Historisk arkiv

FORDELING AV 4 MILLIONER FOR 2003

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Utdannings- og forskningsdepartementet

FORDELING AV 4 MILLIONER FOR 2003

Norsk Teknisk Museum

Det bevilges 450.000 kr som etableringsmidler til videreutvikling av Norsk Teknisk Museums planer innen vitensentervirksomhet. Teknoteket, som tidligere var samlokalisert med Norsk Teknisk Museum, er nå blitt en del av museet (år 2002). Teknoteket var det første vitensenteret i Norge, etablert i 1986. Nå ønsker Norsk Teknisk Museet å videreutvikle det tilbudet som var en del av Teknoteket gjennom nye utstillinger og aktiviteter i større lokaler.

Innlandets vitensenter

Det bevilges 500.000 kr som etableringsmidler til utvikling av Innlandets vitensenter. Dette er et tiltak med ideelt formål etablert i 2003. Senteret planlegges lokalisert i gamle Holmen brænderi som ligger i Gjøvik sentrum. Folkebiblioteket, fylkesbiblioteket og Gjøvik historiske samlinger vurderes samlokaliseres med vitensenteret. Initiativtakeren er fra næringslivet, men drives i dag som aksjeselskap av Gjøvik kunnskapspark.

Stiftinga Jærmuseet

Det bevilges 1.1 million kroner til drift av Stiftinga Jærmuseet. Museet ble stiftet i 1985. Museet var lenge uten lokaler til utstillinger, men i 2002 kunne det åpne de første interaktive utstillinger på Nærbø i Hå kommune. Museet har flere avdelinger spredt rundt i Rogalandsregionen, og planlegger å bygge interaktive utstillinger også i disse avdelingene. Foreløpig er vitensentertilbudet utviklet i hovedanlegget på Kvia på Nærbø. Her har Jærmuseet valgt å utvikle interaktive elementer knyttet til emnet jordbruk som er et utradisjonelt vitensenteremner. Slik blir de interaktive elementene satt inn i et historisk, kulturelt og en naturvitenskapelig sammenheng.

Bergen vitensenter

Det bevilges 400.000 kr som etableringsmidler til utvikling av Bergen vitensenter. Vitensenteret har vært et prosjekt drevet fram av Christen Michelsens Research og ble etablert som egen stiftelse i 2001. Senteret er ikke åpnet ennå, men planen er at det skal holde til i Gamle Bergen fengsel. Senteret har mange spennende ideer til innholdet, og er den mest aktuelle kandidaten til vitensenter i Hordalandsområdet.

Stiftelsen Midtnordisk vitensenter i Trondheim

Det bevilges 1.1 million kr til drift av Stiftelsen Midtnordisk vitensenter i Trondheim. Stiftelsen har vært etablert siden 1988 og holder til i Norges Banks gamle lokaler i Trondheim by. Senteret driver svært aktivt i forhold til skoleverket og har blant annet dannet en eksperimentklubb for skolebarn 5. – 6. klasse som er veldig populær. Ellers har senteret 180 interaktive elementer i utstillingene sine og har planer om utvidelse.

Nordnorsk vitensenter

Det bevilges 400.000 kr som etableringsmidler til utvikling av Nordnorsk vitensenter. Senteret ble en stiftelse i 2002. Senteret er under etablering og drives av Mat.nat fakultetet på Universitetet i Tromsø. Senteret skal holde til i Planetariet lokalisert ved Universitetet i Tromsø. Fordi senteret har ansvar for en stor region med lange avstander ønsker det å satse spesielt på web-tilbud.