Historisk arkiv

Språkopplæring for minoritetselever

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Utdannings- og forskningsdepartementet

Regjeringen har i dag lagt fram forslag til om endringer i opplæringsloven og friskoleloven. Endringene omhandler blant annet språkopplæring for minoritetselever. (02.04.04)

Pressemelding

Nr.: 026-04
Dato: 2.april

Språkopplæring for minoritetselever

Regjeringen har i dag lagt fram forslag om endringer i opplæringsloven og friskoleloven. Forslaget omfatter blant annet en lovendring for fortsatt å sikre at minoritetselever får særskilt språkopplæring til de har tilstrekkelige ferdigheter i norsk til å kunne følge skolens ordinære undervisningsopplegg.

Endringene består i at særskilt opplæring i norsk blir det fremste virkemiddel for at minoritetselever i grunnskolen skal få tilstrekkelige ferdigheter i norsk til å følge vanlig opplæring. Om nødvendig har elevene også rett til morsmålsopplæring, tospråklig fagopplæring eller begge deler. Denne retten vil gjelde nyankomne og andre minoritetselever som har så dårlige ferdigheter i norsk at de ikke kan følge undervisningen når denne gis på norsk. En slik lovendring vil samtidig gi kommunene og skolene større mulighet til selv å finne fram til gode pedagogiske og organisatoriske modeller for særskilt språkopplæring. Dette er viktig for å kunne nå målet om tilpasset opplæring for alle.

Lovproposisjonen, Ot.prp. nr. 55 (2003-2004), omfatter også:

  • Bestemmelsene som regulerer ansvaret for vurdering og resultatoppfølging i grunnskole og videregående opplæring presiseres
  • Partssamarbeidet mellom departementet og partene i arbeidslivet om fag- og yrkesopplæringen fornyes

I forslaget om ansvaret for vurdering og resultatoppfølging i grunnskole og videregående opplæring presiseres det at skoleeier og styret for frittstående skoler skal ha:

  • et forsvarlig system for vurdering av om kravene i lovverket blir oppfylt
  • et forsvarlig system for å følge opp resultatene fra disse vurderingene og fra nasjonale kvalitetsvurderinger

Departementet mener at denne presiseringen kan føre til en mer aktiv og bedre oppfølging fra skoleeier/styret når det gjelder vurdering og resultatoppfølging. Forslaget til presisering i loven vil også kunne styrke tilsynsmyndighetens mulighet til å føre tilsyn etter opplæringsloven og friskoleloven, for eksempel ved at skoleeieren/styret dokumenterer hvordan de forstår kravene, hva som faktisk blir gjort for å oppfylle kravene og hvordan resultatene blir fulgt opp.

I partssamarbeidet i fagopplæringen foreslås det å etablere et nytt sentralt organ som erstatning for Rådet for fagopplæring i arbeidslivet (RFA) samt at det etableres nye faglige råd som erstatning for opplæringsrådene

Bakgrunnen for endringene er å få til større dynamikk i trepartssamarbeidet om fag- og yrkesopplæringen.

Les også Strategi for bedre læring og større deltakelse av språklige minoriteter i barnehage, skole og utdanning 2004-2009