organisering, FoU-virksomhet, fagpersonalets kompetanse, praksisfeltet, rekruttering, veiledning av nyutdannede og etter- og videreutdanning.

I forbindelse med meldingsarbeidet ønsker departementet å få relevante høringsinstansers synspunkter på en del problemstillinger som gjelder organiseringen av lærerutdanningene. Det er blant annet viktig å avklare utdanningenes lengde, hvilke fag som skal være obligatoriske, omfanget av valgfri del og yrkesretting av utdanningene. Videre må det vurderes om allmennlærerutdanningen skal rettes mot spesielle trinn i grunnskolen.

Departementet har på det nåværende tidspunkt ikke tatt standpunkt til de aktuelle problemstillingene. Høringsinstansenes tilbakemeldinger blir derfor viktig for departementets videre arbeid med meldingen. Høringsfrist er 8. januar 2001.

Høringsbrev