Historisk arkiv

Ny eksamensordning fra våren 2003

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Utdannings- og forskningsdepartementet

Eksamen for elever på studieretning for allmenne, økonomiske og administrative fag i videregående opplæring skal flyttes og konsentreres til begynnelsen av juni. Det skal samtidig gjøres enkelte endringer i hvilke eksamener elevene skal opp i.(04.04.02)

Pressemelding

Nr.: 042
Dato: 04.04.02

Ny eksamensordning fra våren 2003

Eksamen for elever på studieretning for allmenne, økonomiske og administrative fag i videregående opplæring skal flyttes og konsentreres til begynnelsen av juni. Det skal samtidig gjøres enkelte endringer i hvilke eksamener elevene skal opp i.

Utdannings– og forskningsdepartementet har bestemt at den nye eksamensordningen skal gjelde fra våren 2003. Endringene skal blant annet sikre at elevene får større utbytte av siste del av undervisningsåret.

- Denne omleggingen representere en viktig videreutvikling av eksamensformen. Elevene vil nå få bedre muligheter til å demonstrere sine kunnskaper, sier utdannings- og forskningsminister Kristin Clemet.

Privatister skal beholde en noe lengre eksamensperiode. Fra neste år vil derfor eksamen bli avviklet hver for seg for privatister og elever. Unntaket fra dette er norskfaget, som fortsatt skal ha felles eksamensdager for de to gruppene.

Den nye eksamensordningen innebærer at alle elever i VK II på studieretning for allmenne, økonomiske og administrative fag fra våren 2003 skal opp til følgende fire eksamener:

  • To skriftlige eksamener i norsk (hovedmål og sidemål) med sentralgitte oppgaver, det samme som i dag.
  • En skriftlig eksamen med sentralgitt oppgave trukket blant samtlige studieretningsfag. I dag kan enkelte bli trukket ut til eksamen i to studieretningsfag.
  • En muntlig eksamen i ny form.

Det blir samtidig gjort følgende endring på VK I innenfor den samme studieretningene: Alle elever skal trekkes ut til en eksamen. Med dagens ordning blir bare rundt halvparten av elevene trukket ut.

Læringssenteret (LS) vil med det første fastsette endelige eksamensdager for neste år. LS vil også utarbeide retningslinjer for avviklingen av den muntlige eksamensdagen.

For privatistene vil omleggingen medføre at det blir lettere å få avlagt de eksamener de selv ønsker, uten fare for tidspunktkollisjoner mellom ulike fag. Privatisteksamen skal starte tidligst 2. mai.

Omleggingen av eksamen må sees i sammenheng med departementets oppfordring til skoleeierne om å lage lokale avtaler for å begrense russefeiringen til perioden fra 1. til 17. mai.