Historisk arkiv

Regjeringen styrker videregående opplæring

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Utdannings- og forskningsdepartementet

Revidert nasjonalbudsjett

Regjeringen foreslår full reversering av tidligere kutt i tilskudd til landslinjene ved at disse innlemmes i rammetilskuddet til fylkeskommunene. Likeledes foreslås styrking av lærlingeordningen og at økt utdanningskapasitet for tannleger legges til Tromsø. Dette er noen av tiltakene i Revidert nasjonalbudsjett som ble lagt frem i dag.

Pressemelding

Nr.: 065-02
Dato: 07.05.02

Revidert nasjonalbudsjett

Regjeringen styrker videregående opplæring

Regjeringen foreslår full reversering av tidligere kutt i tilskudd til landslinjene ved at disse innlemmes i rammetilskuddet til fylkeskommunene. Likeledes foreslås styrking av lærlingeordningen og at økt utdanningskapasitet for tannleger legges til Tromsø. Dette er noen av tiltakene i Revidert nasjonalbudsjett som ble lagt frem i dag.

Et flertall bestående av AP, SV, Sp og FrP valgte i forbindelse med budsjettbehandlingen i fjor å redusere tilskuddet til landslinjene. Regjeringen foreslår nå å reversere kuttet i sin helhet. Videre foreslår Regjeringen å styrke tilskuddet til bedrifter som tar inn lærlinger. Innenfor universitets og høgskolesektoren går Regjeringen inn for å styrke tannlegeutdanningen. Det foreslås videre å opprette 18 nye studieplasser innenfor psykisk helsearbeid ved Diakonhjemmets høgskolesenter.

Økt bevilgning til landslinjer
Etter budsjettbehandlingen i desember 2001 har en arbeidsgruppe med representanter fra departementet og fylkeskommunenes nasjonale samordningsutvalg for tilbud i videregående opplæring foretatt en samlet gjennomgang av situasjonen for landslinjer i videregående opplæring.

Regjeringen foreslår i forbindelse med Revidert nasjonalbudsjett at tilskuddet til landslinjer innlemmes i rammetilskuddet til fylkeskommunene fra 1. august 2002 og at tilbudet organiseres på tilsvarende måte som for de landsdekkende tilbud i små fag. Dette er i tråd med ovennevte arbeidsgruppes anbefaling, og blir også støttet av Kommunenes Sentralfrobund.

Regjeringen foreslår samtidig å reversere budsjettkuttet på 29,4 mill. kroner. Dette innebærer full reversering av tidligere kutt.

Rekruttering til yrkesfag
Regjeringen ønsker å styrke rekrutteringen til yrkesfag og foreslår at det bevilges 37,6 mill. kroner for å sikre at tilskuddsnivået i lærlingeordningen kan bringes tilbake på et akseptabelt nivå.

Fra 2002 er tilskuddet til bedrifter som tar inn lærlinger innlemmet i rammetilskuddet til fylkeskommunene, samtidig som det er foretatt forenklinger i ordningen. Budsjettforslaget for 2002 medførte uheldige reduksjoner i nye kontrakter, mens allerede etablerte kontrakter opprettholdt tilskudd etter tidligere satser som gjaldt da kontraktene ble inngått. Erfaringene har vist at denne reduksjonen i realiteten er blitt betydelig. Fra KS og skoleeierne er det uttrykt bekymring for at lavere tilskudd for nye kontrakter kunne få uheldige virkninger for bedriftenes vilje til å ta inn lærlinger.

Styrking av tannlegeutdanningen
Regjeringen mener at tannhelsetjenesten må styrkes. Økt utdanningskapasitet er ett av virkemidlene for å få til dette. Regjeringen går inn for en opptrapping av utdanningskapasiteten i odontologi i årene fremover. Allerede i år settes det av 3,4 mill. kroner for å utvide utdanningskapasiteten for tannleger med utdanning fra land utenfor EØS-området.

Regjeringen vil i statsbudsjettet for 2003 komme tilbake til den videre økning av antall studieplasser i Norge og vil i denne forbindelse prioritere tannlegeutdanning i Tromsø.

Internettbasert kunnskapsportal
Regjeringen foreslår å opprette en internettbasert kunnskapsportal. Det bevilges 7 mill. kroner til tiltaket, som foreslås organisert som et prosjekt lagt til Nasjonalbiblioteket og Læringssenteret. Midlene bevilges over Utdannings- og forskningsdepartementet og Kirke-, og kulturdepartementets budsjett.

ANSA – Oppgradering av IT-systemer
For å opprettholde gode informasjonstjenester for unge som er interessert i å ta utdanning i utlandet foreslår Regjeringen en engangsbevilgning på 1,5 mill. kroner til å oppgradere IT-systemene til ANSA (Association of Norwegian Students Abroad).

Studieplasser innenfor psykisk helsearbeid
Regjeringen foreslår at det opprettes 18 nye studieplasser i psykisk helsearbeid ved Diakonhjemmets høgskolesenter fra høsten 2002.