Historisk arkiv

Rundskriv F-052-01

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

Opptak til universiteter og høgskoler studieåret 2002-03 samordning - kommentarer og endringer i forskrifter

Rundskriv
F-052-01

Saksnr. 01/8875

20.12.2001

Universiteter og høgskoler
Samordna opptak
Videregående skoler
Voksenopplæringsforbundet

Opptak til universiteter og høgskoler studieåret 2002-03 samordning - kommentarer og endringer i forskrifter

I henhold til lov av 12. mai 1995 nr. 22 Om universiteter og høgskoler, § 37 nr. 1-4 og
§ 39 nr. 3, kan departementet fastsette forskrifter om opptak og rangering av søkere til grunnutdanninger ved universiteter og høgskoler.

Ved opptak til studieåret 2002-03 gjelder følgende forskrifter:

  • Forskrift om generell studiekompetanse som grunnlag for opptak til universiteter og høgskoler, fastsatt av departementet 23. desember 1996, med endringer av 15. januar 1998 og 18. desember 2000.
  • Forskrift om spesielle opptakskrav og unntak fra krav om generell studiekompetanse for grunnutdanninger ved universiteter og høgskoler, fastsatt av departementet

6. desember 1999 (Rundskriv F-82-99), med endringer av 5. januar 2001 og 12. desember 2001.

  • Forskrift om rangering av søkere ved opptak til grunnutdanninger ved universiteter og høgskoler, fastsatt av departementet 14. desember 1999 med endringer av 21. november 2000, 5. januar 2001 og 20. desember 2001 (Rundskriv F-53-01).
  • Forskrift om betinget opptak til universiteter og høgskoler av søkere som har hatt fravær til eksamen i videregående opplæring, fastsatt av departementet 8. juli 1999 (Rundskriv F-48-99).

I henhold til § 38 nr. 2 kan departementet gi bestemmelser om nasjonal samordning av opptak til universiteter og høgskoler.


A Kommentarer til de enkelte forskriftene:

  1. Generell studiekompetanse

Det er ikke gjort nye endringer i denne forskriften utover endringene som tidligere er kunngjort i
F-03-00 og F-27-01. Vi minner for øvrig om følgende bestemmelser:

Generell studiekompetanse skal fremdeles være hovedkravet for opptak til høgre utdanning. Vi viser til at departementet i Rundskriv F-28-00, datert 18. april 2000 har kommentert forskriften om generell studiekompetanse. Vi finner grunn til å minne om at følgende også skal gjelde for opptak til studieåret 2002-03:

Til § 2 Generelt grunnlag for opptak:
Under punkt a) er de generelle krav for opptak angitt.

Søkere som fyller 23 år i opptaksåret, kan tas opp uten 3-årig videregående utdanning dersom de kan dokumentere 5 års arbeidserfaring eller kombinasjon av arbeid og bestått utdanning som utgjør minimum 5 år. I denne sammenheng stilles det krav om arbeidserfaring av heltidskarakter og som hovedbeskjeftigelse. Deltidsarbeid i minst halv stilling kan omregnes til full tid. Arbeidsforhold under et halvt år teller normalt ikke.

Prøver fra videregående skole, studieretning for allmenne, økonomiske og administrative fag i Reform 94 og fra studieretning for allmenne fag (før Reform 94), kan settes sammen og utgjøre et skoleår, dersom de har et totalt omfang på minimum 30 uketimer. Det er en forutsetning at det ikke er overlapping av betydning med fag som inngår i tidligere fullført og bestått skoleår fra videregående skole som inngår i opptaksgrunnlaget. Slike beståtte fag kan omfatte fag som inngår i kravene til generell studiekompetanse og/eller eventuelle spesielle opptakskrav.

Til § 3 Opptak på grunnlag av fullført høgre utdanning:
Søkere som ikke fyller kravene til generell studiekompetanse etter bestemmelsene i
§ 2, kan vurderes i forhold til kravene i § 3.

I Rundskriv F-55-00, datert 18. desember 2000 , er det gjort rede for endring i denne paragrafen. Endringen innebærer at søkere som er over 25 år og som kan dokumentere minst ett års høgre utdanning har generell studiekompetanse.

I Rundskriv F-27-01, datert 6.april 2001, er det presisert at søkere som er tatt opp til høgre utdanning med grunnlag i unntaksregler om generell studiekompetanse, og som har fullført og bestått slik utdanning av minst 2 års varighet, får generell studiekompetanse selv om de ikke er fylt 25 år.

Avbrutt utdanning gir normalt ikke generell studiekompetanse. Det innebærer at søkere som ikke kan dokumentere generell studiekompetanse, men som eventuelt dokumenterer at de har tatt første år eller deler av en flereårig utdanning ikke kan tilkjennes generell studiekompetanse med mindre slike deler av et studium allerede er godkjent som en selvstendig enhet. Dette innebærer at søkere som tidligere har fått opptak til høgre utdanning uten å fylle kravene til generell studiekompetanse normalt må fullføre den påbegynte utdanningen før de kan innvilges generell studiekompetanse.

Bestemmelsene over følger av Stortingets tilslutning til Ot.prp. nr. 58 (1999-2000) og departementets forslag om å endre denne paragrafen i forskriften om generell studiekompetanse.

Det vises for øvrig til rundskriv F-55-00 datert 18. desember 2000.

Til § 4 Utenlandsk utdanning:
Søkere med 3-årig videregående utdanning fra de andre nordiske land, som gir generelt opptaksgrunnlag til universiteter og høgskoler i hjemlandet, er kvalifisert for opptak.

Diplom fra International baccalaureate (IB) tilfredsstiller norskkravet til generell studiekompetanse når norsk A eller norsk B er tatt på minst standard level eller alternative norskkrav i § 4 er oppfylt.

Oversikt utarbeidet av Samarbeidsutvalg for internasjonale studiesaker (SIS), som viser om andre lands utdanning ligger på nivå med norsk videregående skole, skal brukes ved opptak av søkere med utdanningsbakgrunn fra utlandet (vedlegg). Søkere kan ikke pålegges å ta fag som må anses å være oppfylt gjennom den videregående utdanningen fra hjemlandet. Opptaksorganene plikter i slike tilfeller å foreta en helhetlig vurdering av søkerens utdanning i forhold til kravet om generell studiekompetanse.

Krav til norsk:
Karakterkravene i norsk jfr. § 4 pkt. 1 gjelder for søkere som har opptaksgrunnlag fra et ikke-nordisk land og som eventuelt velger å ta alternativ fagplan/norsk som andrespråk for å dokumentere norskkunnskaper.

Karakterkravene i norsk gjelder for søkere som søker opptak på grunnlag av 23 års alder og yrkeserfaring/utdanning, uansett i hvilket land yrkeserfaring/utdanning er gjennomført.

Karakterkravene i norsk gjelder ikke for utenlandske søkere som har fullført og bestått eksamen fra norsk 3-årig videregående skole, og har tatt alternativ fagplan eller norsk som andrespråk i videregående skole.

Søkere med opptaksgrunnlag fra utlandet som mangler utdanning på nivå med norsk 3-årig videregående opplæring, og søkere som skal vurderes etter reglene om 23 års alder og 5 års arbeidserfaring, kan ikke erstatte fagkrav om norsk (eller annet nordisk språk) med dokumentasjonsalternativene nevnt i § 4 punktene 2, 3 eller 4 eller med norsk/nordisk språk som morsmål.

Søkere som vil dokumentere norskkunnskaper med norsk eller et annet nordisk språk som morsmål, må ha hatt opplæring i morsmålet på minst norsk/nordisk grunnskolenivå.

Krav til engelsk:
Søkere med opptaksgrunnlag fra utlandet som kan dokumentere kunnskaper i engelsk på nivå med engelsk fra norsk videregående skole, kan ikke pålegges å avlegge engelsk språktest.

