Historisk arkiv

Norge leder an i høyere utdanning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Utdannings- og forskningsdepartementet

Norge er sammen med Danmark og Italia de landene som har kommet lengst når det gjelder oppfølgingen av Bologna-prosessen.(01.12.03)

Pressemelding

Nr.: 098
Dato: 01.12.03

Norge leder an i omstillingen av høyere utdanning

Norge er sammen med Danmark og Italia de landene som har kommet lengst når det gjelder oppfølgingen av Bologna-prosessen. Norge har bl.a. innført nytt grads- og karaktersystem, studiepoeng og internasjonalt vitnemålstillegg.

Det viser rapporten Focus on the Structure of Higher Education in Europe 2003/04. National Trends in theBolognaProcess. Rapporten beskriver strukturen innenfor høyere utdanning i de landene som arbeider mot et felles europeisk område i høyere utdanning innen 2010. Den dekker studieåret 2003/2004 og belyser i særlig grad utviklingen i Bologna-prosessen.

Rapporten viser at Norge er ett av tre land som både har innført:

  • 3+2-modellen, bachelor- + mastergrad
  • ECTS-systemet for studiepoeng
  • Det internasjonale tillegget til vitnemålet (diploma supplement)

Det framheves også at Norge og Estland er alene om å la programmer på masternivå inngå i voksenopplæring.

En statusbeskrivelse av Bologna-prosessen viser at:

  • De fleste land har innført eller innfører 3+2-modellen. I sju land 1Belgia (fransk), Hellas, Portugal, Sverige, Ungarn, Romania, Slovenia. diskuteres fortsatt forslaget.
  • ECTS-systemet for studiepoeng er innført eller innføres i alle land bortsett fra to 2Luxemburg, Portugal.
  • Tillegget til vitnemålet (diploma supplement) er innført fast i 7 land og tilbys i 13 andre.

Rapporten, som publiseres av Eurydice, EUs informasjonsnettverk for utdanning, beskriver status i Bologna-prosessen ved hjelp av oversiktlige diagrammer. (vedlegg).

I alt 40 land er nå med i Bologna-prosessen, og Russland er av de siste landene som har sluttet seg til. Norge skal være vertskap for den neste europeiske utdanningsministerkonferansen om høyere utdanning. Møtet avholdes i Bergen i mai 2005. Konferansen i Norge er en direkte oppfølging av Bologna-prosessen, et alleuropeisk samarbeid for å skape et felles høyere utdanningsområde i Europa. Som vertsland er Norge sentral i ledelsen av arbeidet med å drive Bologna-prosessen fremover, og i tiden frem til møtet i Norge skal endringsprosessen konsentrere seg om tre hovedområder:

  • Kvalitetssikringsarbeid
  • Innføring av Master - og Bachelorgrader eller tilsvarende
  • Forbedret system for gjensidig godkjenning av grader og studier

I tillegg har utdanningsminister Kristin Clemet lagt sterk vekt på den sosiale dimensjon og studentenes deltagelse i styring av universiteter og høyskoler, og varslet at Norge som vertsland vil ha et sterkt fokus på dette.