Historisk arkiv

Ofte stilte spørsmål om de nasjonale prøvene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Utdannings- og forskningsdepartementet

Ofte stilte spørsmål om de nasjonale prøvene

  1. Hvem har bestemt at elevene skal gjennomføre de nasjonale prøvene ?
    • Stortinget – som sluttet seg enstemmig til forslaget om innføre nasjonale prøver i grunnskolen og videregående opplæring.
  1. Hva skjer med de elevene som ikke gjennomfører de nasjonale prøvene ?
    • Elever med gyldig fravær som sykdom får tilbud om å gjennomføre de nasjonale prøvene på et senere tidspunkt. Elever uten gyldig fravær går glipp av en mulighet til å få kartlagt ferdigheter og dermed også muligheten til å få best mulig tilpasset opplæring. De nasjonale prøvene er obligatoriske og er en del av den obligatoriske skolegangen. Det er opp til skolen og rektor å ta stilling til hvordan man håndterer ugyldig fravær.
  1. Hvordan skal resultatene av prøvene offentliggjøres ?
    • Elevenes enkeltresultater offentliggjøres ikke, men elevene får en tilbakemelding på prøven i form av ”profiler”. Det vil si en markering av elevens mestring av ulike elementer i et fag, for eksempel evnen til å uttrykke seg og evnen til å forstå engelsk.
    • På skoleporten.no vil resultater fra de nasjonale prøvene offentliggjøres, men det er kun på gruppenivå, skolenivå, kommunenivå, fylkesnivå og nasjonalt nivå. Av hensyn til personvernet vil ikke resultater for de minste skolene bli offentliggjort i skoleporten.no. Hvis det er færre enn 10 elever på årstrinnet på skolen, blir ikke resultatene vist på nettstedet. Resultatene teller imidlertid med i de ulike gjennomsnittene.
  1. Hvorfor enda flere prøver i tillegg til standpunkt- og vanlig eksamen ?
    • Dette er prøver med ulike formål. Standpunkt og eksamen er en sluttvurdering, mens de nasjonale prøvene er en underveisvurdering med mulighet for videre læring, utvikling og forbedring. De nasjonale prøvene er utformet slik at det er mulig å følge elevens og elevgruppens utvikling over tid.
  1. Hvorfor får vi ikke kladde, men må føre rett inn ?
    • Det er for elevens eget beste. Det er en kort prøve – to timer, og erfaring fra testing av prøvene viser at elevene ikke blir ferdige i tide når de kladder. Derfor anbefales det ikke å kladde.
  1. Vil resultatene fra prøvene ha noe å bety for karakterene ?

De nasjonale prøvene kan benyttes som grunnlag for en del av standpunktkarakteren. Den karakteren settes ikke på bakgrunn av en to-timers prøve alene, men på grunnlag av elevens arbeid gjennom hele året. I forskriften til opplæringsloven § 3-9 "Fastsetjing av temin- og standpunktkarakterar i faga" heter det: "Faglærar fastset karakteren på grunnlag av dokumentasjon han eller ho har skaffa seg. Det skal ikkje leggjast avgjerande vekt på ein enkelt prøve." Nasjonale prøver endrer altså ikke på det som står i forskriften.

  1. Mange skoler sliter med små økonomiske ressurser, hvorfor da bruke penger på slike nasjonale prøver ?
    • Stortinget har besluttet å innføre nasjonale prøver, og elevene har fått en rettighet til å få kartlagt sine ferdigheter. Prøvene blir for det meste bekostet av staten, og de berører i utgangspunktet ikke skolenes økonomiske ressurser.
  1. Er prøvene kun for å rangere skolene?
    • Hensikten med prøvene er å hjelpe elevene i deres læring og å gjøre det lettere for lærerne å tilpasse undervisningen. Prøvene skal avdekke i hvilken grad opplæringen utvikler de grunnleggende ferdighetene.
    • På skoleporten.no vil det ikke finnes rangeringslister. Skolene kan sammenlikne seg med seg selv med resultater fra foregående år, med andre skoler (men kun en om gangen) og med gjennomsnittstallene for sin kommune, sitt fylke og landet totalt.
  1. Hvorfor presse prøvene på elever som har dårlig tid fra før av?
    • De nasjonale prøvene er ikke vanlige fagprøver, men en kartlegging av grunnleggende ferdigheter i lesing, skriving, matematikk og engelsk. Således krever ikke prøven spesielle forberedelser utover å delta aktivt i opplæringen. Selve prøvene tar to timer å gjennomføre.
  1. Hvorfor prøve i 10.klasse når vi likevel skal slutte på ungdomsskolen?
    • Det er meningen at ”profilen” fra prøvene skal følge eleven, og i dette tilfellet over i videregående opplæring. Dette for å kunne gi en tilpasset opplæring til elevene på alle stadier.