Begrunnelse for hver skole
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Bondevik II
Utgiver: Utdannings- og forskningsdepartementet
Pressemelding | Dato: 02.06.2002 | Sist oppdatert: 05.10.2006
Oversikt over valgte demonstrasjonsskoler
26.juni 2002
Bakgrunn
Demonstrasjonsskolene er skoler som over tid har utmerket seg på nasjonalt prioriterte områder. Demonstrasjonsskolene skal kunne knyttes til gjennomføring av etter- og videreutdanningstilbud, og de skal slik brukes som besøks- eller hospiteringsskoler for lærere som deltar i etter- og videreutdanning. Demonstrasjonsskoler kan også fungere som praksisskoler for studenter. Demonstrasjonsskoler utpekes for to år om gangen. Det skal velges 20-25 demonstrasjonsskoler som vil få et statlig tilskudd på kr 500 000 per år.
For å få erfaring med hvordan et slikt system kan fungere, skal det fra og med høsten 2002 opprettes demonstrasjonsskoler for tre prioriterte områder:
- opplæringen i prioriterte fag (lesing, skriving, matematikk og engelsk)
- læringsmiljø
- skoleanlegg
Utvalgskriterier
Utvalgskriteriene er fastlagt i rundskriv LS-17-2002. For de prioriterte områdene lesing, skriving, matematikk og engelsk er det vektlagt om det foreligger opplæringsplaner for elevene i fagene, og om elevene selv har deltatt i planarbeidet.
Videre legges det vekt på resultater på ett eller flere av følgende forhold
- bruk av alternative opplæringsmetoder og/eller organiseringsformer
- systematisk bruk av kartleggingsmateriell for lesing, matematikk og engelsk
- bruk av alternative vurderingsformer
- gode rutiner for dokumentasjon og tilbakemelding til elever og foresatte
- tilpasset opplæring for elever med ulike behov
For læringsmiljøet er det vektlagt gode resultater som følge av
- alternative undervisningsformer og organiseringsformer, og hvilke konsekvenser dette har hatt for elevenes læring og arbeidsmiljø
- god utnytting og gode resultater av ulike typer av ressurser (elevtimer, lærertimer, ressurser til læringsmateriell)
- utnytting av nærmiljøet og lokale ressurser i opplæringen
- systematisk samarbeid med PPT, skolens ledelse og lærere i forhold til elever med lærevansker eller atferdsvansker
- planer og iverksatte tiltak mot mobbing, vold og rasisme
- at elever og foreldre trekkes med i vurderingen av læringsmiljøet, f. eks gjennom brukerundersøkelser
Når det gjelder skoleanlegg, er det vektlagt utvikling av et godt læringsmiljø som følge av
- at skolens utforming og uterom utnyttes i den pedagogiske virksomheten
- at skoleanlegget er tilrettelagt for funksjonshemmede
- at biblioteket blir utnyttet som læringsarena og integrert i opplæringen
- at skolen har originale arkitektoniske og pedagogiske løsninger som har overføringsverdi for prosjektering av nye skoler og fornyelse av eldre skoleanlegg
- at skolen har en strategi for energi- og ressursforvaltning ved drift
22 skoler er nå utvalgt. De oppsatte kriteriene er grunnlaget for utvalget. Læringssenteret har dessuten tatt hensyn til at det skal være en spredning på nivåer, på skolestørrelse, at alle tre områdene skal være dekket og at der er en geografisk spredning.
Barneskole
Eberg skole (350 elever), Sør-Trøndelag
Rektor: Ellen Schrøder
Adresse: Sigurd Jorsalsfars vei 37, 7017 Trondheim tlf.: 72540400
Skolen har søkt spesielt på kategoriene skoleanlegg og matematikkopplæring. Den er valgt fordi den har et meget interessant skoleanlegg som fikk hederlig omtale i forbindelse med skolebyggprisen 1998. Skolen kan også vise til gode tiltak og resultater innenfor matematikk.
I matematikk kombineres faget med utnytting av alternative arbeidsformer i opplæringen. Skolen har gjennomført matematikkdager og viser til at elevene har positiv holdning til faget. De deltar i Minerva-prosjektet om jenter og matematikk der alle skolens lærere deltar. Skolen har lagt vekt på alternative arbeidsformer og organisasjonsformer. Skolen har mye erfaringer i å ta imot besøk og skoleanlegget har fått positiv respons både fra elever, lærere, foreldre, forskere og arkitekter.
Heggedal skole (356 elever), Akershus
Rektor: Eva Høiby
Adresse: Skoleveien 10, 1389 Heggedal tlf.: 66754000
Skolen har søkt på alle tre kategorier og er valgt fordi den kombinerer fag (med spesiell vekt på lese og skriveopplæringen), læringsmiljø og fysisk miljø på en god måte. Den er en eldre, tradisjonell klasseromskole som har gjennomført en systematisk utvikling av skolemiljøet med en heterogen elevgruppe.
Skolen har utviklet en håndbok som beskriver skolens struktur og organisering, den har utviklet en "sosial læreplan" som beskriver det sosiale arbeidet på skolen, og den har utviklet et metodehefte som beskriver arbeidsmetoder og utviklet heftet "Slik er jeg" som beskriver elevens individuelle læring. Skolen kan vise til brukerundersøkelser og kommunale og lokale kartleggingsprøver som viser at skolen har lykkes i sin systematiske skoleutvikling.
Lutvann skole (300 elever), Oslo
Rektor: Trond B. Karlsen
Adresse: Dr. Dedichens vei 75, 0675 Oslo tlf.: 22328456
Skolen har søkt på alle tre områdene og er valgt fordi den utmerker seg spesielt på områdene læringsmiljø og skoleanlegg. Lutvann er blant landets fremste på uteskole og verkstedspedagogikk. Organisering av skoledagen er spesiell med en lekeøkt på 2 timer midt på dagen for klassene 1-4.
Skolen har lagt opp til en ny organisering der de setter uteskolepedagogikken i sammenheng med begrepslæring i fagene. Skolen har 60 % minoritetsspråklige og har gjennom lekeøkten klart å få til samhandling med barn for ulike kulturer og språkopplæring. Alle fagene blir integrert i tema og prosjekt og ses i sammenheng med uteskole. Skolen har lang erfaring som besøkskole.
Minde skole (320 elever), Hordaland
Rektor: Else Lerche Raadal
Adresse. Grønnestølveien 22, 5032 Bergen tlf.: 55597310
Skolen har søkt spesielt på området læringsmiljø. Den er valgt fordi den viser at det er mulig å fornye skolen både organisatorisk og metodisk til tross for gammel skolebygning. Den har en stor andel av elever med fremmedspråklig bakgrunn. Skolens ledelse er opptatt av å kombinere tradisjoner og å utvikle skolen i samarbeid med elever, foreldre og ansatte.Skolen gjennomfører systematisk testing i norsk og matematikk. Brukerundersøkelser viser høg trivsel hos lærer og elev. Skolen gjennomfører systematisk uteskole. Skolen kan vise til mindre mobbing som resultat av Olweus programmet. Det gjennomføres fellessamlinger som skaper økt trivsel. Skolen har endret organisering av skoledagen.
Varhaug skule (370 elever), Rogaland
Rektor: Jan Harald Flormo
Adresse: Pilevegen 1, 4360 Varhaug tlf.: 51791700
Skolen har søkt på områdene fag og skoleanlegg og er valgt fordi den kan vise til systematisk dokumentasjon og oppfølging av elevenes læringsutbytte.
Skolen benytter alternative organisasjonsformer og setter elevens sterke sider i fokus.
Det er framlagt forskningsrapport om elevenes læringsutbytte, trivsel og medvikning. Det framlegges systematisk halvårsrapport om læringsutbytte og kvalitet. Skolen benytter lokalt utviklet kartleggingsmateriell for å synliggjøre utviklingen innenfor faglige mål.
1-10 skoler
Borkenes skole (357 elever), Troms
Rektor: Bodil Røknes
Adresse. Skolegt. 4, 9475 Borkenes tlf.: 77023210
Skolen har søkt på alle tre områdene og er valgt fordi den har utviklet en egen modell for lese og skriveopplæring som er benyttet over flere år og som kan påvise forbedringer i lese- og skriveferdigheter.
Skolen kan påvise at elevene viser funksjonsforbedringer i lesing/skriving ved bruk av ILK-Borkenesmodellen. ILK metoden er integrert i andre fag. Skolen er en ressursskole for andre skoler i kommunen. Det gjennomføres årlig kartlegging i lesing og skriving i alle klasser. Det er gjennomført lesekurs for hele klasser og det gjennomføres systematisk begreps- undervisning i 1. og 2. klasse. Uterommene brukes aktivt i opplæringen og det er et utstrakt samarbeid med lokalmiljøet. Skolen driver energiovervåking.
Haramsøy skule (130 elever med fådelt barnetrinn), Møre og Romsdal
Rektor: Knut Åkre
Adresse: Austnes, 6290 Haramsøy tlf.:70214472
Skolen har søkt på alle tre områdene og er valgt fordi den er aktiv når det gjelder vurdering, både elev- og skolevurdering. De vektlegger skolen som en lærende organisasjon og har helhet og sammenheng i sitt arbeide.
Skolen har arbeidet systematisk med elevvurdering siden 1987. Den blir sett som en ressursskole i fylket med stor kurs- og besøksvirksomhet. Det er inngått partnerskapsavtale med fem bedrifter og lokalt næringsliv er læringsarena for elevene. De viser til fleksibel bruk av ressurser gjennom ny arbeidstidsorganisering. Skolen gjennomfører systematiske og forbedrede elev- og foreldersamtaler. Eleven blir sett som en ressurs og elevens deltakelse med egne valg og vurderinger er et bærende prinsipp i planlegging av skolens virksomhet.
Os barne- og ungdomsskole (245 elever), Hedmark
Rektor: Arvid Keskitalo
Adresse: 2550 Os i Østerdalen tlf.: 62470377
Skolen har søkt på områdene lese- og skriveopplæring og læringsmiljø. Os er valgt fordi den kan vise til at et utviklingsarbeid som omfatter både organisatorisk og pedagogisk praksis og som er forankret i hele personalet. De kan vise til at systematisk egenvurdering har ført til kompetanseutvikling av skolens personale.
Skolen har et samarbeid med kulturskolen og med lokalmiljøet. Den har formidlet kompetanse til andre skoler. Skolen har etablert en arbeidstids- og temaordning som medfører bedret læringsmiljø for elevene. Skolen har gjennom flere år framstått som eksperimenterende og utviklingsvilling og er støttet av kommunen. Organisasjonen er fleksibel og tenker tverrfaglig og helhetlig.
Tingsaker skole (237 elever), Aust-Agder
Rektor: Dag Gulbrandsen
Adresse: Tingsakermoen, 4790 Lillesand tlf.: 37269010
Skolen har søkt på områdene matematikkopplæring og læringsmiljø. Tingsaker er valgt fordi den kan vise til aktiv deltaking i et matematikkprosjekt og kan demonstrere effekt av programmet i klasserommet. Skolen har fungert som knutepunkt for skolene i kommunen.
Skolen deltar i flere delprogrammer under et etterutdanningsprosjekt i matematikk (EMIL) og prøver ut ulike tiltak. Den har erfaring med alternative eksamensformer og er en ressursskole innenfor alternativ eksamen. Skolen benytter mappevurdering i flere fag og har rutiner for dokumentasjon og tilbakemelding til elever og foresatte. Elevene har individuelle opplæringsplaner.
Verket skole (323 elever), Østfold
Rektor: Roger Andersen
Adresse: Osloveien 25, 1534 Moss tlf.: 69246800
Skolen har søkt på alle tre områdene. Verket skole er valgt fordi den viser til et helhetlig og systematisk arbeid som grunnlag for et faglig innhold av høg kvalitet.
Skolen viser til systematisk tilrettelegging for opplæring både organisatorisk og faglig. Skolens organisering er gjennomtenkt og gjennomgripende som basis for en helhetlig pedagogisk virksomhet. Elevperspektivet er langt framme. Det benyttes alternative vurderingsformer. Ressursene brukes gjennomgående på en kreativ og fleksibel måte. Skolen kan vise til samarbeid med eksterne partnere, bl.a. forskningsmiljøer.Ungdomsskoler
Alta ungdomsskole (580 elever), Finnmark
Adresse: Skoleveien 20, Alta
Rektor: Knut Ingar Olsen tlf.: 78446000
Skolen har søkt på området læringsmiljø og er valgt fordi den kan vise til en pedagogisk praksis med grundig læreplananalyse og læreplanforståelse. Den setter eleven i sentrum.
Skolen viser at kvalitetsutvikling er mulig i lokaler fra 60-tallet. De har utviklet ny pedagogisk plattform. Skolen har en ny organisering for bedre utnytting av ressurser og har innført fleksitid for elevene. Det praktiseres sterk grad av elevmedvirkning og foreldermedvirkning i vurdering av opplæringen.
Grasmyr ungdomsskole (177 elever), Telemark
Rektor: Sture Normann
Adresse: Tøndervei 9, 3690 Stathelle tlf.: 35965700
Skolen har søkt på alle tre områdene. Grasmyr er valgt fordi den kan vise til gode opplegg for elevvurdering og elevdeltakelse. Det er etablert gode systemer og rutiner og skolen har erfaring med alternative vurderings former.
Skolen deltar i prosjektet "Det 13-årige utdanningsløpet" som er et samarbeidsprosjekt mellom to grunnskoler og to videregående skoler der sammenhengen mellom det 13 årige utdanningsløpet er fokusert. Skolen har ny organisering, de viser til aktiv elevdeltaking i planlegging, gjennomføring og vurdering og det er etablert partnerskap. Skolen har tradisjon som besøkskole.
Killingrud ungdomsskole (191 elever), Buskerud
Rektor: Kristin Husby
Adresse: Killingrudallèen 12, 3057 Solbergelva tlf.: 32236600
Skolen har søkt på område skoleanlegg. Killingrud er valgt med bakgrunn i at skolens personale har deltatt i utformingen av det nye skoleanlegget som ble bygget i 2001. Det har medført at skolen nå har en svært god sammenheng mellom skoleanlegg og pedagogikk.
Skolen har nytt skoleanlegg hvor ny pedagogikk og fleksibilitet i anlegget er vektlagt der skolens personale har deltatt i planleggingsfasen. Anlegget er godt tilpasset funksjonshemmede. Det er god kvalitet i anlegget med bevisst valg av materialer. Skoleanlegget gir rike anledninger til fysisk aktiviteter. Skolen har en plan for mobbing, vold og rasisme. Skolen legger vekt på å styrke kompetansen i teknologi og matematikk.
Saltvern ungdomsskole (211 elever), Nordland
Rektor: Andreas Berg
Adresse: Reinslettveien 92, 8008 Bodø tlf: 75556700
Skolen har søkt på området læringsmiljø og er valgt fordi den kan vise hvordan en stor omorganisering kan gjennomføres på en eksemplarisk måte ved å involvere alle ansatte, elever og foresatte.
Skolen har utformet en ny pedagogisk plattform. Gjennom forsøk med arbeidstid og fleksibel organisering har skolen systematisk klart å skape et nytt og godt arbeidsmiljø for eleven og de ansatte. Elevenes ansvar og deltaking i planlegging, gjennomføring og evaluering av eget arbeid er vektlagt. Skolen viser til ryddig og god dokumentasjon og at de har erfaring i å ta imot besøk.
Time ungdomsskule (240 elever), Rogaland
Rektor: Astor Håland
Adresse: Reeveien, 4340 Bryne tlf.: 51776600
Skolen har søkt på alle tre områdene. Time er valgt fordi den kan vise til kritisk refleksjon over egen praksis. Sammenhengen mellom pedagogikk, organisering og nybygg blir vektlagt. Skolen holder midlertidig til i et kjøpesenter og skolen vil påvirke det nye bygget som skal stå ferdig januar 2003.
Skolen viser til en alternativ organisering der timeplanen er erstattet av arbeidsøkter. De viser til temabasert undervisning der praktisk/estetiske fag er inkludert. Det benyttes alternative vurderingsformer og det er utviklet individuelle arbeidsplaner for elevene.
Vardal ungdomsskole (290 elever), Oppland
Rektor: Anne Margrethe Lund
Adresse: Boks 2014, 2811 Hunndalen tlf.: 61188800
Skolen har søkt på område matematikk og skoleanlegg. Vardal er valgt fordi de kan vise til endrede metoder i matematikkopplæringen. Skoleanlegget har flere interessante og til dels originale løsninger innenfor rammene av et gammelt tradisjonelt bygg.
Skolen bruker nye modeller som gir elevene helhet og sammenheng i opplæringen. Skolen benytter alternative vurderingsformer for å skape helhet mellom organisering, undervisningsmetoder og vurdering. Skolen gir god ekstern informasjon. Skolen opererer med fleksibel bruk av rammetimer, elevene har frie arbeidstimer og fleksitid. Det er varierende størrelse på elevgruppene. Skolen har et eget prosjekt i matematikk.
Videregående skoler
Bergen Handelsgymnasium (350 elever), Hordaland
Rektor: Odd Øvretveit
Adresse: Kalfarvei 2, Postboks 413 Sentrum, 5805 Bergen tlf.:55337200
Skolen har søkt på områdene fag og læringsmiljø. Bergen Handelsgymnasium er valgt fordi den er en tradisjonell allmennfaglig skole som har klart å utvikle en elevaktiviserende pedagogikk.