Søkere med opptaksgrunnlag fra utlandet som tilfredsstiller krav om generell studiekompetanse, men som ikke kan dokumentere engelsk på nivå med engelsk fra norsk videregående skole, kan alternativt pålegges å avlegge engelsk språktest.

Til § 5 Overgangsregler:
Departementet minner om at overgangsordningen for søkere som har 3 års fullført og bestått videregående utdanning uten at disse utgjør et samlet løp, ikke lenger gjelder. Dette innebærer at slike søkere som i tillegg kan dokumentere 2 års arbeidslivserfaring og/eller annen skolegang skal vurderes etter reglene som gjelder for 23/5 søkere.

2. Spesielle opptakskrav og unntak fra krav om generell studiekompetanse:

Departementet minner om kommentarene i rundskriv F-82-99, og gjør i tillegg oppmerksom på at det 12. desember 2001 er gjort endringer i § 3 Spesielle opptakskrav som innebærer at:

Punkt b) Jord-, husdyr- og fiskerifag underpunkt 5) Profesjonsutdanning i landbruksfag ved Noregs landbrukshøgskole, utgår.

Punkt c) Realfag og natur- og miljøfag, underpunkt 1) Profesjonsutdanning i biologi og naturbruk ved Noregs landbrukshøgskole og 2) Profesjonsutdanning innan fagområdet samfunnsplanlegging og økonomi ved Noregs landbrukshøgskole, utgår.

Dette innebærer at det fra og med opptak til studieåret 2002-03 bare stilles krav om generell studiekompetanse til følgende studier ved Norges landbrukshøgskole:

  • Akvakultur (AK)
  • Arealplanlegging og eiendomsfag (ARE)
  • Husdyrfag (HF)
  • Landskapsarkitektur (LA)
  • Matvitenskap (MV)
  • Naturforvaltning (NF)
  • Plantevitenskap (PV)
  • Skogfag (SF)
  • Økonomi og ressursforvaltning (ØR)
  1. Forskrift om rangering av søkere ved opptak til grunnutdanninger ved universiteter og høgskoler:

Det er utarbeidet en oppdatert versjon av forskriften. Denne følger som vedlegg til rundskriv F-53-01 sammen med kommentarer.

B Den praktiske gjennomføringen av opptaket til studieåret 2002-03:

Departementet fastsetter med dette følgende retningslinjer for opptak til studieåret
2002-03:

1.Søknadsfrister og frister for innsending av dokumenter:
Søknadsfrist for opptak skal være 15. april for opptak til høstsemesteret med mindre departementet allerede har fastsatt annen frist.

For følgende søkergrupper settes fristen til 1. mars:

  • søkere til statlige høgskoler som ønsker svar tidlig (forhåndsløfte)
  • søkere som ber om individuell vurdering (opptak utenom poengreglene)
  • søkere med opptaksgrunnlag fra Rudolf Steiner skole
  • søkere med opptaksgrunnlag fra utlandet (utenom Norden)
  • søkere som ønsker å få vurdert sin realkompetanse for opptak til grunnutdanninger gjennom det samordna opptaket
  • søkere med opptaksgrunnlag fra International Baccalaureate

Departementet forutsetter at Samordna opptak (SO) i samråd med institusjonene eventuelt kan fravike denne tidlige fristen, dog slik at fristen ikke kan settes senere enn 15. april.

Departementet gjør spesielt oppmerksom på at fristen for å søke om opptak på grunnlag av realkompetanse er satt til 1. mars. Alle søkere som er 25 år eller mer og som ikke kan dokumentere generell studiekompetanse, og som søker innen denne fristen har krav på vurdering.

Frist for innsending av vitnemål og karakterutskrift for søkere som avslutter eller avlegger delprøver fra videregående opplæring søknadsvåren, fastsettes til 1. juli.

Det vil ikke bli fastsatt felles frist for søknad om opptak til studier som starter i januar 2003.

