Historisk arkiv

Forsterket satsing i skolen og høyere utdanning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Utdannings- og forskningsdepartementet

Regjeringen følger opp den sterke satsingen på kompetanseutvikling i grunnopplæringen med nye 40 mill. kroner i revidert nasjonalbudsjett. To nye høyskolebygg vil samlet koste 1,5 mrd. kroner .(13.05.05)

Pressemelding

Nr.: 31-05
Dato: 13.mai

Revidert statsbudsjett:

Forsterket satsing i skolen og høyere utdanning

Regjeringen følger opp den sterke satsingen på kompetanseutvikling i grunnopplæringen med nye 40 mill. kroner i revidert nasjonalbudsjett. Av dette skal 10 mill. kroner brukes til å forberede lærerne på det nye KRL-faget som innføres fra høsten. Det blir også lagt til rette for en forsert utbygging og rehabilitering av skolebygg i kommunene ved at investeringsrammen for skolebygg blir økt med 1 mrd. til 2 mrd. kroner i 2005. Gjennom en bevilgning på 20,5 mill. kroner skal aktiviteten ved landslinjene videreføres som i dag.

Skolene har fått større handlingsrom og et bedre grunnlag for å vurdere egne resultater. Mange skoler har grepet de nye mulighetene, mens andre har behov for mer kunnskap og veiledning. Regjeringen setter av 30 mill. kroner til et utviklingsprogram rettet mot skolene i samarbeid med forskningsmiljøer, samt andre tiltak for kvalitetsutvikling i grunnopplæringen. Dermed er bevilgningen som går til kvalitetsutvikling i grunnopplæringen kommet opp i 769,7 mill kroner for 2005, en økning på 78,6 prosent fra 2004.

Startbevilgning til Høyskolen i Vestfold
Regjeringen foreslår byggestart ved Høgskolen i Vestfold. Lokalene til høyskolen på Eik er i dag for små og av dårlig kvalitet. Kostnadsrammen for prosjektet er 587,4 mill. kroner.

Nybygg for informatikk ved Universitetet i Oslo (IFI II)
Lokalene til informatikk ved Universitetet i Oslo er for små og er i tillegg spredt. Et nybygg vil samle miljøet og bedre arbeidsforholdene for både ansatte og studenter. Kostnadsrammen for prosjektet er 912,8 mill. kroner.

Mer til internasjonalt forskningssamarbeid
Avkastningen fra Forskningsfondet ble om lag 7 mill. kroner høyere enn budsjettert i 2005. Midlene skal i hovedsak styrke internasjonalisering av forskningen, bl.a. gjennom en avtale mellom Norge og Europauniversitet i Firenze. Avtalen vil bidra til økt kvalitet, rekruttering og internasjonalisering innen statsvitenskap, rettsvitenskap, økonomi og historie.

Støtteordning for ulønnet arbeidsinnsats for Skattefunnprosjekter
Regjeringen foreslår en støtteordning på 70 mill. kroner for ulønnet arbeidsinnsats i forskningsprosjekter som faller inn under Skattefunn. Ordningen vil også omfatte dem som har fått krav om å tilbakebetale støtte for 2002 og 2003.

Tilskudd til kommunene
Regjeringen foreslår at beløpet som trekkes fra den kommunale rammeoverføringen for hver elev som går fra offentlige til frittstående skoler, blir redusert fra 100 til 80 prosent av gjennomsnittskostnaden per elev. Fylkeskommunene får i tillegg en forbedring ved at trekksatsen ikke lenger skal ta utgangspunkt i gjennomsnittskostnaden per elev, men i stedet være differensiert i forhold til kostnadene på ulike studieretninger.

Regjeringen legger også opp til en reell vekst i kommunesektorens frie inntekter i 2006 på mellom 1,3 og 2,3 mrd. kroner. Deler av veksten skal kompensere for kommunenes merutgifter til læremidler som følge av at det introduseres nye læreplaner i skolen.

Ny arbeidsdeling mellom Lånekassen og Statens innkrevingssentral
Lånekassens innkreving av misligholdte studielån skal flyttes til Statens innkrevingssentral. Regjeringen foreslår å bevilge 15 mill. kroner til omstillingen. Overføringen vil skape nye arbeidsplasser ved Statens innkrevingssentral i Mo i Rana.