Historisk arkiv

80 prosent av de ansatte i kommunene er kvinner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Pressemelding

Nr.96144
05.12.96

Offentlig sektor viktig for likestilling: 80 prosent av de ansatte i kommunene er kvinner

- Offentlig sektor er derfor viktig i arbeidet for likestilling i arbeidslivet, sa likestillingsminister Sylvia Brustad da hun åpnet seminaret "Kjønnsforskjeller i yrkesløp" i Oslo torsdag.

-Kvinners inntog i arbeidslivet og i politikken har vært et av de mest markante og positive utviklingstrekk i norsk samfunnsliv de siste 25 årene. Arbeiderpartiet, fagbevegelsen og - fremfor alt - kvinnebevegelsen har vært de viktigste drivkreftene bak disse framskrittene, understreket Sylvia Brustad.

Med særlig fokus på lønnsutvikling og yrkesmuligheter, er prosjektets hovedoppgave å studere kjønnsforskjeller i kvinners og menns yrkesløp. Dette skal gi svar på hvorfor kvinner i mindre grad enn menn avanserer i jobbene sine og rykker opp i lederstillinger.

Et annet spørsmål er hvorfor kvinner fortsatt har et mer usammenhengende yrkesløp enn menn.

-I arbeidet med å endre permisjonsordninger i arbeidslivet er det viktig med kunnskap om hvilke konsekvenser disse endringene vil få, både for lønnsutvikling og yrkestilknytning, sier statsråd Brustad.

Hun understreker at det er nødvendig å kartlegge hvilke styrings- og personalsystemer kommunene faktisk har og hvor gode disse systemene er.

  • Etter min vurdering er gode personaldata en helt sentral forutsetning for en målrettet personalpolitikk, og for å sikre et effektivt arbeid for likestilling i kommunene, fastslår likestillingsministeren.
  • Jeg ser også frem til å få resultatene fra privat sektor i dette prosjektet, sier Brustad. -Det er sannsynligvis flere årsaker til at flere kvinner enn menn foretrekker offentlig sektor som arbeidsgiver. Arbeidsoppgavene kan fremstå som mer attraktive, men forskjellene kan også skyldes trekk ved Statens og kommunenes personalpolitikk, understreker Sylvia Brustad.
Lagt inn 5 desember 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen