Historisk arkiv

Nytt stipendprogram

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Utdannings- og forskningsdepartementet

Regjeringen setter nå i gang et helt nytt stipendprogram for kunstnerisk utviklingsarbeid som en parallell til organisert doktorgradsutdanning (01.10.02)

Pressemelding

Nr.: 117-02
Dato: 1.oktober

Nytt stipendprogram for kunstnerisk utviklingsarbeid

Regjeringen setter nå i gang et helt nytt stipendprogram for kunstnerisk utviklingsarbeid som en parallell til organisert doktorgradsutdanning. Stipendprogrammet skal være åpent for alle institusjoner som tilbyr én eller flere skapende og/eller utøvende kunstutdanninger.

Programmet er tildelt fire stipendiatstillinger for 2002, og en tar sikte på en opptrapping. For 2002 tildeles i tillegg til stipendiatstillingene en prosjektstøtte på 400 000 kroner. Stipendprogrammet er blant de første i sin sjanger i Europa. Programmet er utarbeidet etter forslag fra Kunsthøgskolen i Bergen, Kunsthøgskolen i Oslo og Norges musikkhøgskole.

Regjeringen ønsker at også kunstfagene ved høyere utdanningsinstitusjoner skal gis muligheten til å føre personer frem til toppkompetanse. Spesielt for denne forskerutdanningen er at selve kunstutøvelsen skal stå i sentrum for stipendiatenes prosjekter. Tradisjonelle doktorgradsprogram er i dag ikke godt tilpasset skapende og utøvende kunstfag.

Programmet skal sikre kunstnerisk utviklingsarbeid på høyeste nivå i tråd med Kvalitetsreformen og St.meld. nr. 18 (2001-2002) Om høyere kunstutdanning. Det skal føre fram til kompetanse som førsteamanuensis, men vil foreløpig ikke lede fram til en grad. Søkere må ha kompetanse som høyskolelektor. Stipendprogram for kunstnerisk utviklingsarbeid vil være et forsøksprosjekt som skal evalueres etter fem år.

Kunstnerisk utviklingsarbeid er et eget begrep som må ses på som en parallell til både grunnforskning, anvendt forskning og utviklingsarbeid. Begrepet ble en del av lov om universiteter og høgskoler i 1996 da kunstnerisk utviklingsarbeid ble likestilt med forskning og faglig utviklingsarbeid for øvrig.

Tilsettinger i faglige stillinger i kunstfag skjer etter andre kriterier enn i andre universitets- og høyskolemiljøer. Sentralt i kvalifikasjonsgrunnlaget står dokumentert kunstnerisk virksomhet og utviklingsarbeid.