Skolen kan vise til et aktivt læringsmiljø, den viser til at det samarbeides i tverrfaglig prosjekt og god organisering av prosjektarbeid. De har lagt opp til nye vurderingsformer og ny organisering av skoledagen.
Bjørkelangen videregående skole (550 elever), Akershus
Rektor: Per B. Jacobsen
Adresse: 1940 Bjørkelangen tlf.: 63854400
Skolen har søkt på området læringsmiljø. Bjørkelangen er valgt fordi den har fokus på arbeidet i klasserom og verksted med vekt på varierte, elevaktiviserende arbeidsformer og oppfølging av den enkelte elev.
Skolen viser til gjennomførte brukerundersøkelser som viser høg trivsel. Den viser til at det er endret pedagogisk praksis som følge av resultater fra ulike undersøkelser. Det arbeides med overgangen mellom grunnskole og videregående opplæring slik at helhet i utdanningen vektlegges. Det vises til god kontakt med foresatte.
Kvadraturen videregående skole1(000 elever), Vest-Agder
Rektor: Bård Mæsel
Adresse: Serviceboks 412, 4604 Kristiansand tlf.:38077300
Skolen har søkt på området læringsmiljø og skoleanlegg. Kvadraturen er valgt fordi viser stor bredde i yrkesfaglig sammenheng. Den samarbeider med lokalt næringsliv, høgere utdanning og høgskole. Skolen er en drivkraft i fylkeskommunens arbeid med voksenopplæring og utvikling av IKT som pedagogisk verktøy. Skolen er midt i en byggeprosess der sammenheng mellom pedagogikk og bygg blir vektlagt.
Skolen har utarbeidet håndbok i klasseledelse. Det er etablert studie- og informasjonsverksted for elevene. Skolen gjennomfører bilingval opplæring. Det vises til at det er gjennomført gode planprosesser for nybygg, samlokalisering og ombygging og til samarbeid med lokale bedrifter. Skolen har gjennomført elevmekling og mobbeprosjekter.
Luster vidaregåande skule (90 elever), Sogn og fjordane
Rektor: Per Jørgen Loen
Adresse: 6869 Hafslo tlf.: 57682310
Skolen har søkt på området læringsmiljø og er valgt fordi den er en liten videregående skole som har gjennomført en rekke tiltak for å bedre læringsmiljøet for elevene. Skolen har lagt til rette for stor grad av elevmedvirkning på mange områder.
Skolen rapporterer at alle elever har individuelle arbeidsplaner som er nivådifferensierte. Skolen har fast arbeidstid og alternativ organisering. Det er gjennomført brukerundersøkelser som har dokumentert økt trivsel. Skolen har etablert en egen mobbegruppe. Lokale ressurser utnyttes i opplæringen.
Namsos videregående skole (1000 elever), (Olav Duun er nytt navn ), Nord-Trøndelag
Rektor; Joar Grande
Adresse: Yrkesveien 1, 7800 Namsos tlf.: 74216000
Skolen har søkt på området læringsmiljø og skoleanlegg og er valgt fordi den har drevet utviklingsarbeid over tid, og kan vise til en god prosess for sammenslåing av flere skoler.
Det rapporteres om stor grad av elevdeltakelse i utarbeiding av skolens visjon og mål. Det vises til at skolen har utviklet en modell for sammenslåing av skoler. Det er gjennomført en byggeprosess der ny pedagogisk plattform har vært styrende for utformingen av nybygg/ombygging. Skolen har etablert seg som en aktiv regional utviklingsaktør.
Sandefjord videregående skole (1550 elever), Vestfold
Rektor: Thor Klaveness
Adresse: Krokemovn 2-4, Postboks 2006, 3202 Sandefjord tlf.:33488500
Skolen har søkt på området skoleanlegg. Sandefjord videregående skole er valgt fordi den kan vise til et utmerket skoleanlegg som fikk hederlig omtale i skolebyggpriskonkurransen i 1999. Den har fått pris for sitt skolebibliotek. Den er knutepunkt for hørselshemmende.
Skolen har utviklet egen skolebrosjyre. Den har deltatt i en internasjonal undersøkelse om opplæringskvalitet med godt resultat for skolen. Skolen er pionerprosjekt for IKT og den er praksiskole for studenter fra ILS. Det er inngått formaliserte samarbeidsavtaler med andre organer. Skolen har International Baccalaureate-klasser, og er et forskningsobjekt for en doktorgrad. Det er opprettet avdeling for elevtjenester.