Historisk arkiv

Menighetsfakultet blir vitenskapelig høyskole

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Utdannings- og forskningsdepartementet

Det teologiske Menighetsfakultet er i statsråd i dag godkjent som vitenskapelig høyskole.

Pressemelding

Nr.: 077
Dato: 29.10.04

Menighetsfakultet blir vitenskapelig høyskole

Det teologiske Menighetsfakultet er i statsråd i dag godkjent som vitenskapelig høyskole. Menighetsfakultetet er den første private høyskolen som får bruke betegnelsen vitenskapelig høyskole.

I 2002 ble det i lov åpnet for at høyskoler kan få status som universitet eller vitenskapelig høyskole hvis institusjonen oppfyller fastsatte kriterier. En søknad om å bli vitenskapelig høyskole vurderes først av et sakkyndig utvalg, deretter av Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (NOKUT).

Et flertall på fire av fem i det sakkyndige utvalget konkluderte med at Menighetsfakultetet ikke oppfylte kriteriene. Dette gjaldt; at vitenskapelige stillinger normalt skal utlyses, at lærerrådet ikke har noen funksjon i personalsaker og at institusjonen slutter seg til de krav og normer for forskningsfrihet som er nedfelt i de forskningsetiske retningslinjer fra Den nasjonale forskningsetiske komité for samfunnsvitenskap og humaniora.

Menighetsfakultetet gav deretter en redegjørelse om hvordan de vil forholde seg på de punkter der det sakkyndige utvalget hadde innvendinger, og at det vil innrette sitt regelverk etter bestemmelsene som kommer i en ny felles lov for offentlige og private universiteter og høyskoler.

På grunnlag av de sakkyndiges innstilling og vedtak i Menighetsfakultetets styre fant styret i NOKUT at de prinsipielle krav som flertallet i den sakkyndige komitéen har stilt, er oppfylt.

På bakgrunn av dette mener Regjeringen at Det teologiske Menighetsfakultet tilfredsstiller de krav som stilles, og kan benytte betegnelsen vitenskapelig høyskole. Det innebærer at Menighetsfakultetet får utvidede fullmakter til selv å bestemme sitt studietilbud, hvilke fag og emner det skal tilby innenfor fagområdene teologi og kristendomskunnskap.