Historisk arkiv

Norgesmøllenes oppkjøp av Nordkronen godtas

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Administrasjonsdepartementet

Pressemelding

Nr.38/1996
25.10.96

Norgesmøllenes oppkjøp av Nordkronen godtas

Administrasjonsdepartementet har omgjort et tidligere vedtak i Konkurransetilsynet om å gripe inn mot Norgesmøllenes oppkjøp av Nordkronen. Statsråd Nils Totland har i sin avgjørelse lagt til grunn at de landbrukspolitiske mål innebærer at mølleindustrien innen relativt kort tid vil bli utsatt for importkonkurranse, og at oppkjøpet dermed kan godtas.Departementet har imidlertid pålagt Norgesmøllene meldepliktfor priser m.m. Konkurransetilsynet er gitt i oppdrag å utforme og gjennomføre meldeplikten.

Norgesmøllene overtok Nordkronen A/S i desember 1995. Konkurransetilsynet mente at dette ville forsterke en allerede sterk konsentrasjon i matmelmarkedet. Norgesmøllene ville dermed få en markedsandel på om lag 64 pst. i Norge, og bare møte konkurranse fra Regal Mølle i deler av landet. Tilsynet la videre til grunn at det ikke vil bli reell importkonkurranse for matmel innen den tidshorisont som legges til grunn i saker om bedriftserverv, nemlig to år. I vedtak av 4. juni d.å. påla Konkurransetilsynet med hjemmel i konkurranseloven Norgesmøllene å avhende den delen av møllevirksomheten ved avdelingen i Stavanger som ble ervervet ved avtalen mellom selskapet og Nordkronen AS.

Norgesmøllene påklaget Konkurransetilsynets vedtak til Administrasjonsdepartementet. Departementet støtter i hovedsak Konkurransetilsynets vurderinger mht. virkningene av dagens importvern for mel. Høye tollsatser på matmel kombinert med avsetningsgaranti for norskprodusert korn, synes på kort sikt å hindre importkonkurranse i markedet for matmel. Departementet legger imidlertid til grunn at de landbrukspolitiske målsettingene om å tilpasse importvernet slik at alle deler av norsk jordbruk og næringsmiddelindustri gradvis gis reell konkurranse, innebærer at mølleindustrien innen relativt kort tid vil bli utsatt for importkonkurranse, i alle fall innen Norden. I et slikt perspektiv vil det nye, sammenslåtte mølleselskapet kunne framstå som en ønsket, sterkere konkurrent i markedet for matmel, særlig som en nødvendig motvekt mot den posisjon som det svenske mølleselskapet Cerealia ellers vil kunne få.

Kontaktperson: Avdelingsdirektør Steinar Hauge, Konkurransepolitisk avd., tlf. 22 24 47 85

Lagt inn 25 oktober 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen