Historisk arkiv

Tale ved åpning av tysk-norsk konferanse 5.2.02

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Utdannings- og forskningsdepartementet

Åpning av tysk-norsk konferanse 5.februar 2002

Statsråd Kristin Clemet

UFD og BMB+F

Konferanse om bilateralt samarbeid Tyskland-Norge

5-6.februar 2002 Holmenkollen Park Hotel, Oslo

Offisiell åpning

Statssekretær Catenhusen

Ambassadør Winkelmann

Mine damer og herrer

Det er en stor glede for meg å åpne denne konferansen.

Målet for denne konferansen er å være en offensiv start på et bredere og dypere utvekslingssamarbeid mellom Tyskland og Norge.

Vår regjering arbeider med den såkalte Tysklandsstrategien. Denne konferansen er en viktig ledd i denne strategien.

  1. Målet med Tysklandsstrategien er å skape økt utveksling og kontakt i handel, næringsliv og kultur.
  2. Utdanning og forskning har en sentral plass i dette bildet.
  3. Bygge opp kunnskapen om Tyskland og den norske kompetansen i det tyske språk, og øke mulighetene for norske studenter å studere i Tyskland.
  4. Styrke utvekslingsarbeidet for elever, studenter og forskere.

Tyskland er Norges viktigste økonomiske samarbeidsland og en sentral politisk partner. Samtidig er Tyskland en viktig økonomisk og politisk partner for de fleste land i Europa. Norge har utenfor EU behov for å styrke de bilaterale kontaktene med sentrale EU-land som Tyskland Norge er imidlertid på sin side av betydning for Tyskland og tyskerne.

  1. Tyskland importerer ca 70% av sitt energiforbruk og Norge står omtrent for 1/3 av leveransene av gass til Tyskland
  2. Norge er et marked for tysk industri
  3. Nærmere 800000 tyske turister besøker Norge årlig.

Hva gjør vi i Tysklandsstrategien?

Vi har nå "det europeiske språkåret" bak oss. Språklig mangfold er et nøkkelbegrep i vår europeiske kulturarv. Så langt tilbake som til middelalderen, var det vanlig at lærlinger hadde noen Wanderjahre, bl.a for lære seg språk for å kunne utføre sitt håndverk.

Interessen for det andre fremmedspråket blant norske elever og studenter går imidlertid ned. Antallet studenter som besto eksamen i tysk ved Universitetet i Oslo ble redusert med nesten 70% i løpet av 90-tallet.

  • Utdannings- og forskningsdepartementet vil samarbeide med Utenriksdepartementet om å forbedre mulighetene for utvekslingsordninger for norske og tyske elever og studenter.

Det arbeides med følgende tiltak:

  • Utenriksdepartementet inngår i løpet av dette året en bilateral avtale med Tyskland om den tyske skolen (Max-Tau- Schule) i Oslo. Det norske tilbudet er et årlig innskudd i driften av skolen på en million kroner. Den tyske gjenytelsen er et spørsmål om utveksling av elever/studenter.

Forslaget til avtale er under behandling

  • Et forslag til en samarbeidsavtale mellom Teknologisk Institutt og Carl Duisberg Gesellschaft som dekker den praktiske tilretteleggingen av utvekslinger innenfor yrkesfag er utarbeidet. Begge institusjoner er klare til å sette denne ut i livet.
  • UFD vil arbeide for at utvekslingen av allmennfagelever øker. Fra vår side er det en viktig oppgave å styrke det andre fremmedspråket og med en økt utveksling med Tyskland håper vi at det skal kunne skje. For mange 16-19åringer kan et opphold i Tyskland være inspirerende for å gå videre i å lære språket og landet bedre å kjenne. Samarbeidet mellom Camille Claudel Oberschule i Berlin og Oslo katedralskole som vi skal høre mer om i dag, er et godt eksempel på et utvekslingssamarbeid. Det er også inspirerende å høre at Camille Claudel Oberschule er den første videregående skolen i Tyskland som har norsk i sin fagkrets på 66 år.
  • Østlandssamarbeidet består av fylkene på Østlandet. Østlandssamarbeidet har et omfattende samarbeid med delstaten Schleswig-Holstein. UFD vil følge opp dette prosjektet som også omfatter utveksling av elever og studenter og arbeide for at andre fylker går inn i liknende samarbeidsordninger.
  • Niedersachsens ministerpresident, Sigmar Gabriel besøkte Oslo i februar i 2001 og i samtaler med utenriksminister Jagland ble de enige om å opprette et utvalg med det formål å arbeide for utvekslingsordninger for elever, studenter og lærere mellom delstaten Niedersachsen og Norge.

Koordinator for prosjektet i kultusministeriet i Niedersachsen, Burkhard Visbeck, deltar på denne konferansen.

  • I Stortingets vedtak om kvalitetsreformen av høyere utdanning er det stilt krav til alle høyere utdanningsinstitusjoner at de tilbyr studenter som ønsker det, et studieopphold i utlandet som en del av gradsstudiet i Norge. Det er i dag ca 4 000 norske studenter i Australia og 700 norske studenteri Tyskland og 500 norske studenter i Frankrike. En målsetting for Tysklandsstrategien er å øke antallet norske studenter i Tyskland. Språkstipendiene er viktig i denne sammenhengen. Lånekassen gir språkstipend på 15000,-kr til forberedende språkkurs, noe som gjør det lettere å velge studier i land som ikke er engelskspråklige.
  • Forskningssamarbeidet er allsidig og kanskje det samarbeidet som er best utbygd. Det omfatter bilaterale avtaler f.eks Ruhr- gas programmene og multilaterale program f.eks EU-programmene
  • I arbeidet med Tysklands-strategien spiller det Nasjonale ressurssenteret for tysk språk og kultur en sentral rolle. R essurssenteret startet opp i 2001 og er et prøveprosjekt på tre år. Nasjonalt ressurssenter er et samarbeidsprosjekt mellom ti universiteter og høgskoler som alle har tysk som undervisningsfag. Formålet vil være å styrke rekrutteringen til tyskstudier og fremme informasjonstilgangen om Tyskland og de tysktalende land i det norske samfunnet.

Goethe Institut er en viktig institusjon i det norsk-tyske kulturelle samarbeidet, og særlig viktig er språkrådgivernes rolle som inspiratorer for våre lærere i tysk utover hele landet.

Vi har også gode erfaringer med tyskeres interesse for Norge og det norske språket. Samtlige tyske språkassistenter i SOKRATES programmet, og det er blitt ganske mange i årenes løp, snakker alle flytende norsk!

Vårt utenriksdepartement har i flere år hatt suksess i tyske skoler med to undervisningsprogram "Grieg in der Schule," som er i bruk i ca 160 skoler i Nord-Tyskland og "ÆØÅ kennst du Norwegen." I Nordrhein-Westfalen er dette programmet nå en del av det godkjente pensum i 5-11 klasse i det tyske gymnaset.

Tysklandsstrategien er derfor et program for en videreutvikling av vårt samarbeide med Tyskland. Vi vil øke den generelle kunnskap og forståelse for det tyske samfunnet og det tyske språket i Norge.

Vi vil inspirere ungdommen til å gjøre seg kjent med tysk kultur og det tyske språket og vi ønsker en økt utveksling av elever, studenter, lærere og forskere.

De nordiske lands ambassade i Berlin er et eksempel på den nye tid og det nye Berlin. Ambassaden er et resultat av samarbeid, integrasjon, nettverksarbeid og åpenhet.

Denne konferansen er også et resultat av et godt samarbeid. Vi takker alle som har deltatt i forberedelsene av denne konferansen.

"Ikke bare snakk -- gjør det!"

Det er denne konferansens motto. Og denne setningen peker på et forhold som er helt riktig. Når vi ser på interessen for denne konferansen, har vi all grunn til å være optimistiske.

For å øke utvekslingene mellom våre to land har vi en rekke muligheter til rådighet og disse vil bli gjennomgått på denne konferansen.

Denne konferansen har som målsetting og gjøre mulighetene bedre kjent og når du er blitt bedre kjent med dem, bruk dem!

– Så lykke til!