2. Forhåndsløfte:
Bestemmelsen om at søkere som har behov for tidlig svar kan be om forhåndsløfte for opptak til statlige høgskoler, videreføres for opptak til studieåret 2002-03. Inntil 30 % av studieplassene kan tildeles søkere som ber om forhåndsløfte. Forhåndsløfte kan bare gis til søkere som ved søknadstidspunktet vil ha en konkurransepoengsum som er høgre enn medianen for dem som ble tatt opp til studiet ved forrige ordinære opptak.

3. Reservering av studieplass til året etter:
Tildelt studieplass kan reserveres til året etter når opptaksorganet finner at det foreligger tungtveiende grunner. Reservert studieplass gjelder ved samme linje/studium ved samme universitet eller høgskole.

4. Rutiner og interne frister:

Departementet forutsetter at SO i samråd med institusjonene viderefører innarbeidede rutiner i lys av tidligere bestemmelser som gjaldt for høgskolesektoren om bytte av studieplass ved felles opptak eller samordnet opptak.

Følgende prinsipper skal ligge til grunn for det samordnede opptaket for studieåret 2002-03:

  • felles søknadsskjema med prioriteringsliste
  • sentral registrering av søknadsskjema hos SO
  • samordnet melding til søkerne om hvem som skal behandle søknaden og hvor søkerne skal sende supplerende opplysninger
  • samordnet opptakskjøring slik at hver søker bare får ett studietilbud
  • sentral registrering av svar etter hovedopptaket
  • nasjonalt samordnet varaopptak
  • saksbehandling for hverandre
  • sentral registrering av søkere som ber om vurdering av realkompetanse, men lokal vurdering for hvert enkelt studium og lærested

Departementet forutsetter, i tråd med tidligere beslutninger og nedfelte rutiner, at SO fortsatt skal ha ansvar for den praktiske gjennomføringen av opptaket til grunnutdanninger, og at sekretariatet i samråd med institusjonene, skal ha ansvar for bl.a. den forberedende saksbehandling av følgende søkergrupper:

  • søkere som ber om spesiell vurdering
  • søkere med utenlandsk (ikke nordisk) opptaksgrunnlag
  • søkere med videregående opplæring fra Rudolf Steiner skole

Departementet minner også om forskrift om sentral klagenemnd for opptak til statlig høgskoleutdanning som har samordnet eller felles opptak, og at styret selv ved institusjonene under Lov om universiteter og høgskoler, kan oppnevne en klagenemnd som avgjør klager på vegne av styret.

Eventuelle klager på vurdering av realkompetanse for opptak skal behandles lokalt ved det enkelte lærested.

Vi minner også om at departementet i rundskriv F-51-00, datert 21. november 2000 har fastsatt regler for rangering av søkere til studier i henholdsvis ernæring, farmasi og medisin som skal gjelde fra og med opptak til studieåret 2002-03.

Departementet forutsetter at det vil være behov for at institusjonene selv må behandle søkere til disse studiene hvor det er avvikende regelverk, samt studier der det kreves opptaksprøver eller at spesielle opptakskrav skal dokumenteres i form av arbeidsattester, innsendte arbeider, attester eller lignende. Vi forutsetter at SO i samråd med institusjonene legger opp til praktiske ordninger i slike tilfeller.

5. De private høgskolene som deltar i det samordnede opptaket:
Private høgskoler som ønsker å delta i det samordnede opptaket må følge bestemmelsene gitt i dette rundskrivet. Det innebærer at de kan vurdere generell studiekompetanse, spesielle opptakskrav, og at de kan poengberegne søkere på vegne av andre institusjoner i det samordnede opptaket.

Dette rundskrivet erstatter rundskriv F-03-01 og F-27-01.

Rundskriv F-56/93, som gir en oversikt over de studieretningsfag som gir grunnlag for tilleggspoeng for fordypning for søkere som har vitnemål fra endret struktur og tradisjonell struktur i videregående skole før reformen i 1994 er vedlagt.

Med hilsen

Jan S. Levy

ekspedisjonssjef

Gry Aalde

underdirektør