Historisk arkiv

UNESCO og internasjonal utdanning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Utdannings- og forskningsdepartementet

UNESCOs generalkonferanse pågår nå i Paris. Norge legger fram et eget resolusjonsforslag om globalt aksepterte løsninger for å sikre høy kvalitet i utdanningstilbudene på tvers av landegrenser. (1.10.03)

Pressemelding

Nr.: 077-03
Dato: 1.oktober

Norsk forslag under UNESCOs generalkonferanse i Paris:

Sentral rolle for UNESCO i internasjonal utdanning

Norge ønsker at UNESCO skal spille en hovedrolle når det gjelder å komme fram til globalt aksepterte løsninger for å sikre høy kvalitet i utdanningstilbudene på tvers av landegrenser. På UNESCOs generalkonferanse som nå er i gang i Paris, legger Norge fram et eget resolusjonsforslag for å oppnå dette.

En viktig del av det norske forslaget er å etablere systemer som gir studentene god informasjon som grunnlag for sine studievalg og en gjensidig godkjenning av kvalifikasjoner på tvers av landegrenser. Det legges samtidig vekt på at utviklingslandene skal kunne dra nytte av de muligheter innen utdanning som globaliseringen gir.

Utdannings- og forskningsminister Kristin Clemet leder den norske delegasjonen på konferansen og vil holde sin hovedtale 3. oktober. I tillegg til å ta opp det norske resolusjonsforslaget vil Clemet be UNESCO øke innsatsen for Utdanning for alle (EFA), for å nå målet om at alle skal ha tilgang til grunnutdanning innen 2015.

Man regner med at mer enn 90 prosent av alle barn med funksjonshemninger i utviklingsland ikke går på skolen. For å fokusere på dette har Norge tatt initiativ til å etablere et flaggskip-program som fokuserer på denne målgruppen. Programmet, som støttes økonomisk av bl.a. Utdannings- og forskningsdepartementet, er et samarbeidsprosjekt mellom UNESCO i Paris og Universitetet i Oslo.

UNESCO er FNs organisasjon for utdanning, vitenskap, kultur og kommunikasjon. Fra norsk side fremholdes at kulturelt mangfold er en forutsetning for en bærekraftig utvikling, slik Verdenstoppmøtet i Johannesburg 2002 slo fast. Norge støtter forslaget om å begynne arbeidet med en bindende konvensjon om kulturelt mangfold. Frankrike, Canada, Tyskland og Hellas står bak dette forslaget.

USA vender tilbake til UNESCO 1. oktober etter 19 års fravær. Laura Bush holder USAs hovedinnlegg denne dagen. Den franske presidenten, Jacques Chirac, taler til konferansen 14. oktober.

En ny konvensjon om den ikke-fysiske kulturarven skal opp på konferansen. Mens UNESCOs prestisjefylte liste over verdens kultur- og naturarv er overrepresentert av katedraler og europeiske slott, tar den nye konvensjonen sikte på å gi vern til den store rikdom i muntlige tradisjoner og kulturell praksis som finnes i Afrika, Asia og Oceania og blant urfolk over hele verden.

Les mer om UNESC0s generalkonferanse