Historisk arkiv

Skolemiljøutvalg ved alle skoler

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Utdannings- og forskningsdepartementet

UFD foreslår at det opprettes et eget skolemiljøutvalg ved alle skoler. Ved de videregående skolene skal elevene være i flertall i utvalget. (09.03.05)

Pressemelding

Nr.: 18-05
Dato: 9.mars

Skolemiljøutvalg ved alle skoler

Utdannings- og forskningsdepartementet foreslår at det opprettes et eget skolemiljøutvalg ved alle skoler. Ved de videregående skolene skal elevene være i flertall i utvalget. - Hensikten er å gi elevene økt innflytelse over skolehverdagen, sa statsrådKristinClemet da hun presenterte forslaget på Elevorganisasjonens landsmøte i dag.

Skolemiljøutvalget skal medvirke til at skolen, de tilsatte, elevene og foreldrene tar aktivt del i arbeidet med å skape et godt skolemiljø. Utvalget skal være et rådgivende organ for skolen i arbeidet med slike saker. Det skal også være skolemiljøutvalg i grunnskolen. Her skal foreldre og elever sammen utgjøre flertallet.

Opprettelsen av skolemiljøutvalg krever endring i Opplæringsloven. Lovforslaget skal etter planen behandles i Stortinget denne våren.

Norsk skole skal lære elever opp til å delta aktivt i det demokratiske liv ved å utøve rettigheter og ta ansvar i samfunnet. For å sikre dette arbeider departementet også med en strategiplan for aktivt medborgerskap som skal lanseres i april. Norsk skole ligger i verdenstoppen når det gjelder elevenes kunnskap om demokrati og rettigheter (jfr. Civic undersøkelsen).

Som et ledd i utarbeidelsen av strategiplanen for aktivt medborgerskap er det satt av midler til tiltak for opplæring av elevtillitsvalgte: - Det er viktig å sikre elevtillitsvalgte skolering som elevrepresentanter, og vi ønsker å gi støtte til dette, sa Kristin Clemet. Opplæringen av de tillitsvalgte vil skje i samarbeid med elevenes organisasjoner.