Historisk arkiv

Økte rettigheter for elevene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Utdannings- og forskningsdepartementet

Elevenes læringsmiljø styrkes gjennom endringene i Opplæringsloven som trer i kraft i dag. (01.04.03)

Pressemelding

Nr.: 025-03
Dato: 1-april

Nytt kapittel i Opplæringsloven trer i kraft 1. april:

Økte rettigheter for elevene

Elevenes brukermedvirkning blir styrket. Klageretten utvides, og skolenes forpliktelser til å skape et godt læringsmiljø blir skjerpet. Dette er sentrale punkter i det nye kapittel 9a i Opplæringsloven om elevenes skolemiljø. Endringene trer i kraft i dag.

- Jeg synes dette er en merkedag for elevenes læringsmiljø. Det er viktig at de nye reglene nå håndteres i en konstruktiv dialog mellom elevene, foreldrene, skolen og kommunen, sier utdannings- og forskningsminister Kristin Clemet i en kommentar.

Stortinget behandlet saken 14. november i fjor på bakgrunn av regjeringens forslag gjennom Ot.prp. nr 72 (2001-2002). I de nye bestemmelsene, som Stortinget har sluttet seg til, slås det fast at " alle elevar i grunnskolar og vidaregåande skolar har rett til eit godt fysisk og psykososialt miljø som fremjar helse, trivsel og læring." Dette skal sikres gjennom flere konkrete lovendringer:

  • Elever og foreldre vil få bedre mulighet til å påvirke skolemiljøet. Elevene får rett til å oppnevne egne skolemiljørepresentanter som også får møte i skolens arbeidsmiljøutvalg når dette behandler saker som angår elevenes miljø. Skolene får plikt til å holde elevråd og foreldrerepresentanter løpende underrettet om alle forhold som gjelder miljøet. Elever og foreldre får også rett til å delta i utformingen av helse, - miljø,- og sikkerhetsarbeidet ved skolen.
  • Elever og foreldre får utvidet klagerett. Blant annet får de rett til å klage saker inn for overordnet organ i tråd med bestemmelsene i Forvaltningsloven.
  • De nye reglene konkretiserer også personalets plikt til å gripe inn mot alle former for mobbing og mot utslag av vold, rasisme eller diskriminering.
  • Kravene til skolenes fysiske miljø skjerpes inn ved at loven slår fast at det fysiske miljøet skal være i samsvar med de faglige normene som statlige fagmyndigheter til enhver tid anbefaler.

Staten skal føre tilsyn med at disse bestemmelsene etterleves og skal være en ekstra sikring i forhold til det tilsynsansvar kommunene allerede har etter forskrift om miljørettet helsevern i skoler og barnehager. Det statlige ansvaret er delegert til Fylkesmannen.

Mer fakta om endringene.