Historisk arkiv

1000 lærere får stipend til videreutdanning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Utdannings- og forskningsdepartementet

1001 lærere får stipend til videreutdanning i matematikk, norsk og samisk. Lærerne får fra 10 000 til 100 000 kr i støtte.(11.06.03)

Pressemelding

Nr.: 050
Dato: 11.06.03

1000 lærere får stipend til videreutdanning

1001 lærere i grunnskolen og videregående opplæring har søkt og fått stipend til videreutdanning i matematikk, norsk og samisk. Lærerne får fra 10 000 til 100 000 kr i støtte, og til sammen 50 millioner kroner er øremerket stipend i inneværende år.

- Styrking av lærerkompetansen i basisfagene matematikk, norsk med vekt på lese- og skriveopplæring og samisk er viktig for å heve kvaliteten i skolen, sier utdanningsminister Kristin Clemet. Skoleforskning viser at mange elever har mangelfulle kunnskaper i disse fagene. Samtidig viser undersøkelser at et stort antall lærere som underviser i norsk og matematikk i grunnskolen, ikke har tilstrekkelig utdanning i fagene.

Tilbudet om stipend har gått til alle lærere i grunnskolen og videregående opplæring som ikke har utdanning tilsvarende 60 studiepoeng i matematikk, norsk eller samisk. Forutsetningen for å få stipend var at søkerne etter endt videreutdanning skal ha oppnådd til sammen 60 studiepoeng, tilsvarende ett års fulltidsstudium i faget. Likeledes kreves det at studiet skal være fullført innen august 2005.

Totalt har 1001 lærere fått stipend, hvorav 718 i matematikk, 280 i norsk og 3 i samisk. Søkningen har vært størst i grunnskolen der 818 lærere nå får beskjed fra skoleeier om at de får stipend. Stipendenes størrelse avhenger av antall studiepoeng de har i faget fra før. En del søkere strekker studiet over to år og vil få utbetalt stipendet i to omganger. Det har vært flest søkere fra kommuner i Hordaland, mens færrest søknader er registrert fra Aust-Agder. Det er Læringssenteret som har foretatt den endelig fordelingen.

Søkningen har vært størst i matematikk, og mange av skoleeierne har også prioritert lærere som ønsker videreutdanning i matematikk. I tildelingen av stipend har Læringssenteret fulgt skoleeiers prioriteringer, forutsatt at den enkelte lærer har oppfylt kriteriene for stipendtildeling. Ett av kriteriene var at man etter endt videreutdanning skulle ha oppnådd 60 studiepoeng, tilsvarende grunnfag. Ikke alle søknader har oppfylt dette.

Totalt har Læringssenteret registrert mer enn 2200 lærere som søkte om stipend.

- Den store søknadsmengden viser at dette er en populær ordning og en motivasjon og mulighet for mange lærere til faglig fordypning og utvikling, sier utdanningsministeren.

Stipendmidlene utbetales til skoleeierne så snart de kan bekrefte at søkerne har fått studieplass, og skoleeier utbetaler stipendene videre til den enkelte lærer. Den videre oppfølgingen av ordningen skjer hos skoleeier, som skal se til at studiene gjennomføres som planlagt.

Vedlegg: Fylkesvis oversikt over antall stipendmottakere fordelt på fag og skoleslag.