Nasjonale prøver utvikles videre
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Bondevik II
Utgiver: Utdannings- og forskningsdepartementet
Pressemelding | Dato: 12.10.2005 | Sist oppdatert: 24.10.2006
UFD har i dag fått oversendt rapporten ”Nasjonale prøver på ny prøve” utarbeidet av Institutt for lærerutdanning og skoleutvikling (ILS) ved Universitetet i Oslo.(12.10.05).
Pressemelding
Nr.: 062-05
Dato: 12.oktober
Nasjonale prøver endres og utvikles videre
Utdanningsdepartementet har i dag fått oversendt rapporten ”Nasjonale prøver på ny prøve” utarbeidet av Institutt for lærerutdanning og skoleutvikling (ILS) ved Universitetet i Oslo. Rapporten analyserer og vurderer kvaliteten på de nasjonale prøvene som ble gjennomført våren 2005. Anbefalingene fra ILS vil være en viktig del av det grunnlaget departementet skal bygge på for den videre utviklingen av prøvene.
Rapporten fra ILS konkluderer med at prøvene ennå ikke fungerer tilfredsstillende, og det foreslås derfor en rekke forbedringer, blant annet sterkere styring og koordinering når det gjelder oppgaver, vurderingskriterier og rapportering. Utdanningsdirektoratet har allerede iverksatt flere tiltak på disse områdene.
Stortinget foretok så sent som april i år en grundig behandling av forslag om hvordan de nasjonale prøvene kunne videreutvikles. Det var da bred enighet i Stortinget om nytten og verdien av nasjonale prøver, og rapporten fra ILS reiser heller ikke spørsmål om dette. Rapporten viser også til positive sider ved prøvene For å sikre en best mulig kvalitet på kommende prøver, anbefaler imidlertid ILS at det ikke gjennomføres prøver i 2006.
Utdannings – og forskningsminister Kristin Clemet viser til at årets rapport i likhet med fjorårets blir oversendt til de berørte fagmiljøer som har utarbeidet prøvene for kommentarer. Fagmiljøenes vurderinger vil, sammen med ILS-rapporten og brukerundersøkelser blant lærere, elever og skoleledere danne grunnlaget for direktoratets anbefalinger til departementet om videre utvikling av prøvene. Før det trekkes konklusjoner for den videre utviklingen av prøvene vil referansegruppen for det nasjonale kvalitetsvurderingssystemet bli invitert til å komme med synspunkter. Referansegruppen består av representanter fra sentrale interesseorganisasjoner, bl.a. Foreldreutvalget i grunnskolen, Utdanningsforbundet og Elevorganisasjonen.
Publisering
Resultatene av fjorårets prøver ble publisert i det
omfanget ILS og fagmiljøene tilrådde. For årets prøver mener ILS at
resultatene i norsk lesing og matematikk på 4., 7. og 10. årstrinn
kan publiseres – Jeg anbefaler at samme prosedyre følges for årets
prøver, sier Clemet. Dersom fagmiljøene ikke har avgjørende
innvendinger betyr det at resultatene fra prøvene bør publiseres på
nettstedet skoleporten.no i det omfanget som ILS finner forsvarlig.
– Kunnskap og åpenhet er viktige forutsetninger for forbedring av
skolene, sier statsråden.
Skolebidragsindikatorer – skolenes
bidrag til læring
En innvending mot publisering av resultatene fra
nasjonale prøver og karakterstatistikk har vært at de ikke tar
hensyn til at elevgruppenes sammensetning og forutsetning for
læring ikke er den samme på alle skoler. Departementet igangsatte
for lang tid tilbake et omfattende prosjekt i samarbeid med
Statistisk sentralbyrå om såkalte skolebidragsindikatorer. I dette
prosjektet vil forskerne korrigere karakterstatistikken for
10.klasse for å ta hensyn til ulikheter i blant annet sosial
bakgrunn i elevgruppene ved ulike skoler. Dermed får man
tydeliggjort hvordan den enkelte skole faktisk bidrar til elevenes
læring.
Resultatene av prosjektet vil bli publisert i løpet av november. Utviklingen av skolebidragsindikatorer vil legge grunnlaget for en dialog om hvordan skolen kan bidra til bedre læring for den enkelte elev. Dette har hele tiden vært det overordnede målet med det nasjonale kvalitetsvurderingssystemet som Stortinget har sluttet seg til.