Historisk arkiv

Clemet gratulerer årets Holbergpris-vinner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Utdannings- og forskningsdepartementet

Professor Jürgen Habermas er i dag utpekt som vinner av årets internasjonale Holbergpris. Prisen deles ut for fremragende vitenskaplig arbeid innen humanistiske fag, samfunnsvitenskap, juss og teologi.(20.09.05).

Pressemelding

Nr.: 60-05
Dato: 20.september

Clemet gratulerer årets Holbergpris-vinner

- Professor Jürgen Habermas er en meget verdig vinner av Holbergprisen og en fremragende representant for den tverrfaglighet som Holbergprisen skal fremme. Jürgen Habermas' vitenskapelige arbeid har bidratt til økt forståelse av viktige begreper som demokrati og rett og europeisk integrasjon. Hans forskning berører i stor grad politiske og dagsaktuelle tema.

Dette sier utdannings- og forskningsminister Kristin Clemet etter at det i dag er blitt klart at Universitetet i Bergen har utpekt den tyske professoren Jürgen Habermas som vinner av den internasjonale Holbergprisen. Prisen deles ut for fremragende vitenskaplig arbeid innen humanistiske fag, samfunnsvitenskap, juss og teologi. Prisen har en verdi på 4,5 millioner kroner.

Jürgen Habermas (født 1929) er en av de mest markante samfunnsforskere i vår tid. Hans arbeid spenner over et bredt spekter av humanistiske og samfunnsvitenskaplige fag, blant annet filosofi, etikk, samfunnsteori og sosiologi, politisk teori, juss og rettsteori. Han er professor emeritus ved Johann Wolfgang Goethe-Universität Frankfurt am Main i Tyskland.
Som hans hovedverk regnes «Teori om kommunikativ handling», som utkom i 1981. I den senere tid har Habermas blant annet arbeidet med filosofiske og etiske grunnlagsproblemer og deltatt aktivt både i den tyske og europeiske debatten om problemstillinger som han selv har definert som etisk-politiske.

Holbergprisen, som deles ut for andre gang i år, er oppkalt etter den norsk-danske akademiker og dramatiker Ludvig Holberg. Holberg var født i Bergen i 1684 og ble siden professor i metafysikk og logikk, latinsk retorikk og historie ved Universitetet i København. Holberg var med på å modernisere disse fagfeltene og regnes av mange som en tidlig grunnlegger av faget statsvitenskap.

Regjeringen tok i 2003 initiativ til opprettelsen av Ludvig Holbergs minnefond med en fondskapital på 200 millioner kroner. Fondet forvaltes av Utdannings- og forskningsdepartementet. Den årlige avkastningen tildeles Universitetet i Bergen som står ansvarlig for tildeling til prisvinneren og den øvrige disponering av midlene. Formålet med Ludvig Holbergs minnepris er å heve fagenes status i samfunnet samt stimulere barn og unges interesse for disse fagområdene.

Årets Holbergpris vil bli delt ut i Håkonshallen i Bergen 30. november.

Les mer: www.holbergprisen.no