Årlig melding om ressurser i skolen
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Bondevik II
Utgiver: Utdannings- og forskningsdepartementet
Pressemelding | Dato: 15.05.2003 | Sist oppdatert: 11.11.2006
Norske kommuner prioriterer skolen høyt økonomisk. Dette viser Regjeringens melding om ressurssituasjonen i skolen som ble lagt frem i dag. (15.05.03).
Pressemelding
Nr.: 041-03
Dato: 15.mai
Årlig melding om ressurssituasjonen i skolen
Norske kommuner prioriterer skolen høyt økonomisk. Dette viser Regjeringens melding om ressurssituasjonen i skolen som ble lagt frem i dag. I meldingen varsler Regjeringen at den vil følge kvalitets- og ressursutviklingen nøye og gi Stortinget en årlig redegjørelse.
Stortingsmelding nummer 33 (2002-03) om "Ressurssituasjonen i grunnopplæringen med mer." viser at ressursbruken i grunnskolen er preget av et høyt nivå og stor stabilitet i perioden 1997-2002. Utviklingen tyder på at sektoren har vært prioritert og relativt godt skjermet for innsparinger. Samtidig ser man en svak nedgang i ressursbruken. Det har blant annet skjedd ved mindre bruk av delings- og spesialundervisningstimer, samtidig som klassestørrelsen har økt noe.
Forskjeller kommunene imellom skyldes i hovedsak befolkningsstruktur og befolkningssammensetning. Dette er forhold kommunesektoren ikke selv kan påvirke, og som blir kompensert gjennom inntektssystemet.
- Meldingen viser at skolesektoren rent økonomisk blir høyt prioritert av kommunene. For at skoleeier selv skal kunne ta ansvar for kvalitetsutvikling utvikles det nå et kvalitetsvurderingssystem. Parallelt styrkes tilsynsordningen, sier utdanningsminister Kristin Clemet.
For at skolen og skoleeier i størst mulig grad skal kunne ta ansvar for egen utvikling og kunne bruke midlene der behovet er størst, vektlegger Regjeringen tiltak for økt lokal handlefrihet. I Kommuneproposisjonen for 2004 legges det fram forslag om at tidligere øremerkede overføringer gjøres om til frie midler.
Analysen av ressursbruken i videregående opplæring gir inntrykk av at situasjonen er stabil og at tilbudet til elevene er tilfredsstillende. Den kraftige veksten i elevtallet som har skjedd i videregående opplæring fra skoleåret 2002, stiller samtidig fylkeskommunene overfor store utfordringer. Det er derfor viktig at fylkeskommunene sikres et tilstrekkelig økonomisk handlerom i årene framover.
Meldingen peker også på at det norske utdanningssystemet ikke oppnår de resultater man kan forvente i forhold til ressursinnsats, utdanningsnivå og levestandard.
- Økonomiske ressurser er en nødvendig, men ikke en tilstrekkelig betingelse for å skape en god skole, understreker Clemet. Det er avgjørende at fokus også rettes mot hva man får ut av de store ressurser som blir brukt i den norske grunnopplæringen. Utdannings- og forskningsdepartementet ønsker å videreføre satsingen på godt læringsmiljø, en styrket lærerutdanning, bedre organisering av skolen, et system for kvalitetsvurdering og –utvikling og styrking av elevenes grunnleggende ferdigheter i lesing, skriving, matematikk og fremmedspråk.
Se Stortingsmelding nummer 33 (2002-03) om "Ressurssituasjonen i grunnopplæringen med mer."