Historisk arkiv

Førstesidesaker mars 2002

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Utdannings- og forskningsdepartementet

Førstesidesaker mars 2002

Nesten alle skoler tilknyttet Internett

Utdannings- og forskningsdepartementet la i dag fram den årlige planen for IKT i norsk utdanning. Samtidig viser en fersk undersøkelse som Norsk Gallup har utført på vegne av departementet, at nesten alle skoler i Norge nå er tilknyttet Internett. (26.03.02)

Norge med i EU's arbeidsprogram for utdanning

Norge er invitert til å delta i EUs "Arbeidsprogram for utdanning fram til 2010". Dette ble avklart på det nylig avholdte statsministermøtet i Barcelona. Også andre EFTA-land og søkerlandene til EU blir invitert med. (22.3.02)

Ny lærerutdanning

Det skal legges sterkere vekt på spesialisering og faglig fordypning. Den valgfrie delen av lærerutdanningen blir derfor økt fra ett til to år, mens den obligatoriske delen blir redusert tilsvarende fra dagens tre år til to. Det legges spesiell vekt på fagene norsk og matematikk. (21.3.02)

Fordeling av midler til studentboliger 2002

Utdannings- og forskningsdepartementet har fordelt tilsagn om statstilskudd til bygging av studentboliger for 2002. Innenfor rammen på 217 millioner kroner er det rom for bygging av om lag 800 nye studentboliger. (20.03.02)

Endringer i universitets- og høgskoleloven

Regjeringen har i dag fremmet odelstingsproposisjon nr. 40 (2001-2002) om endringer i lov om universiteter og høgskoler og lov om helsepersonell. Lovendringene er et ledd i gjennomføringen av Kvalitetsreformen i høyere utdanning. (15.03.02)

Clemet deler ut UNESCO-pris

Under sitt besøk i Kristiansand i dag overrekker utdannings- og forskningsminister Clemet UNESCOs fredsøyle til elever ved Kvadraturen videregående. De får prisen Peace Pillar Award for sitt engasjement i undervisningen om fred, ikke-vold og international forståelse (15.03.02)

Mobbing må tas mer alvorlig

- Det er mulig å bli kvitt mobbing hvis skoleledere tar problemet alvorlig og gjennomfører nødvendige tiltak, mener utdanningsminister Kristin Clemet. Resultatene fra "Elevinspektørene" er nå tilgjengelige. (15.03.02)

Ny lov om frittstående skoler

Det skal bli færre begrensinger for å starte friskoler i Norge. – Jeg ønsker regler som åpner for større mangfold, sier statsråd Kristin Clemet om lovforslaget om friskoler som vil bli sendt ut på høring i løpet av april. (13.03.03)

Ønsker nasjonalt system for kvalitetsvurdering i skolen

- Handlingsrommet er stort for dem som vil øke kvaliteten i norsk skole, sa statsråd Kristin Clemet i sitt foredrag om visjoner for fremtidas skole på Utdanningskonferansen i dag. – Skoleeiere og rektorer har selv ansvar for å ta i bruk de muligheter som ligger i dagens ordninger. Hun opplyste at det regjeringsoppnevnte Kvalitetsutvalget er bedt om innen 15.juni å komme med forslag til et nasjonalt system for kvalitetsvurdering av skolen både på nasjonalt, kommunalt og lokalt nivå.(13.03.02)

Pris til beste lærebedrift og skoleanlegg

Vinnerne ble NOR-PRO AS i Kristiansund og Kjellervolla ungdomsskole i Skedsmo da Utdannings- og forskningsdepartementet delte ut prisen til beste lærebedrift og Skolebyggprisen 2001. Prisutdelingen skjedde i forbindelse med en landsomfattende Utdanningskonferanse i dag.(12.03.02)

Utdanningskonferansen åpnet

- Vi har tro på tiltak som kan utløse og premiere lokal kreativitet, nytenkning og engasjement, sa Statsminister Bondevik under åpningen av Utdanningskonferansen i dag. (12.03.02)

Rådgivningstjeneste for skoleanlegg

En egen rådgivingstjeneste for skoleanlegg etableres 12.mars. Regjeringen har besluttet at det skal etableres en slik tjeneste fordi det i statsbudsjettet for 2002 er vedtatt å sette i gang en statlig tilskuddsordning for nybygg, rehabilitering og opprustning av skoleanlegg. (12.03.02)

Utdanningskonferanse 12.-13.mars 2002

Utdannings- og forskningsdepartementet arrangerer 12.-13. mars landskonferanse om grunnopplæringen. (11.03.02)

Ny gradsstruktur med få unntak

Regjeringen har lagt fram en stortingsmelding med vurdering av gradsbenevnelser for utdanninger ved universiteter og høyskoler. De fleste utdanninger foreslås innpasset i den nye gradsstrukturen (bachelor og master). Imidlertid skal medisin, psykologi og veterinærstudiet ikke omfattes av den nye ordningen.(08.03.02)

Forslag til revidert KRL-plan overlevert

Utdannings – og forskningsdepartementet fikk i dag overlevert fra Læringssenteret (LS) forslaget til ny læreplan for KRL-faget. LS sendte 1. november i fjor et foreløpig utkast ut på høring, og i det nye utkastet har man tatt hensyn til mange av reaksjonene. Departementet skal nå behandle planen politisk, før innholdet i faget blir endelig fastlagt. (07.03.02)

Russefeiring før eksamen

Russefeiringen bør konsentreres i perioden fra 1. til 17. mai. De siste i ukene i mai skal brukes til reell undervisning og læring. Eksamen legges til starten av juni. Dette gjennomføres fra våren 2003. (06.03.02)

Verdier i skolen

Kristent Pedagogisk Forbund vil i 2002 motta en støtte på 750 000 kroner til prosjektet "Verdier i skolens og barnehagens hverdag". 500 000 kroner av dette beløpet bevilges over Utdannings – og forskningsdepartementets budsjett, mens Barne – og familiedepartementet bidrar med 250 000 kroner. Prosjektet skal etter planen gå over fire budsjettår. Kristent Pedagogisk Forbund har søkt om 4,5 millioner kroner for hele perioden.(04.03.02)

Nytt nettsted om IKT

Utdannings- og forskningsdepartementet har åpnet nettstedet LUNA for bruk av informasjons- og kommunikasjonsteknologi i lærerutdanningen. Nettstedet er ett av flere tiltak for å styrke faglig/pedagogisk bruk av IKT i skolen. (04.03.02)

Vær aktiv - plakaten

Den lokale handlefriheten for kommuner og skoler er større enn mange er klar over. For å gjøre dette bedre kjent presenterer UFD Vær aktiv – plakaten (04.03.02)

Forslag om 12 mill. til eksamen

Statsråd godkjente i dag forslag om å øke bevilgningene til UFD slik at skriftlig avgangsprøve i grunnskolen kan gjennomføres med ekstern sensur. (01.03.02)

Brev til ESA om øremerking av stillinger

Utdannings- og forskningsdepartementet har nå sendt det formelle brevet til EFTAs overvåkningsorgan ESA der de meddeler at regjeringen opprettholder sin øremerking av vitenskapelige stillinger for kvinner, og at dette ikke vurderes å være i strid med EØS-avtalen.(01.03.02)