Historisk arkiv

Alt er mulig - også likestilling i kommunene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Pressemelding

Nr. 96146
Dato 06.12.96

Alt er mulig - også likestilling i kommunene

Penger, ildsjeler og kunnskap - det er forskernes råd for hva som må til for å fremme likestilling i lokalsamfunnene. Nå kommer utfordringen i bokform.

-"Alt er mulig" skal gi kommunene kunnskap og inspirasjon på likestillingsområdet, fastslo likestillingsminister Sylvia Brustad under lanseringen fredag.

-Tida må være moden for at likestilling inngår som en naturlig del av all politikk, alt budsjettarbeid og all samfunnsplanlegging, poengterer statsråden. Hun kan nå tilby kommuner og fylkeskommuner en samlet framstilling av nasjonale mål og virkemidler i likestillingsarbeidet. Boka er også en dokumentasjon på at likestilling gir gevinster, med stor betydning for bosetting, befolkningsutvikling, omstillingsevne og sosial og økonomisk utvikling i lokalsamfunnet.

En berikelse i politikken

-Kvinner har vist seg å være et svært positivt bidrag i lokal planlegging. Erfaringen viser at kvinner bringer nye saker inn i politikken, i tillegg til de saker menn alltid har diskutert. Kvinnenes deltagelse beriker lokalpolitikken, påpeker Sylvia Brustad.

Prosjektet "Kommuneplanlegging på kvinners vilkår" viser blant annet at kvinner prioriterer tjenester knyttet til barn, utdanning, miljø og sosial tilhørighet høyere enn menn - samtidig som de også bryr seg om de tradisjonelle saksområdene, som veier, vann og reguleringsplaner.

3/4 av de ansatte i kommunene er kvinner, og flertallet av dem arbeider i typiske kvinneyrker. -Vi har fortsatt utfordringer når det gjelder lønnsvurdering av kvinnearbeid og kvinners kvalifikasjoner, fastslår likestillingsministeren.

Flukten fra lokalsamfunn

Barns og unges oppvekstkår og skolegang, familiepolitikk, tiltak ved kriser i familien, helsevern og sosiale tjenester er temaer som behandles i boka. Innvandrerkvinners spesielle situasjon tas også opp.

Sylvia Brustad understreker at flukten fra mange lokalsamfunn bekymrer. -Et variert arbeidsmarked og god infrastruktur kan hindre at unge jenter flytter for godt fra lokalsamfunn. Mange utkantkommuner har skjønt problemet, og godt hjulpet av statlige midler har de gjennomført vellykkede kvinneprosjekter, sier Brustad.

Distriktspolitikk, næringsutvikling og arbeidsmarkedstiltak beskrives i boka med de virkemidler staten har til rådighet for kommunene.

Det starter i barnehagen

Barnehager er et godt tilbud til barna - og viktig for å bevare bosetting og utvikling av et allsidig næringsliv. -Men også innholdet i barnehagene må tilpasses, slik at barna fra de er små blir vant til nye kjønnsrollemønstre. Vi trenger både menn og kvinner i barnehagene - og mindre skille mellom gutte- og jenteleker, sier Sylvia Brustad.

Vedlegg: linkdoc004005-070098#doc"ALT er mulig" - Veiledning i likestillingsarbeid for kommuner og fylker

Lagt inn 6 desember 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen